Ποιες διεθνείς ταινίες διαγωνίζονται για το χρυσό κοράλλι στο φεστιβάλ της Eρυθράς Θάλασσας; Σίγουρα κάποιες που θα συζητηθούν. Με 138 συμμετοχές, 67 χώρες και παραγωγές ξεκινάει σε λιγότερο από ένα μήνα η πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας.
Ας τις δούμε πιό αναλυτικά:
Communion
Το Communion είναι η τελευταία ταινία του Τυνήσιου ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Nejib Belkadhi. Στην υπό lockdown καθημερινότητα, η Sarra εργάζεται από το σπίτι, βοηθώντας ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τον Covid-19. Η ταινία διερωτάται αν μπορούν να επιβιώσουν από αυτόν τον κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς να βυθιστούν στην κατάθλιψη και αν η ζωή των ζευγαριών μπορεί ουσιαστικά να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η ταινία είναι μία από τις 14 που έλαβε επιχορήγηση από το Red Sea Fund και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας.
Paka
Το Paka (γνωστό και ως River of Blood) είναι το ντεμπούτο του Ινδού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Nithin Lukose. Γυρισμένο στη διάλεκτο των Μαλαγιαλάμ μάς παρουσιάζει τη ζωή δύο οικογενειών στη Βόρεια Κεράλα που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια βεντέτα αίματος, χωρισμένες από το ποτάμι που τρέχει ανάμεσά τους. Όταν η Άννα και ο Τζόνι, γόνοι αυτών των αντίπαλων οικογενειών ερωτεύονται, για πρώτη φορά αχνοφαίνεται η ελπίδα για τον τερματισμό της βίας – έως ότου ένα άλλο πτώμα ανασυρθεί από το ποτάμι. Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο.
Huda’s Salon
Το Huda’s Salon είναι η τελευταία ταινία από τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Hany Abu-Assad που έχει προταθεί για Όσκαρ για την ταινία «Omar» αλλά και μας έχει χαρίσει δύο πολύ αγαπητές ταινίες στην Ελλάδα: τον «Παράδεισο Τώρα» και «Το Βουνό Ανάμεσά μας» με τους Κέιτ Γουίνσλετ και Ίντρις Έλμπα. Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Abu-Assad, ακολουθεί τη Reem, μια νεαρή μητέρα παντρεμένη με έναν ζηλιάρη σύζυγο, που παρακολουθεί ασταμάτητα κάθε κίνησή της σε βαθμό ασφυξίας. Το φεμινιστικό θρίλερ απεικονίζει δύο γυναίκες να παλεύουν για την ελευθερία τους, γεμάτες αντιφάσεις και εντάσεις μεταξύ προδοσίας και πίστης.
Soula
Στην παγκόσμια πρεμιέρα της, η ταινία Soula είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Salah Issaad, σε σενάριο μαζί με τη Soula Bahri. Μια ανύπαντρη γυναίκα έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένεια της και εγκαταλείπει το σπίτι της με το μωρό στην αγκαλιά της. Μόνη στους δρόμους της Αλγερίας, θα βρεθεί παγιδευμένη, σε μια σειρά από ατυχείς συναντήσεις με πρόσωπα του υποκόσμου.
Europa
Η επόμενη ταινία μας έρχεται από το φετινό Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών των Καννών. Το Europa είναι η τελευταία ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Haider Rashid. Με σκοπό να φύγει από το Ιράκ για την Ευρώπη, ο Καμάλ αντιμετωπίζει ένα μακρύ, δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια. Διασχίζοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπου ντόπιοι μισθοφόροι κυνηγούν μετανάστες, πρέπει να επιβιώσει σε ένα φαινομενικά ατελείωτο δάσος που φιλοξενεί επίσης έναν παράνομο κακοποιό.
Brighton 4th
Το Brighton 4th είναι η τρίτη ταινία μυθοπλασίας του γεωργιανού σκηνοθέτη Levan Koguashvili που ανήκει στο νέο κύμα σκηνοθετών της χώρας του. Ο Κάχι, ένας πρώην παλαιστής των Ολυμπιακών Αγώνων, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να βάλει σε τάξη το χάος που προκάλεσε ο γιος του Σόσο, που παραμένει εθισμένος στον τζόγο. Εκείνος θέλοντας να πάρει πράσινη κάρτα, προσπαθεί να παντρευτεί τη Λένα. Ο Khaki ανακαλύπτει ότι η ζωή στην Αμερική δεν διαφέρει και τόσο από τη Γεωργία. Η ταινία παρουσιάζει μια συγκινητική εξερεύνηση της ανδρικής φύσης και ταυτότητας. Είναι η επίσημη πρόταση της Γεωργίας για την 94η τελετή Βραβείων Όσκαρ, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca, κερδίζοντας τη διάκριση της Καλύτερης Αφηγηματικής Ταινίας μεγάλου μήκους. Στην παραγωγή της ταινίας συμμετείχε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Yuni
Το Yuni είναι η τελευταία ταινία από τη βραβευμένη σεναριογράφο και σκηνοθέτη από την Ινδονήσια Kamila Andini. Στα 16 της, η Yuni διεκδικεί μια υποτροφία σε σημαντικό κολέγιο μόνο εάν διατηρήσει τους καλούς βαθμούς της και αποφεύγει το γάμο. Υπάρχουν ήδη δύο μνηστήρες που έχει απορρίψει, αλλά βάση παράδοσης, αν μια γυναίκα απορρίψει τρεις προτάσεις γάμου, θα μείνει μαγκούφα. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου κέρδισε το Βραβείο Πλατφόρμας και έχει επιλεγεί ως η επίσημη ινδονησιακή συμμετοχή για τα Βραβεία Όσκαρ αυτής της χρονιάς.
Saloum
Το Saloum είναι η τελευταία ταινία του Κονγκολέζου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Jean Luc Herbulot. Με φόντο το πραξικόπημα της Γουινέας-Μπισάου το 2003, μια ομάδα τριών μελών θα προσπαθήσει να εξάγει τα προϊόντα από έναν έμπορο ναρκωτικών στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Όταν όμως στραβώνει το σχέδιο τους, οι τρεις τους θα αντιμετωπίσουν έναν απροσδόκητο εχθρό από τον τοπικό μύθο.
Rupture
Το Rupture σε σκηνοθεσία του Σαουδάραβα σκηνοθέτη και σεναριογράφου Hamzah Jamjoom είναι μια δραματική ταινία γεμάτη αγωνία. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που εγκυμονεί, η οποία πρέπει να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία, προτού βρεθεί αυτή και η οικογένειά της δολοφονημένη. Οι αποσπασματικές μνήμες της που οφείλονται και σε καταχρήσεις δεν θα είναι το μοναδικό της εμπόδιο. Ο σκηνοθέτης έχει καθιερωθεί στο Hollywood ως εξαιρετικός δημιουργός οπτικών εφέ σε ταινίες όπως το πρόσφατο candyman. Πρωταγωνιστεί ο Ελληνικής καταγωγής Billy Zane.
Rehana Maryam Noor
Από το Μπαγκλαντές έρχεται η επόμενη ταινία με τίτλο Rehana Maryam Noor. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Abdullah Mohammad Saad. Η Rehana, επίκουρη καθηγήτρια, αναφέρει ότι ένας καθηγητής κακοποιεί φοιτητές. Η δημοσιοποίηση αυτού του φριχτού γεγονότος θα κάνει τη ζωή της μια κόλαση. Η ταινία επιλέχθηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα Un Certain Regard και έγινε η πρώτη ταινία από το Μπαγκλαντές που προβλήθηκε σε αυτή την ενότητα στις Κάννες. Έχει επίσης επιλεγεί ως η συμμετοχή του Μπαγκλαντές για την κατηγορία της καλύτερης διεθνούς ταινίας μεγάλου μήκους στα επερχόμενα Βραβεία Όσκαρ.
Hit The Road
Το Hit The Road είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιρανού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Panah Panahi. Πρόκειται για ένα road movie αλλά και μια βουτιά στον κόσμο της ψυχής και των συναισθημάτων που σε πάει από το γέλιο στο κλάμα και τανάπαλιν. Μία τετραμελής οικογένεια παίρνει ένα δανεικό αυτοκίνητο και υπό τους ήχους της ιρανικής ποπ της δεκαετίας του 1970, ξεκινάει στο άγνωστο με αμάξι την ελπίδα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, όπου διαγωνίστηκε για τη Χρυσή Κάμερα, προβλήθηκε ξεσηκώνοντας το κοινό στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο φεστιβάλ του Λονδίνου πήρε το πρώτο βραβείο.
Life Suits Me Well
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Al Hadi Ulad-Mohand, το Life Suits Me Well (La vie me va bien) εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, σε μια μικρή πόλη στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου, όπου ο Fouad είναι ο μοναδικός υπάλληλος του τοπικού ταχυδρομείου. Όταν διαγνωστεί με μια νευρολογική ασθένεια, όλη η οικογένειά του θα επαναπροσδιορίσει την έννοια της δικής τους ζωής, με αλλά και χωρίς τον Fouad. Η ταινία είναι μία από τις 14 που έλαβαν επιχορήγηση από το Red Sea Fund και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας.
Neighbours
Το Neighbours είναι η τελευταία ταινία του Κούρδου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μάνο Χαλίλ. Σε ένα μικρό συριακό χωριό στα τουρκικά σύνορα Άραβες, Κούρδοι και Εβραίοι ζουν φιλικά μαζί. Η άφιξη ενός ιδιότροπου νέου δασκάλου στο δημοτικό σχολείο διχάζει την κοινότητα, όπου ο 6χρονος Σέρο βρίσκει τον μικρόκοσμο του να σείεται. Βασιζόμενος σε προσωπικά βιώματα, ο Χαλίλ αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που μεγάλωσε μαζί αλλά και στις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας.
Farha
Farha ονομάζεται το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ιορδανής σκηνοθέτη Darin J. Sallam. Το 1948 στην Παλαιστίνη, η 14χρονη Farha έχει σχεδόν πείσει τον πατέρα της να την αφήσει να πάει στο σχολείο της πόλης. Όταν το χωριό της δέχεται βομβιστική επίθεση και ο πατέρας της τρέπεται σε φυγή, η Fahra παραμένει κλειδωμένη στο κελάρι μέχρι ο πατέρας της να επιστρέψει. Μέσα από μια μικρή τρύπα στον τοίχο, παρακολουθεί το χωριό που έχει μεταμορφωθεί σε πλίνθους και κεραμίδια, αντικατοπτρίζοντας την κατάρρευση της χώρας της και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων της. Η ταινία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ του Τορόντο.
Sharaf
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Samir Nasr, η ταινία Sharaf (γνωστή και ως Ya salam/Oh People) είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του διακεκριμένου Αιγύπτιου συγγραφέα, Sonallah Ibrahim. Η ζωή του ευκατάστατου Σαράφ θα αλλάξει απότομα όταν καταλήξει στη φυλακή για τον φόνο ενός άνδρα. Η φυλακή αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή, με όλη τη συστημική της ανισότητα, την αδικία και τη διαφθορά. Τα χρήματα του Σαράφ δεν μπορούν να τον γλιτώσουν από τον εφιάλτη που τον περιμένει. Η ταινία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας.
The Alleys
Το The Alleys είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιορδανού σκηνοθέτη Bassel Ghandour. Ο Bassel Ghandour είχε επίσης γράψει το σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ «Theeb, Ο λύκος της ερήμου». Η δαιδαλώδης και χαοτική γειτονιά του Ανατολικού Αμμάν στην οποία κινείται η ιστορία της ταινίας, ξεχειλίζει από βία και κουτσομπολιό. Παντού κρύβονται μυστικά και συνήθως τα μαθαίνουν αυτοί που δεν πρέπει.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2021.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος