Σχεδόν δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων. Πολλές χώρες χορηγούν ήδη την αναμνηστική δόση των εμβολίων, ενώ η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να αναζητά νέες θεραπείες. Η έρευνα για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς γεννώντας ελπίδες ότι μια λοίμωξη από τον ιό αυτό, θα μπορούσε να θεραπευτεί και με χάπια.
Οι κλινικές δοκιμές του αντιιικού φαρμάκου molnupiravir των Merck και Ridgeback Biotherapeutics, έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ευάλωτους ασθενείς, κατά 50%. Το φάρμακο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γρίπης και χορηγείται ως παρτίδα τεσσάρων χαπιών που λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.
Η Pfizer έχει υποβάλλει αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης του χαπιού της Paxlovid, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%, σε άτομα που θα το λάβουν εντός των τριών ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις των δυο αντιικών φαρμάκων. Αρχικά, τα χάπια θα χορηγούνται σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω ηλικίας ή άλλων υποκείμενων νοσημάτων. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά τους νωρίς, να υποβάλλονται σε εξετάσεις και να ξεκινούν αμέσως την θεραπεία.
Όπως λένε όμως οι επιστήμονες, αυτές οι θεραπείες από μόνες τους δεν μπορούν να τερματίσουν την πανδημία, μπορούν όμως να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο μαζί με τα εμβόλια, τα αντισώματα και τα διαγνωστικά τεστ.
Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα οπλοστάσιο φαρμάκων που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές για να σταματήσουν τον ιό. Μια κατηγορία φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει τον κορονοϊό να εισέλθει στα κύτταρα, όπως έχουν σχεδιαστεί να κάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται ήδη. Μια άλλη κατηγορία, όπως το φάρμακο της Pfizer, θα μπορούσε να παρεμβαίνει στις πρωτεάσες, ένζυμα που χρησιμοποιεί ο ιός για να επεξεργάζεται τις πρωτεΐνες του. Μια τρίτη, όπως το molnupiravir, θα μπορούσε να παρέμβει σε ένα διαφορετικό ένζυμο που χρησιμοποιεί ο ιός για να φτιάχνει αντίγραφα του εαυτού του.
Ο Carl Dieffenbach, διευθυντής του Τμήματος AIDS στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εκτιμά πως θα χρειαστούν και οι τρεις προσεγγίσεις, καθώς και «κοκτέιλ» που θα τις συνδυάζουν, ώστε να μην επιτραπεί στον ιό να ξεφύγει από την προστασία που παρέχει κάθε μεμονωμένη θεραπεία.
«Οι εταιρείες πρέπει να παρασκευάσουν φάρμακα σε κλίμακα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα όπως και η ασπιρίνη», δήλωσε ο Dieffenbach.
Τόσο η Pfizer όσο και η Merck έχουν ξεκίνησαν την κλιμάκωση της παραγωγής των φαρμάκων τους πριν λάβουν το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών. Η Pfizer σχεδιάζει να κατασκευάσει 50 εκατομμύρια θεραπευτικές αγωγές το 2022, ενώ η Merck, 10 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το ερώτημα που απασχολεί τώρα πολλούς επιστήμονες είναι πώς θα ανταποκριθεί ο ιός όταν τα φάρμακα αυτά αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Η Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, εκτιμά ότι στο μέλλον οι θεραπείες θα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να νοσήσουν για εβδομάδες ή μήνες, επιτρέποντας στον ιό να μεταλλάσσεται.
«Ένας συνδυασμός, ένα αντιικό κοκτέιλ, μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση αυτών των μεταλλάξεων», δήλωσε η Iwasaki.
Για την προστασία των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, άλλες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca και Adagio Therapeutics – δοκιμάζουν μια διαφορετική προσέγγιση: εργαστηριακά παρασκευασμένα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί ώστε να παραμένουν στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να χορηγηθούν όπως και τα εμβόλια.
Η Regeneron δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της, το οποίο επί του παρόντος έχει εγκριθεί ως θεραπεία για άτομα που έχουν μολυνθεί ή εκτεθεί πρόσφατα, παραμένει περίπου 80% αποτελεσματικό έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων οκτώ μήνες αργότερα. Τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση ότι το φάρμακό θα μπορούσε να χορηγηθεί προληπτικά σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια.
«Αυτό που υποστηρίζω είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στην προσέγγιση», δήλωσε ο Dieffenbach. «Στο μέλλον, δεν θα απαιτούμε από τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο γιατρό αν νιώθουν άρρωστοι. Θα υπάρχει ένα γρήγορο τεστ που θα μπορούν να κάνουν στο σπίτι. Εάν ένα άτομο βρεθεί θετικό στον κορονοϊό θα μπορεί να λάβει άμεσα την θεραπεία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να φτάσουμε», κατέληξε ο επιστήμονας.
ΠΗΓΗ: Washington Post, The New Yorker
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος