Το Facebook και το metaverse βρίσκονται στο επίκεντρο του Web Summit, του τεχνολογικού συνεδρίου που διεξάγεται στη Λισαβόνα. Την απάντηση της εταιρείας στις κατηγορίες για αδιαφορία στη ρητορική του μίσους, αλλά και στα όσα είπε η Φράνσις Χόιγκεν στο άνοιγμα του συνεδρίου – η οποία ζήτησε από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραιτηθεί – έδωσε ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας: «Οι κατηγορίες σχετικά με το αν κινούμαστε γρήγορα ή όχι για να καλύψουμε όλες τις γλώσσες με δικλίδες ασφαλείας κατά της ρητορικής του μίσους, είναι απολύτως κατανοητές. Σκοπός μας είναι να φέρουμε περισσότερη έρευνα, περισσότερη διαφάνεια και περισσότερους κανονισμούς».
Ο Κλεγκ αναφέρθηκε και στην απόφαση της Apple να περιορίσει τη διαμοίραση δεδομένων των χρηστών με δυνατότητα επιλογής τους να προβάλλονται ή όχι διαφημίσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση κερδών περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των Snap, Facebook, Twitter και YouTube το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία παλιομοδίτικη τακτική, καθώς εκμεταλλεύονται την κυρίαρχη θέση τους ως ένα από τα κορυφαία λειτουργικά συστήματα για να γίνουν τη ζυγαριά υπέρ τους. Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να απαντήσουμε σε αυτή την απόφαση».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής ανάπτυξης λογισμικού της Meta, Chris Cox, μιλώντας διαδικτυακά στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου, τόνισε ότι «νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση δημόσια σήμερα. Είναι δεδομένο έτσι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ερωτήματα όπως τι σημαίνει ρητορική του μίσους, πώς αυτή οδηγεί στη βία, πότε πρέπει να προστατευτεί η ελευθερία της έκφρασης είναι διαρκή και για κάθε ένα από αυτά δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση. Υπάρχει όμως διαφάνεια και προσπάθεια για συνεργασία με νομοθέτες και άλλους φορείς. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει εταιρεία τα προσεχή χρόνια και όχι μόνη της αλλά σε συνεργασία με όλη τη βιομηχανία αλλά και με εκπροσώπους του νόμου».
Στον απόηχο των όσων είπε η Φράνσις Χόιγκεν στο Web Summit, απευθύνοντας πρόσκληση παραίτησης προς τον Μαρκ Zούκερμπεργκ, ο Κοξ απάντησε ότι το Facebook δεν διοικείται μόνο από ένα άτομο και «για αυτόν τον λόγο η εταιρεία δημιούργησε το διεθνές συμβούλιο που μετέχει στη διοίκησή της και το οποίο λαμβάνει τις δύσκολες αποφάσεις για τα συγκρουόμενα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου και της ασφάλειας».
Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν το metaverse για το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει «μεγάλη ικανοποίηση από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη συσκευή της εικονικής πραγματικότητας, προσφέρει διασκέδαση ιδιαίτερα σε τομείς όπως αυτός της άσκησης, κάτι που δεν περιμέναμε πριν από 5 χρόνια. Επίσης υπάρχει μεγάλη παραγωγικότητα από τομείς όπως αυτός του gaming. Το metaverse δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, να είναι μαζί. Η κοινότητα της εικονικής πραγματικότητας έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται και να αναπτύσσεται. Το metaverse δεν είναι κάτι που θα χτίσουμε μόνοι μας, Πιθανότατα ακολουθεί τον δρόμο ανάπτυξης που είχε και το διαδίκτυο. Θα υπάρχουν κανονισμοί και πρωτόκολλα. Έχουμε δημιουργήσει ένα fund για μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακαδημαϊκούς, ούτως ώστε να ερευνήσουμε πιθανά οφέλη και προβλήματα που Θα παρουσιαστούν σε αυτό. Πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δεν υπήρχαν από την πρώτη στιγμή, παρουσιάστηκαν στη συνέχεια. Σκοπός μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την πραγματική ζωή. Τίποτα δεν πρέπει να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή και πιστεύω ότι δεν θα το κάνει».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος