Τετραμερής στο Βουκουρέστι: Συνεργάτης-κλειδί η Ελλάδα για την περιοχή (video)

Την ανάγκη κοινού βηματισμού για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια στις 16-17 Μαΐου, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση απόψε της Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, στο Βουκουρέστι. Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάτσιλα τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας συνεργάτης-κλειδί τόσο για τη χώρα στην περιοχή και πως επιθυμία είναι η προώθηση των διμερών σχέσεων σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Αυτό το σχέδιο συνεργασίας προσφέρει μια καλή ευκαιρία για την ενδυνάμωση του διαλόγου και τον εντοπισμό τρόπου συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη ειδικά από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε η κ. Ντάτσιλα.

H τετραμερής σύνοδος μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες καθώς και ότι οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία & τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε την διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων πρότζεκτς, όπως και την σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα και την διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι.

Aνήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής – Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια 16-17 Μαΐου ξεκίνησε από την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας και Σερβίας, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας, ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

Στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας, σε μία εποχή δύσκολη, της παγκοσμιοποίησης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» τόνισε.

Τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας στην οποία θα εκπροσωπούνται οι υπουργοί των Μεταφορών των χωρών και θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα τα κοινά έργα ενόψει της συνάντηση 16+1 που θα γίνει τον Ιούλιο στη Σόφια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Σερβία δεν είναι ακόμη κράτος-μέλος της ΕΕ αλλά είναι πολύ σημαντικό να επωφεληθούμε από την υποστήριξη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή οδό της Σερβίας. Θέλουμε να γίνουμε κράτος της ΕΕ αλλά χωρίς την υποστήριξή σας δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό, τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003 και η οποία «έβαλε στην ατζέντα το θέμα των δυτικών Βαλκανίων» και υποστήριξε τη διαδικασία ένταξής τους. «Ακόμη μια φορά πέρυσι η Βουλγαρία υπογράμμισε τη σημασία του θέματος των δυτικών Βαλκανίων και μαζί με τους συναδέλφους μας από τη Ρουμανία και την Ελλάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουμε τα κράτη από αυτήν την περιοχή πίσω στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκεί όπου κανονικά ανήκουν», σημπλήρωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος