Στην ολομέλεια το προσφυγικό – Ασφυκτική η κατάσταση σε Ειδομένη, Λέσβο,Πειραιά – Επεισόδια στη Χίο (vid)

Στην ολομέλεια της Bουλής μπήκε προς συζήτηση το νομοσχέδιο για το προσφυγικό που  εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές.  Στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη Λέσβο, την Ειδομένη και τον Πειραία,  η κατάσταση παραμένει ασφυκτική. Συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στο hot spot της Χίου στο Χαλκειός, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να μεταφερθούν τραυματισμένοι  στο νοσοκομείο. Οι πρόσφυγες παραμένουν διστακτικοί ως προς την μετακίνηση τους σε κέντρα φιλοξενίας  πάρα τις προσπάθειες  των φορέων να τους μεταπείσουν. 

“Έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013” επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Στη βουλή η αντιπολίτευση αποδοκίμασε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας  συναντήθηκε χθες με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί και υπογράμμισε την ανάγκη οι πρόσφυγες σε Ειδομένη και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ζήτημα ημερών να εκκενωθούν οι καταυλισμοί σε Ειδομένη και Πειραιά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα, περιβάλλοντας με αλληλεγγύη και αγάπη τους πρόσφυγες.

H Kυβέρνηση σκοπεύει να διοχετεύσει τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ειδικά τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” στο Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.


Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο όπου τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών ροων. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστροφή όσων προσφύγων έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο και δεν έγινε δεκτή καθώς και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

Στη Χίο

 Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο hot spot της Χίου στο Χαλκειός, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. Επίσης, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Σημειώνεται ότι στο hot spot της Χίου με υποδομές για 1200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του hot spot της Χίου κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Οι αφίξεις

Στον Πειραιά έχει ξεκινήσει επιχείρηση  αποσυμφόρησης του λιμανιού.  Tουλάχιστον 631 μετανάστες και πρόσφυγες, αναχώρησαν χθες  για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, ενώ σε 5.350 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Στα Γιάννενα μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις 3 τα ξημερώματα 210 πρόσφυγες και μετανάστες, δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά.  Τέσσερα λεωφορεία έφτασαν στις 9:30 το βράδυ από τον Πειραιά και με την άφιξη άρχισαν οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που ανάμεσα τους ήταν πολλοί με τραύματα στο κεφάλι από τις συμπλοκές που είχαν γίνει στο λιμάνι. Πολλοί υποστήριζαν πως οι οικογένειες κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία, χωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη.

Το πρωί  κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη αλλά και το επιβατηγό «Πρέβελη» με 5 άτομα από τα Δωδεκάνησα.

Χθες βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα.

Λίγες παραμένουν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στο Β.Αιγαίο . Μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί,  συνολικά αποβιβάσθηκαν 401 άτομα. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 190 άτομα, στη Χίο 211, ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 620 στη Μυτιλήνη, και 216 στη Σάμο. Στη Χίο με το παλιό καθεστώς δεν έμεινε κανένας, δηλαδή οι εκτός hot spot δομές του νησιού είναι άδειες. Σημειώνεται ότι οι 211 αφιχθέντες χθες στη Χίο παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του λιμεναρχείου αφού δεν χωράνε στο hot spot.

 Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 2574, στη Χίο 1660 και στη Σάμο 218.

Τέλος, περίπου 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί σήμερα Παρασκευή από το πρωί στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο της Προσφυγικής Κρίσης οι  ροές σήμερα έχουν ως εξής :ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 01-04-2016

Οι λιμενικοί

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων που σημειώθηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα, τονίζει: «η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».

«Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

Η Ομοσπονδία των λιμενικών διερωτάται, επίσης, τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλους χώρους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος