Τα μοσχεύματα ήπατος μπορούν να λειτουργούν για περισσότερα από 100 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα μοσχεύματα ήπατος από ηλικιωμένους δότες συνεχίζουν να λειτουργούν για περισσότερα από 100 χρόνια συνολικά, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνα που προέρχονται από νεότερους δότες.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή δωρητών από την οποία θα μπορούν να αντλήσουν οι χειρουργοί, δίνοντας ενδεχομένως νέες ελπίδες σε μελλοντικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με την τρέχουσα ιατρική πρακτική, τα μοσχεύματα ήπατος από νεότερους δότες λειτουργούν καλύτερα από αυτά των ηλικιωμένων, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν χρόνιες παθήσεις.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα των ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας και της εταιρείας ιατρικών συσκευών TransMedics στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύουν  ότι τα μοσχεύματα ήπατος από ηλικιωμένους δότες μπορούν να λειτουργήσουν καλά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα μεταμοσχεύσεων από το United Network for Organ Sharing των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξετάσουν τι κάνει αυτά τα μοσχεύματα τόσο ανθεκτικά. Από τα 253.406 μοσχεύματα ήπατος που μεταμοσχεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2022, εντόπισαν 25 που πληρούσαν τα κριτήρια των centurion livers – εκείνα με αθροιστική ηλικία άνω των 100 ετών (ηλικία κατά τη μεταμόσχευση συν τα χρόνια επιβίωσης μετά τη μεταμόσχευση).

«Εξετάσαμε τα ποσοστά επιβίωσης πριν από τη μεταμόσχευση: την ηλικία του δότη καθώς και το πόσο καιρό επέζησε το ήπαρ στον λήπτη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιας Καντακιά, φοιτητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά απόρριψης στους 12 μήνες μεταξύ της ομάδας centurion και της ομάδας ελέγχου και αποδίδουν την επιτυχία αυτή σε μια σειρά ευνοϊκών παραγόντων.

Πρώτον, οι δότες από την ομάδα των centurion είχαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και λιγότερες λοιμώξεις. Είχαν επίσης χαμηλότερες τρανσαμινάσες, ένζυμα που παίζουν βασικό ρόλο στο ήπαρ. Οι αυξημένες τρανσαμινάσες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη μεταμόσχευση ήπατος. Επιπλέον, οι λήπτες των centurion είχαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία MELD, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη για μεταμόσχευση ήταν λιγότερο επείγουσα.

Τα μοσχεύματα ήπατος μπορούν να λειτουργούν για περισσότερα από 100 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το μοντέλο για τη νόσο του ήπατος τελικού σταδίου (MELD), είναι ένα σύστημα βαθμολόγησης για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της χρόνιας ηπατικής νόσου. Αυτή η βαθμολογία χρησιμοποιείται από το United Network for Organ Sharing και το Eurotransplant για να δοθεί προτεραιότητα στην κατανομή των μοσχευμάτων ήπατος. Μια υψηλότερη βαθμολογία MELD υποδηλώνει ότι ένας ασθενής χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερα διαθέσιμα όργανα προς μεταμόσχευση στο μέλλον.

«Παλαιότερα είχαμε την τάση να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ήπαρ από ηλικιωμένους δότες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Κριστίν Χουάνγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Ωστόσο, το ήπαρ είναι ένα απίστευτα ανθεκτικό όργανο», πρόσθεσε ο Καντακιά.

«Σήμερα έχουμε πιο ηλικιωμένους δότες, καλύτερες χειρουργικές τεχνικές, εξελίξεις στο πεδίο της ανοσοκαταστολής και καλύτερη αντιστοίχιση των παραγόντων δότη και λήπτη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας επιτρέπουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Euronews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος