Ψυχική ανθεκτικότητα: Η ικανότητα της «άνωσης» από τις αποτυχίες

«Πώς αυτό το αουτσάιντερ – Ανατολικογερμανίδα, επιστήμων, γυναίκα σ΄ ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν είχε ποτέ βασίλισσα- κατάφερε να τα πετύχει όλα αυτά; Πώς μια πολιτικός με λόγο τόσο λιτό όσο και η εμφάνισή της κέρδισε τέτοια εξουσία και διάρκεια στην ψηφιακή εποχή μας, όπου ο χρόνος προσήλωσής μας συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο;»
Αυτό αναρωτιέται η Κάτι Μάρτον, Αμερικανίδα ουγγρικής καταγωγής, συγγραφέας του βιβλίου, « Η καγκελάριος». Πρόκειται για τη βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ.


«Στην έβδομη δεκαετία της ζωής της, ενθουσιάζεται ακόμη με οτιδήποτε καινούριο και ενδιαφέρον. Όλα την εμπνέουν: οι άνθρωποι, τα γεγονότα, η Ιστορία, τα προβλήματα προς επίλυση…» Σίγουρα δεν θα μπορούσε να προσωποποιήσει κανείς με καλύτερο τρόπο τον ορισμό της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Ψυχική ανθεκτικότητα: Η ικανότητα της «άνωσης» από τις αποτυχίες

Όπως λέει η Μάρτον για την Μέρκελ: «Από αυτές τις δυνάμεις – με άλλες γεννήθηκε, άλλες τις απέκτησε – πηγάζει μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση που συχνά βραχυκυκλώνει τους ομολόγους της και έχει οδηγήσει στην εντυπωσιακή μακροημέρευσή της ως καγκελαρίου».

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Τι είναι λοιπόν η ψυχική ανθεκτικότητα και πως μπορεί κάποιος να την αποκτήσει;

Σύμφωνα με την Σουνίγια Λούταρ ( Suniya S Luthar), καθηγήτρια ψυχολογίας (με ειδίκευση στην ανάπτυξη του παιδιού) στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, η ψυχική ανθεκτικότητα αφορά στην έκθεση στην αντιξοότητα και στη θετική προσαρμοστική έκβαση σε αυτή. Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επανακάμπτει από αντιξοότητες, μια ικανότητα απαραίτητη για προσαρμογή στις
μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Ψυχική ανθεκτικότητα

  • Ικανότητα «άνωσης» από τις αποτυχίες.
  • Παρόμοια με άνωση: όταν ωθούνται προς τον πυθμένα στο νερό, τα σώματα έχουν την τάση λόγω της άνωσης που ασκείται σ΄αυτά  να επανέλθουν  στην επιφάνεια.
  • Δεν είναι η μη τρωτότητα, ούτε η τελειότητα, ούτε η απομόνωση από όλους τους κινδύνους.
  • Δεν αποτελεί γνώρισμα «τέλειων ανθρώπων».

Τελειομανείς: φοβούνται να κάνουν λάθος, τα καταφέρνουν καλά αλλά δεν παίρνουν ρίσκα για να φτάσουν στις μέγιστες δυνατότητές τους.

Ανθεκτικοί: είναι συνήθως οι περισσότερο επιτυχημένοι επειδή αγγίζουν τα όριά τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Οι έρευνες της Λούταρ σε παιδιά και νέους δείχνουν ότι η έκθεση στη φτώχεια, τα τραυματικά γεγονότα, αλλά και οι υπερβολικές πιέσεις για επιτεύγματα- οι οποίες παρατηρούνται στις εύπορες κοινωνίες- μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μη ανθεκτικού χαρακτήρα. Πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ψυχικά ανθεκτικού ανθρώπου παίζουν οι γονείς και η οικογένεια. Ο συνεπής και κατάλληλος καθορισμός ορίων από τους γονείς προετοιμάζει τα παιδιά για τις αντιξοότητες τις οποίες  μπορεί να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος