Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα υπεργονίδιο που προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια εκδοχή ενός γονιδίου HLA, γνωστή ως HLA-DQB1*06, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το φέρουν.
Όπως αναφέρει η Independent, περίπου το 30-40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι φέρει το γονίδιο.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αυξημένη ανοσολογική απόκριση προκαλείται από όλα τα καθιερωμένα εμβόλια: Pfizer, BioNTech, Oxford και AstraZeneca και πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα βελτιώσει περαιτέρω, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.
«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την υγεία των ανθρώπων. Έχουμε δει μεγάλη διακύμανση στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο δρ Αλεξάντερ Μέντζερ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Η ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA από 1.190 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και από 1.677 ενήλικες που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca. Διαπίστωσαν ότι εκείνα που έφεραν το υπεργονίδιο κατέγραψαν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων έναντι της Covid-19, 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Τα άτομα με το συγκεκριμένο υπεργονίδιο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη.
«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλινική σημασία αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης και αυτής της γονιδιακής παραλλαγής για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Τζούλιαν Νάιτ.
ΠΗΓΗ: Independent
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος