Νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας – Ελλάδας (video)

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η κινεζική ηγεσία στον Αλέξη Τσίπρα, που ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα.

Οι δυο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκαν σε ιδιαίτερα φιλικό και χαλαρό κλίμα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε στην κινεζική, έξι επενδυτικές προτάσεις, που αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στην κατ’ ιδίαν, τη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στο γεύμα, των δυο πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές προτάσεις αφορούν επενδύσεις με τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Επένδυση στον τραπεζικό τομέα, διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα, δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

Αφορούν ακόμα και σε επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση τουρισμού, απ’ ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα και συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Ακολούθησε υπογραφή συμφωνιών για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Αθήνας- Πεκίνου, παρουσία των δυο πρωθυπουργών, με την οποία επιβεβαιώθηκε η νέα εποχή και η νέα ατζέντα που μπαίνει στις σχέσεις των δυο χωρών για την επόμενη δεκαετία.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας και τον Κινέζο αξιωματούχο να σημειώνει ότι το Πεκίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι ευκαιριακά συναλλασσόμενοι, είπε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις με την Κίνα και επισήμανε ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη. Και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι εντελώς ειλικρινείς υπογραμμίζοντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας.

Στο ίδιο Φόρουμ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μέσω της συνεργασίας με την Κίνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που δημιουργούνται στους κλάδους των υποδομών και του τουρισμού.

Ο υπουργός υπέγραψε, μάλιστα, συμφωνία για τριετές κοινό πρόγραμμα δράσης με την κινεζική Εθνική Διοίκηση Τουρισμού.

Tαυτόχρονα παρουσία του κ. Σταθάκη, του Κινέζου υπουργού, αρμόδιου για θέματα ναυτιλίας, Wang Hong και των επικεφαλής των οργανισμών προώθησης εξωστρέφειας των δύο χωρών, Χρήστου Στάικου και Jing Zengwei, υπογράφηκαν 8 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αφορούν στην ενίσχυση της σινο-ελληνικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των ακινήτων, του εμπορίου και της τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα της αποστολής συμπληρώνεται από σειρά κλαδικών επισκέψεων, που περιλαμβάνουν επενδυτικά σεμινάρια και εταιρικές παρουσιάσεις στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας, των εξαγωγών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Την Τετάρτη η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου επίσης προγραμματίζεται επιχειρηματικό φόρουμ και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Αποστολή Γιάννης Φασουλάς

Σχετικές ειδήσεις:

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα – Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες (video)

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κίνα – Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και διμερείς συμφωνίες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος