Το τέλος μιας χρονιάς αποτελεί πάντοτε μια καλή ευκαιρία για ανασκόπηση των όσων συνέβησαν στη ζωή μας. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία του ιού Covid-19 μάς δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Ενέσκηψε ταυτόχρονα μία πανδημία φόβου η οποία διεύρυνε την αίσθηση ρευστότητας, αβεβαιότητας οδηγώντας στη διάψευση. Σπουδαίοι επιστήμονες και φιλόσοφοι πίστευαν ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητας είχαν λυθεί.
Ακόμη και ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους διανοητές, όταν έγραφε στο Homo Deus:« Αν έχουμε πραγματικά θέσει υπό έλεγχο τον λιμό, τις επιδημίες και τους πολέμους, τι θα πάρει τη θέση τους στην κορυφή της ανθρώπινης ατζέντας; Σαν πυροσβέστης σ’ έναν κόσμο χωρίς φωτιά, η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα πρέπει να θέσει στον εαυτό της ένα πρωτάκουστο ερώτημα: τι θα κάνουμε τώρα;», δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπάρχει κάτι άκρως επείγον που πρέπει να κάνουμε. Να ακολουθήσουμε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας. Να εμβολιαστούμε, για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τη θανατηφόρα πανδημία, η οποία «σαρώνει» τον πλανήτη.
Δεν θέλουμε να τελειώσει έτσι η ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, θα μας πείτε. Και με το δίκιο σας… Άλλωστε ο νέος χρόνος μάς βρίσκει με λίστες νέων προσωπικών στόχων και αποφάσεων.
Αφού εμβολιαστούμε, λοιπόν, μπορεί να θελήσουμε να κόψουμε το κάπνισμα, να μετριάσουμε ή να σταματήσουμε εντελώς το αλκοόλ, να χάσουμε βάρος, να ξοδεύουμε λιγότερο, να ασκούμαστε περισσότερο, να μάθουμε να χορεύουμε. Πολλές φορές, μάλιστα, βλέπουμε τέτοιου είδους αποφάσεις να επαναλαμβάνονται στη δική μας λίστα ή στις λίστες φίλων μας, παρόλο που κάθε χρόνο αρχίζουμε με την ίδια όρεξη για να τις υλοποιήσουμε. Τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου και χάνουμε τον στόχο μας;
Το ertnews.gr μίλησε με την κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία-Δανάη Γκελερή, για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε και να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους που θέτουμε. Οι συμβουλές της είναι το δώρο μας σε εσάς, για την νέα χρονιά που έρχεται!
«Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 60% των ανθρώπων που θέτουν νέους στόχους για την καινούρια χρονιά, θα τους έχει αφήσει μέσα στους πρώτους 2 μήνες, μας λέει η κυρία Μαρία -Δανάη Γκελερή. Και προσθέτει: «Υπάρχει όμως και αυτό το 40% που εμμένει στις αποφάσεις αυτές για περισσότερο από έξι μήνες, χρονικό διάστημα που επαρκεί ώστε μια αλλαγή να γίνει μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Η πραγματική αλλαγή λοιπόν θέλει προσπάθεια και έτσι απαιτείται κάτι πολύ πιο δραστικό από την απλή θέληση».
Πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας
Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους: Πολλές φορές, όταν σκεφτόμαστε τι θέλουμε να μας φέρει ο νέος χρόνος, καταλήγουμε σε πλήθος αποφάσεων, που είναι μη ρεαλιστικές. Επιπλέον, πολύ συχνά αρκετές από αυτές τις αποφάσεις δεν μας εκφράζουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να θέτουμε λίγους και μετρημένους στόχους, που να μπορούν να πραγματοποιηθούν με έναν ρεαλιστικό τρόπο, να τους οργανώνουμε και να τους χωρίζουμε σε μικρότερα βήματα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ το να καταγράφουμε το τι κάνουμε, ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε και την πρόοδο που γίνεται. Σημαντικό είναι επίσης αυτή η νέα συμπεριφορά στην οποία στοχεύουμε να συνοδεύεται και από μια μικρή επιβράβευση, ώστε πάντα να υπάρχει κίνητρο για προσπάθεια.
Βάζουμε προτεραιότητες: Στο πλαίσιο του ενθουσιασμού για το νέο ξεκίνημα πολλές φορές έχουμε την τάση να καταπιανόμαστε με όλους τους στόχους ταυτόχρονα,. Έτσι, πέφτουμε απευθείας στα βαθιά και δεν καταφέρνουμε να είμαστε συνεπείς σε κανέναν από αυτούς. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράψουμε τους στόχους μας σε σειρά προτεραιότητας αρχίζοντας με τον στόχο που έχει την μεγαλύτερη αξία για εμάς. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε να αρχίσουμε από τον πιο βατό στόχο, αυτόν που μπορούμε να επιτύχουμε σχετικά πιο εύκολα και που θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Διαμορφώνουμε το περιβάλλον μας κατάλληλα: Στην προσπάθεια μας είναι απαραίτητο να φροντίσουμε να απομακρύνουμε από το περιβάλλον μας και τον χώρο τον οποίο κινούμαστε οτιδήποτε μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο, αντικαθιστώντας τα με συνήθειες ή πράγματα που θα συνδεθούν θετικά με αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υποστήριξη από τους δικούς μας ανθρώπους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, γι αυτό και θα ήταν βοηθητικό να τους ενημερώσουμε για τις νέες μας αποφάσεις.
Αφήνουμε περιθώριο στον εαυτό μας για λάθη: Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και έτσι πολλές φορές μπορεί να γίνουν λάθη και παραστρατήματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απογοητεύει και να οδηγεί σε πλήθος αυτοκατηγοριών. Αντίθετα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τι πήγε στραβά και να ψάχνουμε το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, ώστε την επόμενη φορά να τα πάμε λίγο καλύτερα. Δώστε λοιπόν χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να φτάσει στον τελικό του στόχο.
Η Μαρία – Δανάη Γκελερή, είναι κλινική, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Διαθέτει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, στο University of East London. Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και μετεκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ψυχοπαθολογία, στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος