Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Μεγάλη έρευνα πραγματοποίησε το δίκτυο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο τις τηλεφωνικές απάτες, ένα ιδιαίτερο είδος εγκλήματος που ανθεί τα τελευταία χρόνια, με θύματα χιλιάδες συμπολίτες μας. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τρόποι εξαπάτησης; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ των ανθρώπων που προσεγγίζουν; Συλλαμβάνονται ποτέ οι δράστες; Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;
Τις απαντήσεις θα τις βρείτε παρακάτω, μαζί με πληθώρα προσωπικών ιστοριών ανθρώπων που έπεσαν στην παγίδα, αλλά και άλλων, που έστησαν τη δική τους παγίδα στους απατεώνες.
Τηλεφωνικές απάτες ή απάτες εξ αποστάσεως στην Αρκαδία
των Δέσποινα Αρσένη και Βασίλη Κούβαλη – ΕΡΤ Τρίπολης
Τα φαινόμενα της απάτης με διάφορες παραλλαγές και ιδίως της απάτης μέσω διαδικτύου, τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα πολίτες να πέφτουν θύματα των επιτήδειων κακοποιών και να χάνουν τις περιουσίες τους, να αδειάζουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί αλλά και πολλές φορές να χάνουν την υγεία τους όταν συνειδητοποιούν τι τους έχει συμβεί.
Στην Αρκαδία τα φαινόμενα αυτά έγιναν γνωστά στις Αστυνομικές αρχές περίπου το 2012.
Τα πρώτα περιστατικά αφορούσαν άτομα, τα οποία προσποιούμενα τους υπαλλήλους Δημόσιων Υπηρεσιών ή λογιστές, αποσπούσαν χρήματα από ηλικιωμένους για δήθεν οφειλές συγγενικών τους προσώπων.
Το 2017 καταγράφονται δώδεκα (12) περιπτώσεις απάτης από αλλοδαπές. Τηλεφωνούσαν, σε ηλικιωμένους κυρίως, με την ψευδή ιδιότητα του δικηγόρου, του αστυνομικού ή του γιατρού και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το παιδί τους ή άλλο συγγενικό τους πρόσωπο και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βαριές σωματικές βλάβες σε ανήλικο τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ένας άλλος τρόπος εξαπάτησης από επιτήδειους σε ηλικιωμένους ήταν να εμφανίζονται ως εφοριακοί και με το πρόσχημα της επιστροφής μεγάλου χρηματικού ποσού με δικαιούχους τα παιδιά τους, αποσπούσαν χρήματα δήθεν για παράβολα.
Σε άλλες περιπτώσεις εξαπατούσαν με πρόσχημα την επιστροφή αναδρομικών. Εδώ η Αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα ενώ εμπλέκονταν ακόμη 37.
Τον τελευταίο καιρό οι κακοποιοί εμφανίζονται ως τεχνικοί εταιρείας λογισμικού, από αριθμούς, κλήσεις του εξωτερικού, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο και έτσι αποσπούσαν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών ώστε να αφαιρούν χρήματα.
Επίσης είναι πολλές οι περιπτώσεις που επιτήδειος συστηνόταν ως Διευθυντής ή υπάλληλος τράπεζας, είτε ως ανιψιός Δημάρχου, ή γιος Ιερέα και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από αναδρομικά κρατήσεων παρελθόντων ετών από συντάξεις ή άλλους φορείς, τους έπειθε να καταθέσουν στην τράπεζα ποσό ίσο με το ΦΠΑ του χρηματικού ποσού που δικαιούνται.
Χαρακτηριστική είναι η απάτη σε Ιχθυοπώλη της Τρίπολης που κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 4.500 ευρώ με δόλωμα την αγορά 500 κιλών ψαριών. Μάλιστα ένας από αυτούς χρησιμοποίησε το όνομα αντιδημάρχου και παράγγειλε τα ψάρια. Στην συνέχεια προφασίστηκε ότι έκανε την πληρωμή στην τράπεζα με πλαστά καταθετήρια.
Εξοργιστικό είναι ένα από τα τελευταία περιστατικά στην Αρκαδία. Πρόκειται για απάτη σε βάρος Μοναχών που βρίσκονται σε μοναστήρι της περιοχής. Ο δράστης υποδυόμενος υπάλληλο της ΔΕΗ που πήγε στο Μετόχι για επιδιόρθωση κάποιας βλάβης, κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 1.700 ευρώ καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Συνοπτικά αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2012 καταγγέλθηκαν στην αστυνομία για τον νομό Αρκαδίας 71 περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών.
Από αυτές εξιχνιάστηκαν 21 περιπτώσεις. Έχουν συλληφθεί 28 ημεδαποί και 25 αλλοδαποί. Από αυτούς οι 45 ήταν άνδρες και οι 10 γυναίκες.
Η αστυνομία συχνά με ανακοινώσεις της καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα εξής:
- Να μην πείθονται από αγνώστους που εμφανίζονται ως Δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, ηλεκτρολόγοι κ.τ.λ. εάν οι ίδιοι δεν τους έχουν καλέσει.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν άγνωστοι τους τηλεφωνούν για βλάβη στο λογισμικό τους.
- Να μην δέχονται εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών στους υπολογιστές τους.
- Να μην δίνουν τηλεφωνικά κωδικούς ή ονόματα.
- Να γνωρίζουν πάντα ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους στα σπίτια ούτε και οι δημόσιες υπηρεσίες.
- Να μην ενδίδουν σε προτροπές για συναντήσεις.
- Πάντα για όλα τα παραπάνω να ενημερώνεται η Αστυνομία.
Κάθε εβδομάδα και μια τηλεφωνική απάτη σε Ροδόπη και Ξάνθη
της Μαρίας Νικολάου – ΕΡΤ Κομοτηνής
Όταν η κα Αγγελική, μια 85χρονη γυναίκα κάτοικος της Κομοτηνής και ο 90χρονος σύζυγος της αποχαιρετούσαν την κόρη τους που έφευγε για ολιγοήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γερμανία δεν περίμεναν ότι την επόμενη κιόλας μέρα θα δεχόταν ένα τηλεφώνημα από άγνωστο σε εκείνη άνδρα ο οποίος, προσποιούμενος τον γιατρό, θα την ενημέρωνε ότι η κόρη της χρειαζόταν επειγόντως χειρουργική επέμβαση μετά από σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο στη Γερμανία. «Κυρία Αγγελική» της είπε «πρέπει να δώσετε άμεσα 2000 ευρώ αλλιώς θα της κόψουν το πόδι».
Το περιστατικό διηγήθηκε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η εκπαιδευτικός κόρη της λέγοντας και τη συνέχεια της ιστορίας, ότι δηλαδή η μητέρα της διατήρησε ψυχραιμία και λογική, ζήτησε λίγο χρόνο «για να πιεί νερό και να συνέλθει», όπως είπε στον άγνωστο άνδρα, και πηγαίνοντας στην κουζίνα κάλεσε την κόρη της στο κινητό της, βεβαιώθηκε ότι είναι καλά και επιστρέφοντας στην αρχική κλήση του άγνωστου δράστη του απάντησε: «Ας της το κόψουν», κλείνοντας το τηλέφωνο του σπιτιού…
Πολλά τέτοιου είδους περιστατικά έχουν να διηγηθούν σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι που συχνάζουν στο ΚΑΠΗ της Κομοτηνής. Λίγο πολύ, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κομοτηνής, πανομοιότυπες κλήσεις που άλλες φορές εμπλέκουν συγγενικά τους πρόσωπα σε τροχαία, άλλες τους προτρέπουν να καλέσουν σε άλλα τηλέφωνα πατώντας συγκεκριμένους αριθμούς και άλλες να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω τηλεφωνικής πάλι επικοινωνίας.
Μάλιστα κάποιοι άνοιξαν και την πόρτα σε… «συνεργεία» της ΔΕΗ για «σοβαρή βλάβη στην κουζίνα, για διαρροή στο πλυντήριο, για βραχυκύκλωμα στο ψυγείο» χωρίς τίποτα από όλα αυτά να ισχύει…
Κάθε εβδομάδα και μια καινούργια τηλεφωνική απάτη στη Ροδόπη. Όμοια η εικόνα και στην Ξάνθη. «Βροχή» αυτού του είδους τα περιστατικά όλον τον μήνα Σεπτέμβριο. Θύματα άνδρες και γυναίκες -άτομα όλων των ηλικιών- που βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν «χωρίς καν να το καταλάβουν».
Στη γειτονιά της κας Αγγελικής ο άγνωστος δράστης δεν πτοήθηκε από την αποστομωτική της απάντηση, αντιθέτως συνέχισε, πετυχαίνοντας να εξαπατήσει ηλικιωμένη γειτόνισσά της, που παρέδωσε σε άγνωστη τα χρήματα που είχε στο σπίτι της, 1200 ευρώ… «Τοποθέτησε τα χρήματα σε σημείο εκτός σπιτιού, όπου μετέβη η δράστιδα συνεργός του και τα παρέλαβε» ανέφερε την επόμενη μέρα το ενημερωτικό δελτίο της Αστυνομίας.
Με αφορμή τα πολλά τέτοια περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε ενημερώσεις σε ΚΑΠΗ της περιοχής με ακροατήριο ηλικιωμένους, γνωστοποιώντας τους χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης. Ακόμη και ιερείς σε Ενορίες της περιοχής, μετά την Κυριακάτικη θεία λειτουργία, προέτρεψαν το ποίμνιο τους να είναι πάντα προσεκτικό και επιφυλακτικό, όταν άγνωστοι προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού. Γιατί και ο άγνωστος δράστης …φοβέρα θέλει.
Ήπειρος: 6 συλλήψεις έκλεισαν σχεδόν το σύνολο των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί
της Βάσως Γκόρου – ΕΡΤ Ιωαννίνων
Ένα τηλεφώνημα, ορισμένες φορές, είναι αρκετό για να χαθούν οι οικονομίες μιας ζωής, για να διαταραχθεί η ήρεμη καθημερινότητα ηλικιωμένων ατόμων. Τέτοια άτομα προσεγγίζουν επιτήδειοι και μέσα από ένα καλοστημένο αφήγημα προσπαθούν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά…
Άλλοτε είναι ο γιος ή κόρη που έπεσαν θύματα ατυχήματος και χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη…
Άλλοτε είναι το δικό τους παιδί που προκάλεσε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα, για να γλυτώσει την περιπέτεια και την φυλάκιση…
Πολλές οι περιπτώσεις, διαφορετικά τα σενάρια, όμως πάντα ίδιο το ζητούμενο. Να καταφέρουν να πάρουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσά από παππούδες και γιαγιάδες.
Κάποιοι υπό την έντονη συναισθηματική φόρτιση και την αγωνία για την τύχη των παιδιών τους ενδίδουν… Άλλοι, ευτυχώς όλο και περισσότεροι μετά την καμπάνια ενημέρωσης, είναι υποψιασμένοι και συχνά βοηθούν την αστυνομία να φτάσει στα ίχνη όσων εδώ και χρόνια στήνουν τηλεφωνικές απάτες.
Για τους τρόπους, τη μεθοδολογία αλλά και τις σημαντικές επιτυχίες που έχει σημειώσει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου (ΓΕ.Π.Α.Δ.Η) στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, το ertnews.gr συνομίλησε με τον προϊστάμενο του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της ΓΕ.Π.Α.Δ.Η, αστυνόμο Β’ Ηλία Μήτσιο.
Ποια η ιδιαιτερότητα του εγκλήματος της απάτης σε σχέση με τα άλλα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας (πχ κλοπές, ληστείες, εκβιάσεις;
Η απάτη, είναι ένα έγκλημα με μεγάλο ενδιαφέρον που διαφοροποιείται κατά κάποιο τρόπο από τα άλλα εγκλήματα. Για να πραγματωθεί απαιτείται μία αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δράστη και θύμα (που δεν υπάρχει π.χ. στην κλοπή) και μάλιστα προϋποθέτει και ένα σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης του θύματος προς την πραγματικότητα που του παρουσιάζει ο δράστης. Από την άλλη, απουσιάζει κάθε μορφή βίας όπως για παράδειγμα στη ληστεία ή την εκβίαση και αρκεί να παρέμβει ο δράστης στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα το θύμα, να το πείσει και εν τέλει να το εξαπατήσει.
Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τρόποι που μετέρχονται οι δράστες που συχνά είναι εξαιρετικά ευφάνταστοι, γι’ αυτό και έχουν επιτυχία.
Για ποιο λόγο οι τηλεφωνικές απάτες, με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό πρόσωπο έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας, συνεχίζουν να απασχολούν τις αρχές παρά το γεγονός ότι με τα χρόνια έχουν καταστεί αρκετά γνωστές στον κόσμο;
Πράγματι, ο συγκεκριμένος τύπος απάτης έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ανά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούν συμπολίτες μας ακόμη και σήμερα να πέφτουν θύματα.
Αν και κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η επιτυχία της μεθόδου έγκειται αφενός στην έντονη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί σε οποιονδήποτε κάθε αρνητική είδηση για κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο και αφετέρου στην πιο ευάλωτη θέση που βρίσκονται τα πιο ηλικιωμένα άτομα, που είναι συνήθως τα θύματα, αφού είναι πιθανό να έχουν πιο εξασθενημένες τις διανοητικές και φυσικές τους λειτουργίες (μνήμη, όραση, ακοή, κριτική σκέψη, αντίληψη κτλ).
Με ποια μορφή έχουν σημειωθεί στην Ήπειρο αυτού του είδους οι απάτες; Ποια η μεθοδολογία των δραστών και ποια τα ιδιαίτερα τεχνάσματα που έχουν χρησιμοποιήσει;
Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όποια στοιχεία έχουμε αφορούν περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες. Πάντα υπάρχει ένας σκοτεινός αριθμός υποθέσεων που δεν καταγγέλλονται, είτε πρόκειται για απόπειρες είτε για τετελεσμένες απάτες.
Κοιτώντας λοιπόν τις υποθέσεις που μας απασχόλησαν κατά την τελευταία τριετία, παρατηρούμε τα εξής:
- Ως προς τη μεθοδολογία των δραστών:
Συνήθως πρόκειται για εγκληματικές ομάδες με συγκεκριμένη δομή και ρόλους.
Ειδικότερα, το αρχηγικό μέλος βρίσκεται στο εξωτερικό και είναι αυτό που πραγματοποιεί τις τηλεφωνικές κλήσεις. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα δυσχερής η ανακάλυψη της ταυτότητάς του. Μαζί του μπορεί να υπάρχουν και άλλα μέλη, που παριστάνουν στα υποψήφια θύματα ότι είναι το στενό συγγενικό πρόσωπο (κόρη, ανιψιά, γιος κτλ).
Άλλα μέλη, βρίσκονται στη χώρα μας και κατευθυνόμενα από τους συνεργούς τους που πραγματοποιούν τις κλήσεις, προσεγγίζουν τα θύματα και παραλαμβάνουν τα χρήματα. - Ως προς τις παραλλαγές του τρόπου δράσης:
Ως επί το πλείστον, οι δράστες προσποιούνται τους γιατρούς και ζητούν χρήματα για κάποια άμεση ιατρική πράξη (συχνότερα χειρουργική επέμβαση αλλά και μεταμόσχευση σε κάποιες περιπτώσεις). Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που παριστάνουν αστυνομικούς και ζητούν χρήματα για την αποφυγή κυρώσεων. Σε συγκεκριμένη περίπτωση, γυναίκα παρίστανε την Αξιωματικό της Αστυνομίας και αξίωνε χρηματικά ποσά μέχρι και 150.000 ευρώ, ύστερα από δήθεν τροχαίο δυστύχημα που είχε προκαλέσει ο γιος με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ανήλικου. - Ιδιαίτερα τεχνάσματα για να καμφθεί η αντίσταση των υποψήφιων θυμάτων και να πειστούν:
Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι δράστες προκειμένου να αναστατώσουν ακόμη περισσότερο συναισθηματικά τα θύματά τους, τους ενημέρωναν ότι αν δε δοθούν τα χρήματα υπάρχει κίνδυνος ακρωτηριασμού για το αγαπημένο τους πρόσωπο, ενώ άλλες φορές δράστες παρίσταναν ότι είναι ο γιος, η κόρη κτλ και εκλιπαρούσε κλαίγοντας να δοθούν τα χρήματα.
Έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές υπηρεσίες σε συλλήψεις δραστών ή εξιχνιάσεις υποθέσεων;
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια οι υπηρεσίες μας έχουν συλλάβει σε διαφορετικές περιπτώσεις 6 άτομα. Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για αλλοδαπούς, εκ των οποίων 4 γυναίκες και 2 άνδρες. Όλοι τους είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα» και συνελήφθησαν την ώρα που παραλάμβαναν χρήματα από συμπολίτες μας που είχαν παραπλανηθεί. Μέσα από αυτές τις συλλήψεις εξάλλου ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους και σε προηγούμενες υποθέσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τετελεσμένων υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί, όπου δεν έχει ταυτοποιηθεί κάποιος από τους δράστες, να είναι εξαιρετικά μικρός.
Ποιο το προφίλ των ατόμων που έχουν παραπλανηθεί και έχουν δώσει χρήματα στους επιτήδειους; Για τι ποσά πρόκειται;
Από τη μελέτη των περιπτώσεων προκύπτει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα ήταν γυναίκες και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ηλικίας τουλάχιστον 70 ετών. Τα ποσά που έχουν δοθεί φτάνουν μέχρι και τις 21.000 ευρώ. Τα ποσά που αρχικά είχαν ζητήσει οι δράστες ήταν πολύ μεγαλύτερα αλλά τα ποσά που δόθηκαν τελικά ήταν μικρότερα, διότι προφανώς αυτά είχαν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή οι παθόντες.
Τελικά πώς μπορεί να προστατευθεί κάποιος από αυτού του είδους τις απάτες;
Αυτό που έχει δείξει η εμπειρία είναι ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση. Οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα η ενημέρωση -κυρίως ηλικιωμένων- συμπολιτών μας μέσω διαλέξεων, η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και η προβολή τηλεοπτικών σποτ αλλά και η ανάδειξη του φαινομένου από τα ΜΜΕ έχει συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της επιτυχίας των επιτήδειων.Αποφασιστικής σημασίας είναι επιπλέον το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας που οι επιτήδειοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τους εξαπατήσουν επικοινωνούν με τις αστυνομικές υπηρεσίες και έτσι ενεργοποιούνται τα πληροφοριακά μας δίκτυα και αρχίζουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ώστε να αποτραπεί να πέσει θύμα κάποιος συμπολίτης μας.
Ακόμη, μέσα από τη σελίδα μας στα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνουμε τους πολίτες και τα τοπικά ΜΜΕ ότι βρίσκονται σε εξέλιξη απόπειρες απάτης.
Σε κάθε περίπτωση, προτρέπουμε τους πολίτες σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε σπίτια ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Τέλος, είναι ζωτικής σημασίας να μην παραλείπουν να ενημερώνουν την αστυνομία ακόμη και σε περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Έπεσε σε λάθος γυναίκα στη Ρόδο το κύκλωμα με τις τηλεφωνικές απάτες
της Χριστίνας Μέγα – ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου
Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν η Κατερίνα Παπασάββα, αισθητικός στο επάγγελμα, σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου της που χτυπούσε και άκουσε κλάματα.
Μία γυναικεία φωνή την ενημέρωνε ότι το παιδί της είναι στην Εισαγγελία μετά την εμπλοκή του σε θανατηφόρο τροχαίο και αν ήθελε να μην πάει φυλακή θα έπρεπε να καταθέσει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Η Κατερίνα Παπασάββα, ενημερωμένη για τις τηλεφωνικές απάτες, αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι τους με σκοπό να βοηθήσει την Αστυνομία στη σύλληψή τους.
«Μιλούσα στο τηλέφωνο μαζί τους τρεις ώρες» δηλώνει στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι δεν της επέτρεπαν να το κλείσει φοβούμενοι -προφανώς- μην ενημερώσει την αστυνομικές αρχές.
Ωστόσο με το πρόσχημα ότι πρέπει να πάρει το χάπι της κατόρθωσε να ενημερώσει από άλλο τηλέφωνο την αστυνομία ότι συνομιλούσε με μέλος του κυκλώματος τηλεφωνικών απατών.
Στην αρχή προσπάθησε να τους πείσει ότι δεν έχει τα χρήματα που ζητούσαν, παρά μόνο 5.000 ευρώ κάτω από το στρώμα.
Το κύκλωμα συναίνεσε, αλλά για να είναι σίγουροι ότι δεν τους κοροϊδεύει της ζήτησαν να τους διαβάσει τον αριθμό που είχε πάνω το κάθε χαρτονόμισμα.
Άρχισε να διαβάζει τους αριθμούς, όμως το ποσό που είχε στη διάθεσή της ήταν μόνο 500 ευρώ.
Για να μην υποψιαστούν ότι δεν είχε άλλα χρήματα άρχισε να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούν μεγάλη γυναίκα και άρρωστη.
Το κύκλωμα τότε της ζήτησε να τοποθετήσει τα χρήματα σε τσάντα και να τα εναποθέσει στο πεζούλι απέναντι από το σπίτι της.
Η Αστυνομία ήδη είχε πάρει θέση κοντά στο σημείο της παράδοσης παραλαβής και όταν ο νεαρός – μέλος του κυκλώματος πήρε τη τσάντα (που περιείχε εφημερίδες) συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.
«Είπα θα τους πιάσω και τα κατάφερα» σημείωσε η Κατερίνα Παπασάββα, μία ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα.
Σημειώνεται ότι ο νεαρός, βουλγαρικής καταγωγής, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, ενώ ασύλληπτα παραμένουν δύο ακόμα άτομα του κυκλώματος που διαμένουν στη Βουλγαρία.
Το κύκλωμα, που δρούσε από το 2017, προσπάθησε να εξαπατήσει 18 άτομα στη Ρόδο.
Κατάφερε να αποσπάσει μόνο από μία ηλικιωμένη το ποσό των 6.750 ευρώ.
Φλώρινα: Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στο στόχαστρο επιτήδειων
της Θωμαΐδας Αδάμου – ΕΡΤ Φλώρινας
Πλήθος περιστατικών απάτης σε βάρος ηλικιωμένων και όχι μόνο έχουν αντιμετωπιστεί και εξιχνιαστεί στη Φλώρινα. Οι περισσότερες απάτες αφορούν ηλεκτρονικές αγγελίες για πώληση προϊόντων που ποτέ δεν έλαβαν τα θύματα αλλά και εξαπάτηση ηλικιωμένων με τη τηλεφωνική μέθοδο πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, οι περισσότερες από αυτές έχουν εξιχνιαστεί, με τους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας να συλλαμβάνουν τους συντελεστές της απάτης, όπως η σύλληψη της σπείρας των αλλοδαπών που εξαπάτησαν ηλικιωμένη στη Φλώρινα με τη μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, καταφέρνοντας να λάβουν πάνω από 5000 ευρώ και 21 χρυσές λίρες.
Πρόσφατο παράδειγμα προσπάθειας εξαπάτησης επιχειρηματιών της περιοχής αποκάλυψε ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Φλώρινας το καλοκαίρι που πέρασε, ο οποίος με ανακοίνωσή του εφιστούσε την προσοχή όλων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων για την προσπάθεια εξαπάτησης επιχειρηματιών με πρατήρια υγρών καυσίμων στη Φλώρινα και το Αμύνταιο από επιτήδειους που θέλανε να υφαρπάξουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους επιχειρηματίες της περιοχής.
Ο εκπρόσωπος των Βενζινοπωλών Φλώρινας Θεόδωρος Ουλιάρης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Φλώρινας ανέφερε πως επιτήδειοι είχαν επικοινωνήσει με αρκετούς πρατηριούχους, παριστάνοντας γνωστό επιχειρηματία της περιοχής ο οποίος χρειαζόταν χρήματα λόγω έκτακτης ανάγκης, ζητώντας να κατατεθούν μεγάλα χρηματικά ποσά άνω των 4.000 ευρώ στο λογαριασμό του με την διαβεβαίωση ότι θα τους τα επέστρεφε σε λίγες μέρες.
«Ευτυχώς που τον άνθρωπο που χρησιμοποίησαν τον γνώριζα πάρα πολύ καλά και επικοινώνησα άμεσα μαζί του για να δω τι συμβαίνει γιατί κάτι είχα υποψιαστεί» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ουλιάρης, υπογραμμίζοντας πως «ήξεραν πάρα πολλές λεπτομέρειες και για εμάς και για τον επιχειρηματία το όνομα του οποίου χρησιμοποίησαν και αυτό ήταν που ειλικρινά μας τρόμαξε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά οργανωμένοι και ενημερωμένοι για αυτούς που προσπαθούν να εξαπατήσουν».
Σέρρες: 100 καταγγελίες για απόπειρες τηλεφωνικής απάτης το καλοκαίρι του 2021
του Βασίλη Αναστασιάδη – ΕΡΤ Σερρών
Στην Π.Ε. Σερρών υπήρξαν το καλοκαίρι 100 καταγγελίες για προσπάθειες τηλεφωνικής απάτης από αγνώστους σε Σερραίους πολίτες. «Άγνωστοι τηλεφωνούσαν σωρηδόν από τηλεφωνικά κέντρα της Βουλγαρίας σε πολίτες και προσπαθούσαν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού» είπε στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων και δημοσίων σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμος Α Πέτρος Τάνος, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες τηλεφωνικής απάτης ήταν περισσότερες από αυτές που είχαν καταγγελθεί και ότι η ενημέρωση του κόσμου απέτρεψε στο να υπάρξουν περισσότερα θύματα.
Η πρώτη σύλληψη ατόμου που εμπλεκόταν σε τηλεφωνικές απάτες έγινε το 2015 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών Τάσος Αραμπατζής. «Οι τηλεφωνικές απάτες μας απασχολούν από το 2015. Είναι η γνωστή μέθοδος με τα τροχαία ατυχήματα. Πρώτη η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών είχε προχωρήσει το Ιούνιο του 2015 στη σύλληψη δύο δραστών που ήταν υπήκοοι Βουλγαρίας που εμπλεκόταν σε τέτοια υπόθεση και είχαν παραλάβει χρήματα από τέτοια απάτη. Στη συνέχεια είχαμε ακόμα τέσσερις συλλήψεις με παρόμοιο τρόπο δράσης. Στις Σέρρες είχαμε 12 περιπτώσεις τετελεσμένες, που πήραν χρήματα και 30 απόπειρες. Το μεγαλύτερο ποσό που είχαν αποσπάσει ήταν 12.000 ευρώ από μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Μονοκκλησιά Σερρών» είπε ο κ. Αραμπατζής.
Το καλοκαίρι του 2021 ηλικιωμένοι στις Σέρρες έγιναν στόχοι σπείρας που έκανε τηλεφωνικές απάτες και η οποία είχε καταφέρει να αρπάξει 50.000 ευρώ από τα θύματά της.
Όλες οι περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πόλη των Σερρών και σε χωριά του νομού. Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματά τους μετρητά, κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από τις περιπτώσεις σε απόπειρα προσδοκούσαν να αποκομίσουν χρήματα και κοσμήματα, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.
Έβρος: «Ξεγυμνώνουν» ανυποψίαστους πολίτες
της Μαρίας Μανάκα – ΕΡΤ Ορεστιάδας
«Από κείνη την ημέρα, είμαστε πεθαμένοι και άθαφτοι» θα μου πει κλαίγοντας η κυρία Ζησούδα, από χωριό του Διδυμοτείχου που μαζί με την «κολώνα» του σπιτιού της τον κυρ Παναγιώτη ζουν εδώ και έναν μήνα μια κόλαση, μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί.
Μια στιγμή ήταν αρκετή για να χαθούν οι οικονομίες μια ζωής, όταν άγνωστος επιτήδειος προσποιήθηκε τον πελάτη για να αγοράσει το τρακτέρ τους που είχε μπει στην αγγελία.
«Σαν να με είχε υπνωτίσει κάποιος» έλεγε και ξανάλεγε ο κυρ Παναγιώτης, απόμαχος αγρότης.
Ο αγοραστής συμφώνησε στην τιμή και του ζήτησε τον αριθμό λογαριασμού τραπέζης. Φρόντισε να επικοινωνήσει σε ώρα που οι τράπεζες είναι κλειστές ώστε να μην μπορέσουν να ζητήσουν να μπλοκάρει τον λογαριασμό αν το έπαιρναν χαμπάρι.
Αυτό ήταν. Τα πήρε όλα.
23.000 ευρώ. Ό,τι είχαν και δεν είχαν, για μια δύσκολη στιγμή.
Απελπισμένη η κυρά Ζησούδα, αλλά και ντροπιασμένη για την βλακεία τους όπως λέει… Κρύβει βαθιά μέσα της το μυστικό γιατί δεν αντέχει τα σχόλια και την κριτική που θα της κάνουν φίλοι και συγγενείς.
Στον Έβρο το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν συμβεί πέντε περιστατικά τηλεφωνικής απάτης.
Είναι τέσσερεις οι τρόποι δράσης των επιτήδειων, μεμονωμένων και μη.
1ος: Σου τηλεφωνούν προσποιούμενοι τροχαίο ατύχημα σε συγγενικό σου πρόσωπο, ότι χρειάζεται άμεσα χειρουργείο με το ανάλογο κόστος. Πρόσφατα συνελήφθη γυναίκα Βουλγάρικης υπηκοότητας που φρόντιζε ζευγάρι ηλικιωμένων σε χωριό της περιφέρειας Μεταξάδων, η οποία πήρε τα κοσμήματα των ανθρώπων για να τα παραδώσει στον «γιατρό» που θα χειρουργούσε τον γιο τους και η οποία σύμφωνα με τον δικηγόρο της θα παραπεμφθεί για κακούργημα.
2ος: Επιχειρούν να κάνουν αγορές ηλεκτρονικά από καταστήματα (τρία περιστατικά είχαμε στην Ορεστιάδα το τελευταίο δεκαήμερο με λεία 8.000 ευρώ), όπου αριστοτεχνικά αποσπούν προσωπικά στοιχεία των λογαριασμών τους και αφαιρούν χρηματικά ποσά. Σε άλλη περίπτωση ενώ το ποσό που πρέπει να καταθέσουν είναι πχ 400 ευρώ αυτοί προσποιούνται ότι κατά λάθος κατέθεσαν 4000 (έβαλαν τάχα ένα μηδενικό επιπλέον), οπότε ζητούν από τον καταστηματάρχη την επιστροφή του υπολοίπου ποσού σε λογαριασμό δικό τους.
3ος: Χρησιμοποιούν ονόματα πωλητών υπεράνω πάσης υποψίας για να πείσουν το θύμα να τους καταθέσει χρήματα έναντι κάποιας εξυπηρέτησης.
4ος: Τηλεφωνούν για την αγορά προϊόντων από αγγελία, παίρνουν τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας και από εκεί αφαιρούν χρηματικά ποσά.
«Είναι ευκολόπιστοι οι άνθρωποι στην επαρχία» θα μου πει ο Ν.Β., δικηγόρος του Έβρου. «Δεν περνάει από το νου τους το κακό η πονηριά. Εκεί είναι που «χτυπούν» οι σπείρες, τα κυκλώματα. Είναι όλα μεθοδευμένα, στοχευμένα, ξέρουν σε ποιο σπίτι ή σε ποιον πολίτη θα απευθυνθούν».
Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δουλεύει πίσω απ’ όλο αυτό.
Είναι κυκλώματα του εξωτερικού, αλλά είναι και κοινωνικές ομάδες της χώρας μας που πίσω από μια τηλεφωνική γραμμή «στρώνουν» το μέλλον τους.
Μένει να δούμε με στοιχεία τα αποτελέσματα των ερευνών της Αστυνομίας, που αργά η γρήγορα θα φωτίσει τα πρόσωπα τους.
(Τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι εικονικά για ευνόητους λόγους.)
Κρήτη: Ευφάνταστες απάτες και το μοιραίο λάθος που οδήγησε σε σύλληψη
της Ευτυχίας Πενταράκη – ΕΡΤ Χανίων
Θύμα τηλεφωνικής απάτης έπεσαν γνωστή επιχειρηματίας των Χανιών και ο αδελφός της από άγνωστο άντρα ο οποίος μέσα σε λίγες μόλις στιγμές τους απέσπασε 400 ευρώ! Όλα άρχισαν όταν χτύπησε το τηλέφωνο της γυναίκας, που διατηρεί επιχείρηση και κάποιος που της συστήθηκε ως Παπαχρήστος, την αποκάλεσε με το μικρό της όνομα και της έκανε μια παραγγελία 200 ευρώ.
Όπως είπε η γυναίκα στην ΕΡΤ Χανίων, ήταν πολύ ευγενικός και την ενημέρωσε ότι ο κουμπάρος του θα πήγαινε την ίδια μέρα να παραλάβει την παραγγελία, αλλά για να είναι σίγουρη θα της έβαζε τα χρήματα εκείνη την ώρα μέσα από την υπηρεσία “Λεφτά στο λεπτό”.
“Ήταν πειστικός σε όσα έλεγε αλλά είπε πως είναι στο γραφείο και ήταν και βιαστικός” μας είπε η επιχειρηματίας, η οποία του ζήτησε λίγο χρόνο να μιλήσει με κάποιον γνωστό της στην τράπεζα, καθώς δεν είχε ξαναχρησιμοποιήσει την υπηρεσία αυτή.
Εκείνος όμως την πίεζε λέγοντας ότι βιάζεται και την προέτρεψε να μπει στην υπηρεσία για να δει αμέσως τα χρήματα.
Ανυποψίαστη η γυναίκα μπήκε στην εφαρμογή από το κινητό της και έκανε το λάθος να πατήσει έγκριση για να λάβει όπως νόμιζε 200 ευρώ. Όμως εκείνη ακριβώς τη στιγμή 200 ευρώ έκαναν φτερά από τον λογαριασμό της…Οι προσπάθειες που έκανε να πάρει πίσω τηλέφωνο τον “κύριο Παπαχρήστο” έπεσαν στο κενό, καθώς δεν απαντούσε και στη συνέχεια της το έκλεισε.
Θορυβημένη πήρε αμέσως τηλέφωνο στην τράπεζα για να την ενημερώσουν ότι μόλις είχε συμβεί το ίδιο στον αδελφό της που διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση.
Στην αστυνομία με την οποία επικοινώνησε της είπαν να πάει να κάνει καταγγελία, αλλά η ίδια είναι σίγουρη πως δεν θα βρει άκρη.
“Αν τα είχε ανάγκη τα χρήματα για να πάρει γάλα στα παιδιά του χαλάλι, αλλά αν εξαπατά έτσι τον κόσμο πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι Χανιώτες και όχι μόνο για να προσέχουν, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνει”.
“Εμείς τα χρήματα τα χάσαμε, κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε μια φτωχή οικογένεια, θα ήθελα όμως ο κόσμος να προστατευτεί. Τα χρήματα δεν τα βρίσκουμε στο δρόμο, τα βγάζουμε με το αίμα της ψυχής μας” είπε στην ΕΡΤ η επιχειρηματίας, η οποία πλέον θα είναι πολύ προσεκτική με άγνωστους “κυρίους”.
Κάποιες υποθέσεις όμως με θύματα επιχειρηματίες στα Χανιά εξιχνιάσθηκαν μόλις λίγες μέρες αργότερα, με τη σύλληψη ενός 57χρονου από την Πάτρα, ο οποίος κατηγορείται για απάτη κατ’εξακολούθηση.
Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να εξαπατήσει τρεις επιχειρηματίες στα Χανιά αλλά τελικώς έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που είχε στήσει και συνελήφθη. Και όπως αποδείχθηκε, έχει εξαπατήσει περισσότερους από 40 επιχειρηματίες και ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα, μέσα σε μια δεκαετία!
Το μοιραίο λάθος του ήταν ότι πήρε τηλέφωνο το ίδιο άτομο με σκοπό να το εξαπατήσει για δεύτερη φορά, τον Αντώνη Γοναλάκη, ιδιοκτήτη γνωστής ψαροταβέρνας στο Σφηνάρι Κισάμου.
Όταν λοιπόν ο Αντώνης Γοναλάκης άκουσε την χαρακτηριστική φωνή του 57χρονου κατάλαβε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που τον εξαπάτησε πριν από 3 χρόνια και του απέσπασε 300 ευρώ. Τότε του είχε πει ότι θα πάνε στο μαγαζί του πλούσιοι γιατροί από την Ευρώπη και παρουσιάστηκε ως ένας από αυτούς.Τώρα εμφανίστηκε ως καπετάνιος θαλαμηγού με πάμπλουτους Σαουδάραβες που θα έκαναν μια στάση στο λιμάνι Κισάμου και θα έτρωγαν στην ταβέρνα του. Και στις δύο περιπτώσεις το “δόλωμα” ήταν ένα πανάκριβο κρασί των 1.500 ευρώ η φιάλη, για το οποίο ο Χανιώτης επιχειρηματίας έπρεπε κάτι να πληρώσει και θα τα έπαιρνε πίσω με την πληρωμή του τραπεζιού.
Αυτή τη φορά όμως ο Αντώνης Γοναλάκης δεν πήγε μόνος του στα ΕΛΤΑ για να βάλει τα χρήματα που του ζητούσε ο 57χρονος, αλλά με τον διοικητή του ΑΤ Κισάμου. Ο έμπειρος αστυνομικός τον καθοδήγησε και κατάφεραν να παγιδέψουν τον 57χρονο, ο οποίος αποκάλυψε σε ποια ΕΛΤΑ βρισκόταν, σε περιοχή της Κορίνθου. Όλα πλέον ήταν θέμα χρόνου.
Ο διοικητής του ΑΤ Κισάμου ενημέρωσε τους συναδέλφους του και σε λίγα λεπτά ο 57χρονος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κατάστημα ΕΛΤΑ προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 57χρονος, που επιχείρησε να αποσπάσει χρήματα και από άλλους δύο επιχειρηματίες στην περιοχή, μέσα σε μία δεκαετία έχει εξαπατήσει επιχειρηματίες σε Τρίπολη, Ιωάννινα, Πάτρα, Έδεσσα, Λάρισα, Σέρρες και Ρέθυμνο, ενώ όλα τα χρόνια δήλωνε διαφορετικές κατοικίες προκειμένου να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του από τις αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε βάρος του εκκρεμούν σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από διάφορες εισαγγελίες της χώρας.
Ποικιλία μεθόδων εξαπάτησης χρησιμοποιούν οι δράστες στην Αχαΐα
του Μιχάλη Βασιλάκη – ΕΡΤ Πάτρας
Διαφορετικές «τεχνικές» και μεθόδους χρησιμοποίησαν τους τελευταίους μήνες οι απατεώνες που έδρασαν στην Αχαΐα για να ξεγελάσουν τα θύματά τους.
Η μεγαλύτερη σε αριθμό εμπλεκομένων και οικονομικό αντικείμενο υπόθεση που απασχόλησε την Ασφάλεια Πατρών τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 αφορούσε στην εξάρθρωση σπείρας που διέπραξε συστηματικά απάτες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Σε επιχείρηση που έγινε τον προηγούμενο Ιούλιο στην Αχαΐα και στην Κορινθία η αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα ενώ ταυτοποίησε τα πλήρη στοιχεία ακόμη 18 μελών της σπείρας. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν συστήσει την σπείρα από το Νοέμβριο του 2020, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών, ώστε να τους αφαιρούν χρήματα.
Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 182 περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών σχεδόν από όλη την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομα ποσό που ξεπερνά τις 800.000€.
Τα μέλη της σπείρας αναρτούσαν προς πώληση, μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων, αγγελίες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών μηχανημάτων και τροχόσπιτων. Στη συνέχεια, τα θύματα επικοινωνούσαν με μέλος της σπείρας, ο οποίος έπειθε τους αγοραστές να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων που κατείχαν τις τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια τα αποσπούσαν μέσω εφαρμογής, χωρίς ωστόσο να τους παραδίδουν τα οχήματα.
Επίσης, μέλος της σπείρας εντόπιζε ιδιώτες που αναρτούσαν αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων σε ιστοσελίδες, παραθέτοντας στα θύματα πλαστά παραστατικά μεταφοράς – πληρωμής χρηματικού ποσού, που δήθεν εκ παραδρομής κατέθεταν, μεγαλύτερου από το ποσό που είχε συμφωνηθεί. Στη συνέχεια οι δράστες, έστελναν στα θύματα, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, τα πλαστά παραστατικά, με το πρόσχημα λανθασμένης καταβολής χρηματικών ποσών, ζητώντας τη διαφορά.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας μετέφεραν τα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων, προκειμένου να εξαφανίζουν τα ίχνη της συναλλαγής, ενώ για τις επικοινωνίες τους με τα θύματα, χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε τρίτους.
Οι μέθοδοι προσέγγισης και εξαπάτησης των πολιτών ποικίλλουν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα περιστατικά:
- Το πιο πρόσφατο περιστατικό ηλεκτρονικής απάτης σημειώθηκε πριν από λίγα 24ωρα. Άγνωστοι επικοινώνησαν με πολίτη που είχε αναρτήσει αγγελία πώλησης σε ιστοσελίδα. Ανυποψίαστος αυτός τους έδωσε τον αριθμό της τραπεζικής του κάρτας και κωδικούς έγκρισης συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι δράστες να μεταφέρουν από λογαριασμούς του θύματος, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων, το χρηματικό ποσό των 9.000€. Τα στοιχεία των δραστών παραμένουν άγνωστα ενώ από την Ασφάλεια Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατά αγνώστων.
- Σε μια άλλη περίπτωση που προέκυψε από το αστυνομικό δελτίο τον προηγούμενο Αύγουστο, πολίτης προσπάθησε να πουλήσει μουσικό όργανο, αναρτώντας την αγγελία του σε ιστοσελίδα. Απατεώνας επικοινώνησε μαζί του και, προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, τον έπεισε να του γνωστοποιήσει τα τραπεζικά του στοιχεία και τους προσωπικούς κωδικούς του. Με τον τρόπο αυτό ο επιτήδειος δράστης κατάφερε να αποσπάσει από δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του θύματός του περισσότερα από 65.000€. Και σε αυτή την περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη.
- Λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Ασφάλεια Αιγιαλείας δέχθηκε καταγγελία σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος έστειλε μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο πολίτη παρουσιάζοντας σε αυτόν ψεύτικο υπολογιστικό περιβάλλον που προσομοίαζε με την επίσημη εφαρμογή τράπεζας. Στη συγκεκριμένη τράπεζα το θύμα διατηρούσε λογαριασμό και κάποια στιγμή συμπλήρωσε σε φόρμες τον κωδικό πρόσβασής του. Ο απατεώνας μετέφερε με αυτό τον τρόπο ποσό 3.900€ από το λογαριασμό του θύματος σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό και σε χρηματοοικονομική εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο.
- Στα τέλη Μαΐου οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών σχημάτισαν δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος προσποιούμενος εκπρόσωπο διαδικτυακής επενδυτικής εταιρείας, πρότεινε σε ανυποψίαστο πολίτη την επένδυση χρημάτων σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα (νομίσματα, πετρέλαιο, κρυπτονομίσματα). Ο δράστης έπεισε το θύμα του και με την χρήση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης δημιούργησε λογαριασμό στον υπολογιστή του, με αποτέλεσμα το θύμα, πιστεύοντας ότι συμμετέχει σε επενδυτικά προγράμματα, να καταβάλει από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, συνολικά περισσότερα από 170.000€. Με τον ίδιο τρόπο έδρασαν άγνωστοι και σε άλλη μια περίπτωση που καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών στα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Αυτή την φορά το θύμα πείστηκε να καταβάλει συνολικά το χρηματικό ποσό των 26.250€, σε τράπεζα του εξωτερικού.
- Σε μια άλλη περίπτωση άγνωστος κατάφερε να παραβιάσει θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιδιοκτήτριας καταστήματος στην Πάτρα και στο πλαίσιο συνεργασίας της με εταιρεία του εξωτερικού της έστειλε μήνυμα, προσποιούμενος ότι ήταν υπεύθυνος της συνεργαζόμενης εταιρείας. Ο δράστης την…ενημέρωνε ότι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας είχε αλλάξει και οι καταθέσεις θα έπρεπε να γίνονται πλέον σε άλλο λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού. Η επιχειρηματίας πείστηκε από τους ισχυρισμούς του και πλήρωσε στον τραπεζικό λογαριασμό που της είχαν υποδείξει το συνολικό ποσό των 14.397€ που αντιστοιχούσε στην πληρωμή οφειλών της προς την εταιρεία.
Μαγνησία: Η ραγδαία εξέλιξη της ηλεκτρονικής απάτης τον καιρό του κορονοϊού
της Φρόσως Παύλου – ΕΡΤ Βόλου
Περισσότερες από 70 απάτες ηλεκτρονικού εγκλήματος καταγράφονται στα χρόνια της πανδημίας για την περιοχή της Μαγνησίας και των νησιών των Σποράδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας χορήγησε η Αστυνομία, 77 είναι οι απάτες που επισήμως έχει καταγράψει και από αυτές οι 71 είναι τετελεσμένες. Οι έξι έμειναν στο επίπεδο της απόπειρας.
Πολύ περισσότερες είναι εκείνες που δεν έφτασαν ποτέ στην Αστυνομία ή δεν καταγγέλθηκαν ούτε καν ως περιστατικά στις Ενώσεις Καταναλωτών ή σε άλλον φορέα (Συνήγορο Προστασίας του Πολίτη) είτε από ντροπή για την εξαπάτηση του υπέστησαν, είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση να εντοπιστεί ο δράστης.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ενός Βολιώτη που πίστεψε ότι μπορεί να βγάλει χρήματα τοποθετώντας τα σε κρυπτονόμισμα.
H απάτη έγινε γνωστή στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2021: Ο άνδρας από τον Βόλο επένδυσε σε bitcoin, ύστερα από τηλεφώνημα που δέχτηκε από την Αγγλία και ότι θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη εάν επένδυε σε εταιρείες νέων τεχνολογιών. Το θύμα πείστηκε και έχασε ποσό 10.000€. Ο εξαπατημένος πολίτης κατέθεσε μήνυση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου, οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία για απάτη μέσω διαδικτύου σε βάρος αγνώστου.Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία και ο εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση, για την περίπτωση που εντοπιστούν ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες. Για την περιπέτειά του αυτή, ο εξαπατημένος πολίτες δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει, ωστόσο στέλνει ένα μήνυμα προς όλους εμάς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πειθόμαστε από δήθεν κέρδη ή αν το κάνουμε να είμαστε 100% ότι πρόκειται για σοβαρή επένδυση.
Η ηλεκτρονική απάτη, οι τηλεφωνικές εξαπατήσεις με τη χρήση επώνυμων πολιτών (πχ. Αντιδημάρχων), το ηλεκτρονικό ψάρεμα και γενικά η κάθε μορφής σύγχρονη απάτη, έχει ενταθεί στα χρόνια του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες αύξησαν τις αγορές τους μέσω του διαδικτύου. Ουσιαστικά όσο αυξάνονται οι ηλεκτρονικές αγορές, τόσο αποτυπώνεται γεωμετρική αύξηση της εξαπάτησης, καθώς και η ευρηματικότητα των εγκληματιών.
Πλείστες όσες οι περιπτώσεις εξαπάτησης στο νομό Μαγνησίας, αλλά και στα νησιά των Σποράδων, κυρίως με ανθρώπους που πείστηκαν να βάλουν χρήματα στο κρυπτονόμισμα bitcoin, να αγοράσουν αυτοκίνητα μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών, να ετοιμάσουν παραγγελίες χειρουργικών μασκών διότι πείστηκαν ότι πράγματι μιλούσαν με εκπρόσωπο επώνυμης εταιρείας, να κάνουν κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία.
Τελευταία καλοστημένη απάτη για την οποία έγινε καταγγελία στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου, έχει ως θέμα τον covid-19 και την πιθανή μόλυνση του αποδέκτη του email. Το υποψήφιο θύμα δέχεται ένα email, που μοιάζει να το έχει αποστέλλει ο οργανισμός (δημόσιος κυρίως) στον οποίο εργάζεται, καθώς διαθέτει και τα σχετικά λογότυπα και υπογραφές. Τον καλεί δε να πατήσει ένα σύνδεσμο για να οδηγηθεί σε μία λίστα, όπου καταγράφονται οι μολύνσεις από κορονοϊό στον οργανισμό όπου εργάζεται.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτής Βόλου και Θεσσαλίας Αλέξανδρος Κουτσελίνης, μίλησε πριν λίγες ημέρες στην ΕΡΤ Βόλου για το θέμα τονίζοντας ότι: «Κάποιοι προβληματίζονται, κάποιοι διόλου και πατούν τον σύνδεσμο και μετά τους ζητούνται στοιχεία προσωπικά εγγραφής να δουν αν αυτοί έχουν μολυνθεί και τι ακριβώς μέτρα πρέπει να τηρήσουν στο πλαίσιο του οργανισμού που εργάζονται. Η μέθοδος phishing είναι η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι το τι «εφευρίσκουν» για να πείσουν κάποιον στην ψυχική κατάσταση των ημερών να «πατήσει» το link και να προχωρήσει εγκαθιστώντας έτσι στο υπολογιστή του ένα κακόβουλο λογισμικό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος