Για 8η χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία του φοιτητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας & καινοτομίας «JA Start Up 2022». Η ομάδα που κέρδισε το πρώτο έπαθλο είναι η Drug and Drop, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
Το Drug n Drop αποτελεί ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης κοντόληκτων και μη
χρησιμοποιούμενων φαρμάκων. Με το σύστημα αυτό, συλλέγονται και επεξεργάζονται δεδομένα, σχετικά με τα φαρμακευτικά απόβλητα οργανισμών, βοηθώντας τους να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των φαρμάκων τους.
Η φοιτητική ομάδα θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στον φοιτητικό διαγωνισμό του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 όλων των Junior Achievement από τις χώρες της Ευρώπης, στο Τάλιν της Εσθονίας, στα μέσα Ιουλίου. Το ertnews.gr θα είναι εκεί καλύπτοντας τη διοργάνωση.
Ο Νικόλαος Σπυρέλλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι η ιδέα της ομάδας του «είναι στην ουσία ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποβλήτων, διότι παγκοσμίως υφίσταται το πολύ σημαντικό πρόβλημα της απόρριψης φαρμάκων, τα οποία λήγουν». Μαζί με την Αλεξία Βασιλάκη και τον Γιάννη Σπυρέλλη σχεδίασαν «έναν τρόπο να βελτιστοποιηθεί όλη η αλυσίδα αξίας, από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι τον καταναλωτή, έτσι ώστε τη στιγμή που ένας καταναλωτής παίρνει ένα φάρμακο από το ράφι ενός φαρμακείου, την ίδια στιγμή να παράγεται ένα άλλο. Εάν συμβεί αυτό, δε θα παραχθούν ποτέ φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε».
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Αιμίλιος Κυριάκου σημείωσε ότι διαγωνισμοί και εκδηλώσεις όπως τα JA startup awards «δημιουργούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», ενώ επεσήμανε ότι «η ποιότητα των συμμετοχών και των παρουσιάσεων» ήταν «σε επαγγελματικό επίπεδο», «η σύνθεση των ομάδων επιτέλους δείχνει τις γυναίκες να είναι η πλειοψηφία» και τέλος, ότι οι συμμετέχοντες επέδειξαν «ευαισθησίες όσον αφορά το περιβάλλον και τα κοινωνικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Απονέμοντας το πρώτο βραβείο, ο κ. ‘Αγγελος Συρίγος υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων συνεχάρη όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, συγκρίνοντας τις σημερινές δυνατότητες για την απόκτηση γνώσης με όταν ήταν ο ίδιος φοιτητής, τόνισε ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα καταλυτικά. «Δε νομίζω ότι θα υστερούσε κάποια τέτοια ομάδα από άλλες ομάδες του εξωτερικού» σημείωσε.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα 3Deal από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία σχεδίασε «ένα marketplace που έχει στόχο να γεφυρώσει τους δημιουργούς 3D προϊόντων, σχεδίων και αντικειμένων, με τους καθημερινούς πελάτες για να τους δείξουμε ότι το 3D μπορεί να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Χιονά. Μαζί με την Μαρσίντα Γκοζίνα και την Μυρσίνη Χατζηκωνσταντίνου εμπνεύστηκαν την ιδέα από ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο τους σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση στην επιχειρηματικότητα, όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό στην αγορά. Πλέον το 3D χρησιμοποιείται για την παραγωγή «εξαρτημάτων, τέχνης, φαγητού, έχει εφαρμογές και στην ιατρική», για παράδειγμα ερευνητές στο εξωτερικό «ετοιμάζονται να τυπώσουν μια τεχνητή καρδιά σε 3D printing» σημείωσαν οι τρεις φοιτήτριες. Η καραντίνα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας ήταν η αφορμή για την ιδέα της ομάδας Bruise Down που κέρδισε το τρίτο βραβείο, από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ερικαίτη Κουναλάκη υπογράμμισε ότι στόχος της ομάδας είναι «να φτιάξουμε μια εφαρμογή που την ώρα ενός έκτακτου περιστατικού ένα θύμα θα μπορεί να πατάει ένα κουμπί, να εμφανίζεται ένας ψηφιακός χάρτης με σταθμούς βοήθειας και ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν» με διακριτικό τρόπο, ώστε να μην γνωρίζει ο θύτης ότι η εφαρμογή παρέχει αυτές τις πληροφορίες. Επιπλέον, μαζί με την Ελευθερία Παπαδόσηφου και την Εβίνα Ζαρμπούτη θέλουν να προωθήσουν μέσω της εφαρμογής την ενημέρωση για το φαινόμενο προκειμένου να καταπολεμήσουν «το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει ακόμα για τις γυναίκες που υφίστανται βία», αλλά και να εισάγουν «ένα παιχνίδι για τα παιδιά στο οποίο θα ενσωματωθούν τεστ, τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύσουν εάν υπάρχει βία στο σπίτι τους». Σχολιάζοντας την υψηλή συμμετοχή των γυναικών στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, οι τρεις φοιτήτριες ανέφεραν ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό που βλέπουμε γυναίκες, σαν εμάς, να είναι πάνω γιατί παίρνουμε περισσότερη δύναμη».
Η κριτική επιτροπή αποτελείτο επίσης από τους: Αιμίλιος Κυριάκου, Citi Country Officer – Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Λεωνίδας Κανελλόπουλος – Chief Sustainability Officer TITAN CEMENT Group, Γεώργιος Μητρόπουλος Head of Business Development Greece & southeast Europe EY Ελλάδας και Ιωάννης Σωτηρόπουλος Regional Director west Balkans & Caucasus Chipita.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος