Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Σε αναμονή του κειμένου κοινών συμπερασμάτων (vid)

Όλα τα στοιχεία και τα μέτρα της κυβέρνησης για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ζητούμενο τη χάραξη εθνικής στρατηγικής τέθηκαν επί τάπητος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτή την ώρα είναι υπό επεξεργασία κοινό ανακοινωθέν με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συμβούλιο ενώ νωρίτερα απορρίφθηκε ένα πρώτο σχέδιο κειμένου. Tο κείμενο δεν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ούτε και το ΚΚΕ.

Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας την διαφωνία του με την πολιτική της ΕΕ.

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικούς φακέλους με όλα τα δεδομένα για τον αριθμό των προσφύγων, τους χώρους φιλοξενίας, τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή νέων υποδομών, την παροχή τροφίμων και ιατρικής φροντίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία κλειστών και ελεγχόμενων χώρων διαμονής. Υπόμνημα εννιά σημείων κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που πρότεινε την απευθείας μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Υπόμνημα εννιά σημείων κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που πρότεινε την απευθείας μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού .

Δέκα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που προβλέπουν μεταξύ άλλων να γίνεται κατανομή προσφύγων και σε άλλες ασφαλείς χώρες εκτός Ευρώπης με διεθνή οικονομική βοήθεια, κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα.

Παράλληλα ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση, τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Mε άτυπη ψηφοφορία απορρίφθηκε το αίτημα του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη να συζητηθούν εκτός του προσφυγικού και άλλα θέματα, όπως η πρόταση του κόμματός του για οικουμενική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΥΣΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΟΤΩΝΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος