Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η αρχαία μέθοδος του βελονισμού μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρίσεων ανά μήνα σε άτομα με χρόνιες κεφαλαλγίες τάσεως.
Οι κεφαλαλγίες τάσεως συνοδεύονται από αίσθημα πίεσης ή σφιξίματος και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ήπιας ή μέτριας έντασης. Χαρακτηρίζονται ως χρόνιες εάν η συχνότητά τους είναι τουλάχιστον 15 μέρες τον μήνα.
Έπειτα από θεραπεία δύο μηνών, ο βελονισμός είναι δυνατόν να προσφέρει ανακούφιση για τουλάχιστον οκτώ μήνες, σημειώνει η δρ Γινγκ Λι, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής Τσενγκντού.
Προηγούμενες μελέτες είχαν καταδείξει πως ο βελονισμός ίσως είναι αποτελεσματικός τόσο στις σποραδικές όσο και τις χρόνιες κεφαλαλγίες τάσεως, όμως δεν γινόταν διάκριση μεταξύ των δύο. Αυτή η μελέτη είναι από τις πρώτες που καταδεικνύουν πως είναι αποτελεσματικός ειδικά για τις χρόνιες.
Με δεδομένο πως αυτές συχνά είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και τα φάρμακα που προτείνονται συνοδεύονται από πολλές πιθανές παρενέργειες, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, σχολίασε ο δρ Μαρκ Γουέλι, νευρολόγος που ειδικεύεται στις διαταραχές κεφαλαλγίας και πόνου προσώπου στη Mayo Clinic.
Στη μελέτη αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 20 συνεδριών βαθύ κι επιφανειακού βελονισμού σε 218 άτομα που είχαν χρόνιες κεφαλαλγίες τάσεως κατά μέσο όρο επί 11 χρόνια και για 22 μέρες τον μήνα.
Οι θεραπείες τού εν τω βάθει βελονισμού προκαλούν την αίσθηση «de qi» («τε τσι»), με την τοποθέτηση της βελόνας σε βάθος 12,5 έως 20 χιλιοστών στο σώμα και συγκεκριμένους χειρισμούς. Στόχος είναι να προκληθεί μια αίσθηση μουδιάσματος ή βάρους. Ο επιφανειακός βελονισμός γίνεται στα ίδια σημεία, αλλά η βελόνα προωθείται σε βάθος μόνο 2 χιλιοστών και δεν επιτυγχάνεται η αίσθηση αυτή.
Στο τέλος της μελέτης, 68% των συμμετεχόντων που έκαναν εν τω βάθει βελονισμό και 50% εκείνων που έκαναν επιφανειακό βελονισμό ανέφεραν πως οι ημέρες με κεφαλαλγία ανά μήνα μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι τα αποτελέσματα είναι παρεμφερή με εκείνα κλινικών δοκιμών με φάρμακα. «Προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, είναι σημαντική η αίσθηση “de qi”. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προσπαθούν να την επιτυγχάνουν σε κάθε σημείο βελονισμού», αναφέρει η Λι.
Ωστόσο δεν είναι όλες οι θεραπείες το ίδιο αποτελεσματικές όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο, σημειώνει η Έιλα Γουλφ, πιστοποιημένη βελονίστρια που ειδικεύεται σε νευρολογικές διαταραχές, διασείσεις και τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
«Σίγουρα θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν πάτε σε έναν σωστά εκπαιδευμένο βελονιστή που γνωρίζει αυτές τις τεχνικές, παρά σε κάποιον που έχει μάθει πού βρίσκονται τα σημεία βελονισμού κι απλά τοποθετεί σ’ αυτά τη βελόνα».
Για ασθενείς που δεν επιθυμούν να πάρουν παυσίπονα, ο βελονισμός αποτελεί πολλά υποσχόμενη εναλλακτική.
Αποτελεί τη βασική θεραπευτική τεχνική της κινεζικής ιατρικής, η οποία εστιάζει στην αρμονία του σώματος και στη βελτίωση της ροής της ενέργειας. Η κινεζική ιατρική δίνει έμφαση στην υποστήριξη των νεφρών, του πεπτικού συστήματος και των πνευμόνων. Το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και το συναίσθημα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη μακροζωίας και υγείας είναι η προσαρμογή στο κλίμα και στις αλλαγές των εποχών, η αποφυγή κατασπατάλησης της ενέργειας και η διατήρηση του yin και του yang σε αρμονική μεταξύ τους ισορροπία. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή, η οποία αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και μικρές ποσότητες κρέατος. Υπάρχουν επίσης πολλά βότανα τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό, όπως το εκχύλισμα ginseng. Επίσης είναι σημαντικό το σώμα να βρίσκεται σε αρμονία και ισορροπία με το περιβάλλον, καθώς και να ηρεμεί ο νους.
Ο ειδικός στην κινεζική ιατρική ενισχύει τον οργανισμό συνδυάζοντας φάρμακα και βότανα τα οποία δρουν συμπληρωματικά. Το να ζεις σύμφωνα με τις εποχές είναι επίσης σημαντικό στην κινεζική ιατρική. Φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να εναλλάσσονται και να τρώγονται σύμφωνα με την εποχή τους. Το παγωμένο νερό απαγορεύεται.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2017, σε κάποιες περιπτώσεις ο βελονισμός σχετίζεται με τραυματισμούς οργάνων και ιστών, μολύνσεις και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Με πληροφορίες από το CNN.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος