H πρώτη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) σε αστεροειδή για την συλλογή δείγματος που θα επιστραφεί στη Γη έχει μπει στην τελική φάση της με τους επιστήμονες να έχουν αρχίσει τις παρατηρήσεις. Η διαστημοσυσκευή OSIRIS-REx αναμένεται ότι θα επιστρέψει στη Γη με το δείγμα απο τον αστεροειδή Μπενού (Bennu) το 2023.
«Μεγάλη μέρα για το OSIRIS-REx, αρχίσαμε τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις μας, αναζητώντας νέφη σκόνης γύρω από τον Μπενού», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Ντάντε Λαουρέτα, καθηγητής πλανητικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
H διαστημοσυσκευή OSIRIS-REx, η οποία εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 8 Σεπτεμβρίου του 2016, πήρε φωτογραφίες του αστεροειδούς Μπενού (Bennu) τον Αύγουστο απο απόσταση 2,2 εκ. χιλιομέτρων και αναμένεται να μπει σε τροχιά γύρω απο αυτόν τον Δεκέμβριο.
Το δείγμα θα βοηθήσει στην κατανόηση των αστεροειδών και του πρώιμου ηλιακού συστήματος και πως οι πλανήτες σχηματίσθηκαν.
Η πρώτη διαστημοσυσκευή που έφερε δείγμα απο τον αστεροειδή Itokawa πίσω στη Γη ήταν η ιαπωνική Hayabusa το 2010. Η διαστημοσυσκευή Hayabusa2 εξερευνά τον αστεροειδή Ryugu απο τον Ιούνιο του 2018 και αναμένεται να επιστρέψει με δείγμα στον πλανήτη μας στα τέλη του 2020.
To κόστος της αποστολής, η οποία προτιμήθηκε το 2011 έναντι δυο άλλων στο φεγγάρι και την Αφροδίτη, είναι ύψους 800 εκ. δολαρίων. Η OSIRIS-Rex είναι μέρος του προγράμματος New Frontiers που έχει στόχο να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το ηλιακό μας σύστημα.
Οι άλλες δυο αποστολές του ιδίου προγράμματος είναι το New Horizons που πέρασε κοντά απο τον νάνο-πλανήτη Πλούτωνα το 2015 και το Juno που έφθασε και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016.
ΠΗΓΗ: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, NASA
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος