Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Η Παιγνιοθεραπεία (play therapy) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσο το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες για να δώσει, σε παιδιά και ενήλικες, τη δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα και προβλήματα. «Μέσα από το παιχνίδι και τη σχέση που αναπτύσσεται, το άτομο έρχεται σε επαφή με τον αρχικό αληθινό εαυτό, τον εαυτό που κρύφτηκε και σιώπησε. Τον εαυτό που με κίνητρο την επιβίωση προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος» [Η συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική (2019), Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδ. Βήτα)]
Τα θεραπευτικά μοντέλα της Παιγνιοθεραπείας βασίζονται στη θεωρία του δεσμού του Τζον Μπόλμπι, μας λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας και παιγνιοθεραπεύτρια Νέλλη Μπουκουβάλα.
«Το παιδί διαμορφώνει ένα δεσμό με τον γονιό από την ώρα που γεννιέται, προκειμένου να επιβιώσει, για να είναι ασφαλές. Ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού ο γονιός, ο δεσμός μπορεί να είναι ασφαλής ή ανασφαλής».
Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης»
Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ποικίλο. Μουσική, ζωγραφική, ο δίσκος με την άμμο και τα σύμβολα, πηλός, κίνηση, ιστορίες, γαντόκουκλες.
Στόχος της Παιγνιοθεραπείας είναι να ανακαλύψει το παιδί, ο έφηβος, ο ενήλικας, τα ενδογενή δυναμικά του. Να εξερευνήσει με τον δικό του ρυθμό τα θέματα εκείνα από το παρελθόν ή το παρόν που συνειδητά ή ασυνείδητα επηρεάζουν τις ζωές τους. Ειδικά για τα παιδιά, το παιχνίδι είναι ένα φυσικό μέσο έκφρασης, η φυσική τους γλώσσα. Παίζοντας εκφράζουν το άγχος, την ένταση, την ανασφάλεια, τον φόβο, τον θυμό τους.
«Όταν ένα παιδάκι δείχνει να έχει πρόβλημα», μας λέει η Νέλλη Μπουκουβάλα, «συνήθως αναλαμβάνει ένα ρόλο: να φωνάξει στους γονείς να φροντίσουν τις σχέσεις τους». Γι’ αυτό πολλές φορές στη θεραπεία δίνεται προτεραιότητα στο ζευγάρι και μετά στο παιδί.
Μπορούν να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών ώστε να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα. Ειδικότερα, η Παιγνιοθεραπεία ενδείκνυται για τα παιδιά που:
- έχουν δυσκολίες στην εκμάθηση ή στο σχολείο
- έχουν εφιάλτες ή κάνουν κακό ύπνο
- έχουν υποστεί τραύμα
- έχουν υποστεί συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
- υποφέρουν λόγω διαζυγίου των γονέων τους
- έχουν υποστεί απώλεια ή περνούν πένθος
- βρίσκουν δύσκολα φίλους
- έχουν θυμό
- κάνουν ή δέχονται bullying
- υποφέρουν από ενούρηση ή εγκόπριση
Αρκετοί θεραπευτές εντάσσουν την Παιγνιοθεραπεία στις θεραπείες μέσω τέχνης, ενω άλλοι υποστηρίζουν ότι ανήκει στις ευρύτερες θεραπείες δημιουργικής έκφρασης, με το σκεπτικό ότι το παιχνίδι είναι αρχαιότερο από τον πολιτισμό, προϋπάρχει δηλαδή της τέχνης. [Η συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική (2019), Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδ. Βήτα)]
Από το 2002 έως σήμερα η Παιγνιοθεραπεία εφαρμόζεται καθημερινά στα παιδιά με κακοήθη νοσήματα του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα.
Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος