Από τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μέχρι τις καταπράσινες παραλίες του Ιονίου και την Ελούντα η πολυτέλεια έχει… χαμηλώσει τις απαιτήσεις της και δίνεται η δυνατότητα μέσω Airbnb σε παραθεριστές να οραματίζονται πολυτέλεια χαμηλού κόστους. Εντούτοις, η πανδημία είναι αυτή που καθορίζει τη συνθήκη και τα δεδομένα για τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με παράγοντες της ενοικίασης κατοικιών να υποστηρίζουν ότι το φθινοπώρο ενδέχεται να οδηγήσει πολλές κατοικίες εκτός Airbnb και στην επιστροφή τους στη μακροχρόνια μίσθωση.
Το ert.gr παρουσιάζει τη δική του έρευνα και καταγράφει πώς είναι η εικόνα των Airbnb κατοικιών σε Κρήτη και Ρόδο, αποτυπώνοντας και τις θέσεις των ανθρώπων της αγοράς.
Αβεβαιότητα στην κτηματαγορά της Κρήτης
Του Παντελή Χουλάκη
Με ελάχιστους να αποφασίζουν την αποδέσμευση των ακινήτων τους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να τηρούν στάση αναμονής, εξελίσσεται η κατάσταση στην Δυτική Κρήτη – και ειδικά στα Χανιά- την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε. Η αλματώδης αύξηση των προσφερόμενων καταλυμάτων στο νησί για βραχυχρόνια μίσθωση την τελευταία διετία, μείωσε δραματικά τα διαθέσιμα σπίτια προς μακροχρόνια ενοικίαση στα Χανιά και όσα απέμειναν ελεύθερα, διατίθενται σε απλησίαστες τιμές.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του συλλόγου μεσιτών Ν. Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, μήνας «κλειδί» θα είναι ο Σεπτέμβριος όταν θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης λόγω έλευσης φοιτητών, εκπαιδευτικών και στρατιωτικών. «Την περίοδο αυτή θα φανεί τι θα πράξουν οι ιδιοκτήτες και αν συνεχίσουν να εμμένουν αφενός μεν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφετέρου δε στα απλησίαστα για ένα μέσο νοικοκυριό ενοίκια» σημειώνει η κ.Καλιγιάννη, που εν πολλοίς αποδίδει την κατάσταση στο αβέβαιο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία του Κορωνοϊού.
Η εικόνα της κτηματαγοράς στη Δυτική Κρήτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με την πανδημία να καθορίζει απλά την πληρότητα των καταλυμάτων, αλλά όχι να επηρεάζει αισθητά τις προθέσεις των ιδιοκτητών για νέες εγγραφές σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η ακτινογραφία της Κρήτης
Εως και τις 30 Ιουνίου 2020, ήταν καταχωρημένα στις πλατφόρμες Airbnb και VrBo 19.010 καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση στην Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της AIRDNA. Η πληρότητα το διάστημα των τελευταίων 12 μηνών έφτανε στο 50%, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 104 ευρώ. Aπό τα στοιχεία, προκύπτει ότι τα Χανιά είναι ο πρώτος νομός σε αριθμό καταλυμάτων με 8.432 καταχωρήσεις έναντι 4.292 στο Ηράκλειο. Μάλιστα, στον Δήμο Χανίων, υπάρχουν 3.843 καταχωρήσεις τη στιγμή που στον Δήμο Ηρακλείου, μόλις 682!
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου υπάρχουν 3.987 καταχωρήσεις και στην Π.Ε. Λασιθίου 2.299. Σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Χανίων, το 93% των καταλυμάτων είναι ολόκληρα διαμερίσματα/σπίτια και μόλις ένα 7% αφορά ένα δωμάτιο. Η πλειοψηφία (56%) έχουν ένα ή δύο υπνοδωμάτια, ένα 4% μόλις είναι studios, το 23% έχουν τρία υπνοδωμάτια και το 17% τέσσερα ή πέντε. Σε επίπεδο παροχών, κλιματισμός και ίντερνετ θεωρούνται δεδομένα καθώς παρέχονται στο 96% των καταλυμάτων. Το 89% των καταλυμάτων διαθέτουν κουζίνα και το 81% πάρκινγκ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν τα μισά καταλύματα (45%) διαθέτουν πισίνα ενώ στο 8% των καταλυμάτων υπάρχει και τζακούζι. Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι εμφανίζονται οι επισκέπτες , με τη μέση βαθμολογία των καταλυμάτων να είναι ιδιαίτερα υψηλή και να φτάνει το 4,55 .
Ανατολική Κρήτη: Πού υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες
του Ιάσωνα Ταβλά
Μειώνονται καθημερινά τα διαθέσιμα ακίνητα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb και booking στην ανατολική Κρήτη. Αυτό που επίσης καταγράφεται είναι η αύξηση των τιμών στα ενοίκια διότι αρκετά σπίτια αλλά και διαμερίσματα έχουν ανακαινισθεί ενώ πολλά από αυτά ενοικιάζονται επιπλωμένα. Η εικόνα διαφέρει στο Ηράκλειο όπου έχουμε περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση και λιγότερα σε Άγιο Νικόλαο και Ελούντα όπου ακόμη υπάρχει σχετική ζήτηση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση περισσότερο για μονοκατοικίες και πολυτελή διαμερίσματα. Ανασταλτικός παράγοντας για τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση των ακινήτων είναι η υπερφορολόγηση των μικρών ακινήτων που μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτες νοίκιαζαν μέσα από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Σε κάθε περίπτωση φέτος η διάθεση ακινήτων μέσω airbnb και booking είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση ακόμη και για τον Αύγουστο με τις τιμές να καταγράφουν μείωση που ανέρχεται ακόμη και 30% σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι για τα ίδια ακίνητα.
Ρόδος: Airbnb στην εποχή του κορονοϊού
Της Ρένας Βενιανάκη
«Στο ίδιο καζάνι βράζουν, χωρίς ζουμί, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και ακίνητα Airbnb» δηλώσει στην ΕΡΤ ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου, Αγαπητός Ξάνθης, για τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση στη Ρόδο, θέλοντας να δείξει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει εξίσου όλες τις μορφές τουρισμού, στον τομέα της διαμονής. Η πληρότητα στο Airbnb σε σχέση με πέρυσι, μέχρι αυτή τη στιγμή, αγγίζει το 20% με 25%, καμιά σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που γνώρισε ημέρες δόξης. Στη Ρόδο οι δηλωμένες κλίνες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, βίλες, διαμερίσματα, κλίνες, ανέρχονται περίπου σε 2.800 , με τις περισσότερες πέριξ και εντός της Λίνδου, Μεσαιωνική Πόλη αλλά και σε πολλά χωριά, παραλιακά και στην ενδοχώρα του νησιού.
Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγγος. «Πηγαίνοντας, νύχτα προς τα νότια της Ρόδου, βλέπω τελευταία, φώτα σε σπίτια Airbnb». Η αίσθηση μου είναι –συνεχίζει- ότι ίσως πηγαίνουν λίγο καλύτερα οι βίλες και τα σπίτια τύπου βραχυχρόνιας μίσθωσης επειδή δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας απέναντι στον κορωνοιό μιας και οι τουρίστες δεν έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους όπως στα ξενοδοχεία η τα τουριστικά καταλύματα.
Η Παρασκευή Σταυριανού, εκπρόσωπος της εταιρείας “Luxology” που διαχειρίζεται ακίνητα, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, ότι κάτι θα γίνει και στο Airbnb φέτος. «Κάτι άρχισε να κινείται στη Ρόδο. Θα πάνε σχετικά καλά οι βίλες που ενοικιάζονται από παρέες» μας λέει και σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες είναι αυτοί που αφήνουν χρήμα στις περιοχές που κάνουν τουρισμό. « Βγαίνουν, πάνε εστιατόρια, μπαρ, ψωνίζουν, κινείται η αγορά». Έρχονται από Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, από χώρες που έχουν προϊστορία στο Airbnb.
«Θα δουλέψουν και φέτος τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε βάρος των τουριστικών καταλυμάτων που έχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα». δηλώνει στην ΕΡΤ έντονα προβληματισμένος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας Παναγιώτης Τοκούζης και χαρακτηρίζει τις μισθώσεις τύπου Airbnb ως αθέμιτο ανταγωνισμό. «Πρέπει να απαγορευθούν αυτές οι μισθώσεις. Δεν μπορεί ο όποιος επαγγελματίας να έχει ένα δεύτερο εισόδημα με το ελάχιστο κόστος και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων που έχουν δυσβάστακτα έξοδα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πρώτο εισόδημα».
Ακίνητα μίσθωσης τύπου Airbnb διαθέτουν, σε πολύ μικρότερο αριθμό και γειτονικά νησιά της Ρόδου, όπως η Χάλκη και η Σύμη. Μιλήσαμε με ανθρώπους που ζουν στη Σύμη οι οποίοι μας είπαν ότι φέτος έρχονται τουρίστες και ψάχνουν σπίτια για να ξεχειμωνιάσουν! Ο λόγος προφανής, ελπίζουν ότι κλεισμένοι σε ένα σπίτι στη Σύμη, αγναντεύοντας το πέλαγος, μπορεί να σωθούν από τον κορωνοιό… «Δεν ζητούν για λίγες ημέρες, ζητούν σπίτι για μήνες» αναφέρουν και προσθέτουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που άνθισε το airbnb, στο πανέμορφο νησί μπορούν εύκολα δημόσιοι υπάλληλοι να βρουν σπίτι…
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος