Συγκρότηση ΕΣΡ: Με το βλέμμα στραμμένο στη Διάσκεψη της Δευτέρας

Η νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα γίνει τη Δευτέρα, στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.  Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στα κόμματα, με τις διαβουλεύσεις του Νίκου Βούτση, να εντείνουν τις προσπάθειες.

Τη Δευτέρα στις 15:00 συνεδριάζει εκ νέου στη Βουλή η Διάσκεψη των Προέδρων, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν πρόκειται να καταθέσει τη ρύθμιση -γέφυρα για το τηλεοπτικό τοπίο, διαμηνύει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικρατείας να δηλώνει σε συνέντευξή του στη Figaro, ότι «Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «Μπορούμε να βρούμε λύση», προσθέτοντας ότι «Η άκαμπτη στάση της ΝΔ έχει γίνει πιο ευέλικτη και μπορούμε να βρούμε λύση. Είμαστε κοντά στη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να μπει τάξη στα τηλεοπτικά πράγματα».

Προϋπόθεση για συναίνεση στο ΕΣΡ, η κατάργηση του νόμου Παππά και η επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην ανεξάρτητη αρχή, λέει η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι «Μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά ”ξεκλειδώνει” τη συζήτηση για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- επισήμαιναν ότι: «Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, μαζί με τα άρθρα του και δεν επιστρέψουν όλες οι δικαιοδοσίες στο ΕΣΡ, η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». «Στις απάτες Παππά και τις αυταπάτες Τσίπρα, εμείς δεν πρόκειται να πούμε ναι. Να επιστραφούν οι αρμοδιότητες που υφάρπαξε ο κ. Παππάς στο ΕΣΡ κι αυτό θα αποφασίσει, τόσο για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, όσο και για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για συνταγματική αταξία κάνει λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. «Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει για να καταλήξουμε σε μια πρόταση κοινής αποδοχής για την συγκρότηση του ΕΣΡ, η οποία θα δώσει λύτρωση σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί κυρίως το πολιτικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία». «Είναι ένα άγος στην πλάτη του πολιτικού συτήματος γιατί είναι μια Συνταγματική αταξία να μην έχουμε ΕΣΡ», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Μαρία Γεωργίου.

Σχετικά με τις προσπάθειες συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στον Ανδρέα Παπασταματίου και στην Έλενα Καραγιάννη, είπε ότι το κόμμα του έχει, από το 2012, σταθερή θέση καταγγέλοντας τον νόμο Παππά ως αντισυνταγματικό, αντιθεσμικό και υπαίτιο απολύσεων για χιλιάδες εργαζόμενους. «Ηττήθηκε ο παραθεσμικός τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης, κέρδισε η πολυφωνία» είπε χαρακτηριστικά.

«Γήπεδο επιχειρηματικών συμφερόντων το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θέλει διαιτητή για να ισοφαρίσει τα συμφέροντα», σχολιάζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

«Εφόσον υπάρχουν συνεννοήσεις και συναινέσεις στο πλαίσιο της πρότασης της ΝΔ εμείς δεν θα έχουμε πρόβλημα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ένωση Κεντρώων, αποδεχόμενοι την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος