Την ώρα που τα παραδοσιακά ερωτικά ραντεβού φαίνεται ότι εκλείπουν παγκοσμίως, κάνει την εμφάνισή του το «dating app burnout» (εξουθένωση από τη χρήση εφαρμογών) από το ατελείωτο σκρολάρισμα των διαθέσιμων προφίλ. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο στο σύμπαν των γνωριμιών μέσω εφαρμογών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
Η Ελένη νιώθει πως συναντά διαρκώς τον ίδιο άντρα στο διαδίκτυο. Απόφοιτος πανεπιστημίου, στον οποίο αρέσει το ποδόσφαιρο και τα σπορ. Έχει βγει με πολλούς, που έχουν το ίδιο προφίλ, αλλά δεν έχουν ταιριάξει και η επανάληψη αυτή την έχει κουράσει. Την ίδια ώρα η εφαρμογή γνωριμιών που χρησιμοποιεί εξακολουθεί να τις προτείνει άτομα με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Και ο Πέτρος νιώθει κουρασμένος από τις εφαρμογές γνωριμιών. Η εμπειρία του γενικά στο dating του έχει προκαλέσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «κόπωση ως προς τη λήψη αποφάσεων».
Πολλοί χρήστες απογοητεύονται από τον χρόνο που δαπανούν κάνοντας swipe (απορρίπτοντας ή επιλέγοντας υποψήφιο ταίρι), σε σύγκριση με τον χρόνο που αφιερώνουν στο να βγαίνουν ραντεβού. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του 2019, οι πιθανότητες να γνωρίσουμε το «ταίρι» μας μέσω διαδικτύου είναι περισσότερες απ’ ό,τι μέσω τυχαίας γνωριμίας. Οι χρήστες πάντως σε όλο τον κόσμο είναι κουρασμένοι.
Πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εφαρμογής γνωριμιών Badoo δείχνει πως περισσότερο από τα τρία τέταρτα των χρηστών ένιωθαν εξάντληση από τις άκαρπες διαδράσεις και τα ακατάλληλα «ταιριάσματα» σε πλατφόρμες κι εφαρμογές.
Σύμφωνα με έρευνα του Hinge, πολλοί χρήστες του (61%) νιώθουν εξαντλημένοι από αυτή τη διαδικασία, ενώ αμερικανική έρευνα τον Απρίλιο του 2022 έδειξε πως τέσσερις στους πέντε ενήλικες «έχουν βιώσει κάποιο βαθμό συναισθηματικής κόπωσης ή εξάντλησης από το online dating». Παρ’ όλα αυτά οι εφαρμογές παραμένουν ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να γνωρίσουμε τον σύντροφό μας.
Και τώρα; Υπάρχει τρόπος. Πριν βιαστείτε να διαγράψετε την εφαρμογή μάθετε να κάνετε το σωστό ξεδιάλεγμα, λένε οι ειδικοί. H σύμβουλος σχέσεων του Βumble Καρολάιν Γουέστ προτείνει να προσεγγίζουμε τις εφαρμογές πιο συνειδητά. Προτείνει οι χρήστες να περιοριστούν σε δύο ή τρεις υποψήφιους τη φορά, να επικεντρωθούν στην ποιότητα παρά στην ποσότητα.
Επιπλέον, το Bumble έχει μια λειτουργία που επιτρέπει στους «κουρασμένους» χρήστες να κάνουν «παύση» της δραστηριότητάς τους, ενημερώνοντας σχετικά εκείνους με τους οποίους έχουν συνδεθεί.
Σύμφωνα με έρευνα της Λία Λε Φεμπ, αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, περισσότεροι από τους μισούς από 395 χρήστες του Tinder που ερωτήθηκαν το 2017, είχαν διαγράψει την εφαρμογή πολλές φορές. Από αυτούς, περίπου το 40% το έκανε επειδή είχε βρει σύντροφο. Όμως ένα 35% ανέφερε πως τη διέγραψε επειδή ένιωθε «αποτυχημένο»: πως «είτε δεν είχε απαντήσεις και “ταιριάσματα”, είτε είχε αρνητικές εμπειρίες», αναφέρει η Λε Φεμπ.
Κάποιοι απλώς «βαρέθηκαν» ή «κουράστηκαν» να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και άλλοι το βρήκαν «μάταιο». Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό σε «κουρασμένους» χρήστες είναι οι διαφημίσεις και οι πληρωμές, όπως στο Bumble που πρέπει να πληρώσεις για να φιλτράρεις.
Επίσης η πλοήγηση σε περισσότερες από μία εφαρμογές ταυτόχρονα είναι δύσκολη. Ωστόσο, πολλοί το κάνουν επειδή αισθάνονται πως αυξάνει τις πιθανότητες να βρουν ταίρι.
Επιπλέον, υπάρχει η πρόκληση της διάδρασης με τα «ταιριάσματα» που γίνονται. Πρόκειται για μια πτυχή της διαδικασίας που ανοίγει ένα άλλο κομμάτι αποθαρρυντικών εμπειριών, καθώς πολλοί έχουν την τάση να φέρονται με αγένεια στο online dating. Για παράδειγμα, έρευνα της εφαρμογής γνωριμιών Plenty of Fish το 2016 κατέδειξε πως μεταξύ 800 νέων -των λεγόμενων μιλένιαλ-, το 80% είχε υποστεί ghosting, δηλαδή, το ταίρι του «εξαφανίστηκε» κατά τη διαδικασία των ραντεβού. Με την οθόνη να μεσολαβεί στη διάδραση, είναι πιο εύκολο για κάποιους να μην βλέπουν εκείνον με τον οποίον επικοινωνούν ως άνθρωπο, αλλά ως «φιγούρα» σε παιχνίδι του online dating.
Ένα δυσάρεστο φαινόμενο έχουν να διαχειριστούν κυρίως οι γυναίκες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με φαινόμενα παρενόχλησης στις εφαρμογές γνωριμιών. Το 44% των γυναικών κάτω των 35 ετών είναι δέκτης προσβλητικών χαρακτηρισμών και το 19% αντιμετωπίζει απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, σε εφαρμογές και ιστοσελίδες γνωριμιών, σύμφωνα με το Pew Research Center.
Όπως αναφέρει η δρ Τζόαν Ορλάντο, ερευνήτρια και συγγραφέας για την ψηφιακή ευζωία,
με την πανδημία της Covid-19, συνηθίσαμε στη διαδικτυακή διάδραση και πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με το υποψήφιο ταίρι τους.Επιπλέον, δεν είναι τόσο εύκολο να συναντήσουμε πιθανό σύντροφο σε φυσικό χώρο, ειδικά εάν δεν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε σε μπαρ.
Τελικά η Ελένη σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές γιατί άρχισε να βγαίνει με κάποιον. Δεν έχουν αποκλειστική σχέση, και θα μπορούσε να εξακολουθεί να ψάχνει σύντροφο στις εφαρμογές. Όμως αποφάσισε πως ήταν μια ευκαιρία για διάλειμμα.
Ο Πέτρος πήγε διακοπές στα Κουφονήσια και έχει αντικαταστήσει για την ώρα τη διαδικτυακή αναζήτηση με τη…δια ζώσης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος