Στο σύνδρομο Long Covid αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση-συνέντευξη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με όσα τόνισαν, το εν λόγω σύνδρομο περιλαμβάνει συμπτώματα και επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Σημείωσαν ωστόσο ότι για τους εμβολιασμένους οι πιθανότητες για εμφάνιση τέτοιων επιπλοκών μειώνονται εντυπωσιακά.
Οι νευρολογικές επιπλοκές της long Covid περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, υποσμία ή ανοσμία, διαταραχές στη μνήμη, κόπωση, μυαλγίες και αιμωδίες στα άκρα.
Παράλληλα, συμπτώματα που έχουν να κάνουν με την κατάθλιψης και το άγχος, εμφανίζονται στο 1/3 των ασθενών με σύνδρομο Long Covid, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της οξείας νόσου.
Οι επιστήμονες σημείωσαν εξάλλου την ανάγκη εξατομικευμένης προσέγγισης κάθε ασθενούς με βάση τη συμπτωματολογία τους και ιδιαίτερα αν αυτή επιμένει πέραν των αρχικών εβδομάδων νόσησης.
Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός. “Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά” είπε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος