Σημαντικές επαφές του Πρωθυπουργού στην Κίνα (video)

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, σε μια επίσκεψη όπου αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Κίνα στις μεταφορές, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις υποδομές και το εμπόριο. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο με την κινεζική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ταγίπ Ερντογαν, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη συνάντηση με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού State Grid με τους οποίους συζήτησαν για την ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας, Κρήτης, Κύπρου, Ισραήλ, με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ.  Υπενθυμίζεται πως η κινεζική εταιρεία συνιστά από τον Δεκέμβριο του 2016 στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον κόσμο- συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό μια σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια για τα οποία η κινεζική εταιρεία  εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον, ειδικά στους τομείς, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των δικτύων αλλά έδειξαν ενδιαφέρον και για τον τομέα διασύνδεσης των νησιών.

Νωρίτερα στην ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο ξένων γλωσσών του Πεκίνου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, που θα βασίζεται στην καλύτερη γνώση του ενός για τον άλλον.

Το ενδιαφέρον πέφτει ωστόσο στις διμερείς επαφές που θα έχει, στο περιθώριο του forum, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τις δυο πλευρές να βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα του χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού και ένα τετ α τετ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει, συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, συμμετοχή στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων αλλά και συνέχιση των επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Ν. Παππάς: Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, η συνεργασία με κινεζικές εταιρείες

Στο Πεκίνο πραγματοποιεί σειρά επαφών και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Οι νέες τεχνολογίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Κινέζο αναπληρωτή Υπουργό, Βιομηχανίας, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Τσεν Ζιαοξίνγκ.

Ο κ. Παππάς πρότεινε τη διοργάνωση επίσκεψης εταιρειών κινεζικών εταιρειών στη χώρα μας για το ενδεχόμενο κινηματογραφικών παραγωγών.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ταυτόχρονα την επικοινωνιακή δυναμική που δρομολόγησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο στο Πεκίνο και την Σαγκάη, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ERT-CCTV.

H στρατηγική σχέση Ελλάδας Κίνας πλαισιώνεται και υποστηρίζεται ουσιαστικά από την συνεργασία στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες, κάτι που αποτυπώνεται στην διευρυνόμενη δράση κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανέφερε ο Ν. Παππάς που πρόσθεσε: Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν απλά μια επιχειρηματική συνεργασία αλλά είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει διευρυμένη πρόσβαση στις κινεζικές εταιρείες σε πολλές γειτνιάζουσες αγορές, και καθώς η χώρα εξέρχεται της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον τομέα της συνδεσιμότητας και δικτυώσεων για την Κίνα στην περιοχή της, αποδίδοντας μεγάλη σημασία σε συναφείς κινεζικές επενδύσεις, σημείωσε.

Ο Τσεν Ζιαοξίνγκ αναφέρθηκε στη συναντίληψη των δύο χωρών για τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι υποδομές και η γεωγραφική θέση της χώρας μας. Ο Τσεν Ζιαοξίνγκ εξέφρασε την βεβαιότητά του για την προοπτική διεύρυνσης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους παραπάνω τομείς και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα κινεζικά επενδυτικά προγράμματα στους παραπάνω τομείς.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει, μεταξύ άλλων, στο ταξίδι του και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που πραγματοποιεί επαφές με ομολόγους του, στο πλαίσιο των οποίων συμφώνησε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για την διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και συγκεκριμένα με το υπό δημιουργία Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και με ελληνικά Πανεπιστήμια σε επίπεδο έρευνας και μεταπτυχιακών σπουδών.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Αν. Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος