Μικρός ο κίνδυνος εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στο Βόλο

Δεν κινδυνεύει ο Βόλος από μεγάλο σεισμό, όπως τουλάχιστον πιστοποιείται από τις μετρήσεις  σεισμικότητας της περιοχής το τελευταίο εξάμηνο, από ένα δίκτυο σεισμογράφων που εγκατέστησε το τμήμα Γεωφυσικής του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κάρμης, διευθυντής της γεωφυσικής στο ΙΓΜΕ που μίλησε σήμερα με θέμα «Σεισμοτεκτονικές έρευνες» στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΓΜΕ στο δημαρχείο του Βόλου. Από την πλευρά του ο Α. Κουκούλης, επισήμανε ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας που καταγράφονται στην περιοχή είναι μηδαμινά, ενώ επισήμανε τη συμβολή της μελέτης καταγραφής του ραδονίου στην ποσοτικοποίηση της τεκτονικής που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Ειδικότερα ο κ. Κάρμης επισήμανε ότι η καταγραφή της σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για ένα εξάμηνο, έδειξε ότι υπάρχει μεν αυξημένη σεισμικότητα, αλλά δεν αφορά τον κύριο ιστό του Βόλου αλλά  την περιοχή του Βελεστίνου. «Διαπιστώσαμε κάποιες περιοχές που ενδεχομένως να δώσουν σεισμό μελλοντικό και τεκτονικές γραμμές οι οποίες ενδεχομένως θα είναι επικίνδυνες για την περιοχή του Βόλου. Έχουμε επίσης συγκεντρώσει πληροφορίες για νευραλγικά σημεία και περιοχές της πόλης τα οποία ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Διαχρονικά οι σεισμικές ζώνες είναι το ρήγμα της Αγχιάλου και το ρήγμα του Ρηγαίου που ξεκινά από το Βελεστίνο. Το μέγεθος που εξετάσαμε εμείς ήταν ο σεισμός 4,1 Ρίχτερ που έγινε το Δεκέμβριο του 2014. Αυτό δεν είναι σοβαρό για να κινδυνεύσει μια πόλη είναι όμως ένα γεγονός που πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση». Επιπλέον ανέφερε ότι έχουν μελετηθεί δέκα περιοχές  μέσα στην πόλη όπου π.χ. βρίσκεται το Νοσοκομείο, το Δημαρχείο που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε περίπτωση σεισμού επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Γενικότερα η παράκτια ζώνη έχει έναν κάποιο κίνδυνο από ρευστοποίηση σε περίπτωση σεισμού, μεγέθους 7 ρίχτερ που μπορεί να προκληθεί από το ρήγμα της Ν. Αγχιάλου και 5,4 ρίχτερ από το ρήγμα του Βελεστίνου . « Έχουμε δημιουργήσει μία βάση δεδομένων που θα βοηθήσει πολιτικούς μηχανικούς να υπολογίσουν τις σεισμικές αποκρίσεις, τα φάσματα της επιτάχυνσης κ.α., Οι μηχανικοί είναι αυτοί που μπορούν να υπολογίσουν την σεισμική συμπεριφορά του κάθε κτιρίου».

Μηδαμινά τα ποσοστά ραδιενέργειας στο Βόλο

Όπως ανέφερε ο κ. Κούκουλης στο Βόλο καταγράφονται μηδενικά ποσοστά ραδιενέργειας, κυρίως λόγω των φτωχών σε ραδιενέργεια πετρωμάτων, της μη ανθρώπινης παρέμβασης που θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό, αλλά και της μη δημιουργίας προϋποθέσεων για τη μετακίνηση αυτών των πετρωμάτων ώστε να δώσουν ένα ένα εύκολα μετακινούμενο ποσοστό ραδιενεργών στοιχείων.

Όμως σε αντίθεση καταγράφηκαν υψηλές τιμές ραδονίου και θορονίου. Τα αέρια αυτά που έχουν μικρή περίοδο ζωής-ραδόνιο τέσσερις μέρες και θορόνιο μερικά λεπτά-βρίσκουν  διόδους δια μέσου των πετρωμάτων και φθάνουν μέχρι και μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. «Εμείς λοιπόν μετράμε τι συμβαίνει στα πενήντα εκατοστά κάτω από το έδαφος. Αυτές τις  συγκεντρώσεις και τις  κατανομές τις συσχετίζουμε με την περατότητα του εδάφους, πόσο είναι δηλαδή κατακερματισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει υποστεί τεκτονική καταπόνηση. Άρα λοιπόν, τις δομές κατανομής του ραδονίου τις συνδέουμε με τις τεκτονικές δομές οι οποίες,  είτε είναι καταγεγραμμένες από συναδέλφους της τεκτονικής γεωλογίας, ή εάν δεν είναι, υποδεικνύουμε ότι εδώ υπάρχει μια δομή. Άρα η μελέτη της καταγραφής του ραδονίου έχει συμβάλλει εκτός των άλλων και στην ποσοτικοποίηση της τεκτονικής που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή του Βόλου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος