Κομοτηνή:Το καλοκαίρι του Ισμαήλ στα καπνοχώραφα

Το καλοκαίρι κύλησε γρήγορα για τον νεαρό Ισμαήλ από το Δήμο Αρριανών στην Ροδόπη. Δουλειά από τις πέντε το πρωί στα καπνοχώραφα των γονιών του ως το μεσημέρι.

Κι ύστερα στο σπίτι για το πέρασμα των φύλλων καπνού στην κλωστή, με τον παραδοσιακό τρόπο, με το βελόνι. «Υπάρχουν και μηχανές γι’ αυτή τη δουλειά» λέει και εξηγεί ότι οι δικοί του επιμένουν να εμπιστεύονται το χέρι και το βελόνι ποντάροντας στην καλύτερη ποιότητα. 7.000 οικογένειες σαν και την δική του στη Ροδόπη αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο καλλιεργώντας καπνό.

Καπνό Ανατολικού τύπου ( ο γνωστός μπασμάς) που είναι για το δικό του χωριό, αλλά και για την Περιφέρεια αν. Μ.Θράκης μονοκαλλιέργεια, δηλαδή η μοναδική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες στην Ροδόπη (7000) και την ορεινή Ξάνθη (3000). «Κι ο παππούς μου καπνά καλλιεργούσε» δηλώνει στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Ισμαήλ σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού δεν βοήθησαν το φυτό να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα τα κιλά που δίνει το κάθε στρέμμα να είναι λιγοστά.

Στα μισά του Φθινοπώρου ο Ισμαήλ θα επιστρέψει σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, σπουδάζει Μηχανικός Η/Υ. Δέλεαρ όπως λέει για την επιλογή του Πανεπιστημίου αποτέλεσαν οι 500 λίρες το μήνα που δίνει το τουρκικό κράτος στους Θρακιώτες μουσουλμάνους να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους. «Η Κωνσταντινούπολη είναι όμορφη πόλη, θα ήθελα να ζήσω εκεί για πάντα, αλλά κι εμείς εδώ στη Ροδόπη έχουμε όμορφο τόπο» λέει και ο νους του επιστρέφει στους γονείς του και στους άλλους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής που καλούνται, εκτός από την δυσκολία της καλλιέργειας, να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα, λόγω των δραστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως οι τυποποιημένες συσκευασίες και τα συστατικά απαγόρευσης.Φώτο:Ο Ισμαήλ (με το μαύρο μπλουζάκι) χαμογελά στο Φακό.Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος