Οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κιότο στην Ιαπωνία πραγματοποιήσαν την πρώτη μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού από ζώντες δότες, σε ασθενή η οποία είχε υποστεί σοβαρή πνευμονική βλάβη εξαιτίας της νόσησης από κορονοϊό.
Η γυναίκα, ιαπωνικής καταγωγής υπεβλήθη σε 11ωρη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποίησε η ιατρική ομάδα 30 ατόμων και έλαβε μέρη των πνευμόνων από τον σύζυγο και τον γιο της.
Οι μεταμοσχεύσεις από κλινικά νεκρούς δότες είναι ακόμη σπάνιες στην Ιαπωνία και οι ζώντες δότες θεωρούνται μια πιο ρεαλιστική επιλογή για τους ασθενείς. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, απαιτούνται δύο δότες.
Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονική βλάβη σε ορισμένους ασθενείς και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει πνευμονικούς ιστούς ως μέρος της θεραπείας τους.
«Αποδείξαμε ότι έχουμε τώρα μια επιλογή μεταμοσχεύσεων πνευμόνων από ζώντες δότες», δήλωσε ο Δρ Hiroshi Date, χειρουργός θώρακα στο νοσοκομείο του Κιότο. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια θεραπεία που δίνει ελπίδα σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονική βλάβη από την Covid-19».
Το Πανεπιστήμιο του Κιότο δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε Κίνα, Ευρώπη και Αμερική λόγω του κορονοϊού.
Η γυναίκα προσβλήθηκε από την Covid-19 στα τέλη του περασμένου έτους και ανέπτυξε αναπνευστικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν ραγδαία.
Οι γιατροί την διασωλήνωσαν σε μηχανή υποστήριξης ζωής που λειτουργεί ως τεχνητός πνεύμονας για περισσότερο από τρεις μήνες σε άλλο νοσοκομείο, καθώς οι πνεύμονες της υπέστησαν σοβαρή ζημιά. Παρόλο που το μοριακό τεστ της ασθενούς είχε βγει αρνητικό, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ελπίδα ανάρρωσης από την πνευμονική ανεπάρκεια και ο μόνος τρόπος να σωθεί η ζωή της, ήταν η μεταμόσχευση. Η γυναίκα αναμένεται να μπορέσει να φύγει από το νοσοκομείο σε περίπου δύο μήνες και να επιστρέψει στην κανονική της ζωή σε περίπου τρεις μήνες.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, χειρουργοί στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη μεταμόσχευση διπλού πνεύμονα σε έναν ασθενή με Covid-19, και τον περασμένο μήνα, μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε μεταμόσχευση διπλού πνεύμονα «Covid to Covid» – από έναν ασθενή που νοσούσε απο τον κορονοϊό σε έναν άλλο.
Μια μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1.700 ασθενείς στην κινεζική πόλη Γουχάν – όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε ο κορονοϊός – διαπίστωσε ότι οι ακτινογραφίες ασθενών με σοβαρή ασθένεια έδειξαν ενδείξεις βλάβης στους πνεύμονες, μήνες μετά τη μόλυνση.
Όπως και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές επιπλοκές όπως πνευμονία και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε σήψη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Οι αερόσακοι στους πνεύμονες – που ονομάζονται Alveoli – γεμίζουν με υγρό, περιορίζοντας την ικανότητά τους να λαμβάνουν οξυγόνο και προκαλώντας τους δύσπνοια, βήχα και άλλα συμπτώματα.
Η νόσηση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες και μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να επανέλθει ο ασθενής.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος