Εργάτες που αναβαθμίζουν τις παροχές νερού στη νότια Ισπανία ανακάλυψαν μια «πρωτοφανή» και καλά διατηρημένη νεκρόπολη υπόγειων θόλων, όπου πριν από 2.500 χρόνια, έθαβαν τους νεκρούς τους οι Φοίνικες.
Όπως αναφέρει η «Guardian», οι αρχαιολόγοι που εξερευνούν την περιοχή – η οποία ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε ρωμαϊκά ερείπια στην πόλη Οσούνα, 90 χλμ. ανατολικά της Σεβίλλης – δήλωσαν ότι το φοινικικό-καρχηδονιακό νεκροταφείο χρονολογείται από τον 4ο ή 5ο αιώνα π.Χ. Είπαν επίσης ότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς τέτοιες τοποθεσίες βρίσκονται συνήθως σε παράκτιες περιοχές και όχι τόσο μακριά στην ενδοχώρα.
Παρόλο που τα τοπικά ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Urso είναι γνωστά, η ανακάλυψη της φοινικικής νεκρόπολης έχει καταπλήξει τους αρχαιολόγους και τους ντόπιους. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν φέρει μέχρι στιγμής στο φως οκτώ ταφικούς θόλους, σκάλες, αλλά και χώρους που πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως αίθρια.
Η υπηρεσία πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, η οποία επιβλέπει τις ανασκαφές, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι της ανακάλυψαν «μια σειρά από ευρήματα αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας» που ήταν «πρωτοφανή για την ενδοχώρα της Ανδαλουσίας».
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Μάριο Ντελγκάδο, χαρακτήρισε την ανακάλυψη σημαντική και απροσδόκητη.
«Για να βρει κανείς μια νεκρόπολη της φοινικικής και καρχηδονιακής εποχής με αυτά τα χαρακτηριστικά – με οκτώ τάφους, αίθρια και πρόσβαση σε σκάλες – θα έπρεπε να κοιτάξει στη Σαρδηνία ή ακόμη και στην ίδια την Καρχηδόνα», είπε.
Η Ροζάριο Αντουχάρ, δήμαρχος της Οσούνα, δήλωσε ότι το εύρημα έχει ήδη προκαλέσει την επανεξέταση της ιστορίας της περιοχής.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανασκαφές σε ορισμένα σημεία της πόλης μας είναι αρκετά πιθανό να φέρουν στο φως ευρήματα που έχουν διαφορετικό βαθμό ιστορικής αξίας, αλλά δεν είχαμε ψάξει ποτέ τόσο βαθιά», δήλωσε η δήμαρχος.
Τα νέα στοιχεία για την παρουσία των Φοινίκων-Καρχηδονίων στην περιοχή, πρόσθεσε, δεν αλλάζουν την ιστορία – αλλά αλλάζουν αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ιστορία της Οσούνα, και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομβικό σημείο».
Η δήμαρχος δήλωσε ότι αν και πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα, ο πολυτελής χαρακτήρας της νεκρόπολης υποδηλώνει ότι είχε κατασκευαστεί για τα μέλη των ανώτατων κοινωνικών στρωμάτων.
«Η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει ακόμη και υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να ανακαλυφθούν», είπε. «Αλλά η ομάδα έχει ήδη αξιόπιστες αποδείξεις που πιστοποιούν την ιστορική σημασία όλων αυτών. Τόσο οι τάφοι όσο και οι τελετουργικοί χώροι που εξετάζονται, υποδηλώνουν ότι δεν επρόκειτο για έναν οποιοδήποτε τόπο ταφής».
Η Οσούνα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 18.000 κατοίκους, έγινε ευρέως γνωστή πριν από οκτώ χρόνια, όταν φιλοξένησε γυρίσματα της πέμπτης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος