Θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε τη ζωή σας σ΄ έναν κόσμο χωρίς social media; Για πολλούς από εμάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς και με δυσκολία θυμόμαστε τι κάναμε πριν εμφανισθούν. Θέλετε; Δοκιμάστε να αποσυνδεθείτε. Θα έχει θετική επίδραση στην ψυχική σας υγεία.
Θα αποσυνδεθούμε, θα αποσυμπιεστούμε και θα ξεμάθουμε τις συνήθειες που συνοδεύουν τη χρήση των social media, οι οποίες μάλλον μας έχουν κάνει νευρωτικούς!
Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά
Τι μπορείτε να κάνετε εκτός από το να ποστάρετε και να σκρολάρετε;
Μόλις εντοπίσετε για ποιο λόγο νιώθετε την ανάγκη να μπείτε στους λογαριασμούς σας, μπορείτε να αρχίσετε να ικανοποιείτε αυτή την επιθυμία σας αλλιώς.
Εάν π.χ. χρησιμοποιείτε τα social media για να χαλαρώσετε και «συλλάβετε» τον εαυτό σας να ψάχνει το κινητό όταν έχετε ελεύθερο χρόνο:
- περπατήστε για λίγο,
- βάλτε λίγη μουσική,
- ανάψτε κεριά ή χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια,
- διαβάστε ένα βιβλίο,
- ράψτε τα κουμπιά που λείπουν
- μαγειρέψτε κάτι νόστιμο,
- παίξτε με το κατοικίδιό σας,
- κάντε γιόγκα ή διαλογισμό,
- πιείτε ένα χαλαρωτικό, ζεστό ρόφημα, όπως τσάι ή ζεστή σοκολάτα,
- κοιτάξτε παλιές φωτογραφίες
Εάν χρησιμοποιείτε τα social media για να επικοινωνήσετε
Εάν δείτε πως σας λείπει η «αλληλεπίδραση» και αυξάνεται η επιθυμία σας να ελέγξετε τον λογαριασμό σας:
• τηλεφωνήστε σε κάποιον φίλο ή συγγενή
• προσκαλέστε κάποιον στο σπίτι για δείπνο ή ποτό,
• μαγειρέψτε κάτι και προσφέρετέ το στους γείτονες,
• οργανώστε βόλτα με φίλους ή πεζοπορία το Σαββατοκύριακο ή (αν έχετε χρήματα) πηγαίντε για ψώνια με τους φίλους σας,
• δηλώστε συμμετοχή σε μια κοινωνική κουζίνα ή σε άλλη οργάνωση της περιοχής σας, σε μια ομάδα, μια λέσχη ( όχι χαρτοπαιχτική, με τίποτα) κ.λπ.,
• εγγραφείτε σε μαθήματα γιόγκα.
Εάν χρησιμοποιείτε τα social media για διασκέδαση
Αντί να βλέπετε meme και βίντεο 30 δευτερολέπτων, επιλέξτε κάποια μορφή διασκέδασης στην πραγματική ζωή:
• παρακολουθήστε μια συναυλία,
• πηγαίντε για μπιλιάρδο
• παρακολουθήστε μαθήματα κεραμικής,
• μάθετε να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο,
• παρακολουθήστε μαθήματα χορού ή πολεμικών τεχνών,
• κάντε πεζοπορία,
• επισκεφθείτε ένα μουσείο,
• ασχοληθείτε με την κηπουρική,
• ακούστε ένα podcast,
• διαβάστε ένα βιβλίο,
• παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια με φίλους ή συγγενείς.
Το θέμα είναι να καταλάβουμε γιατί μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι θα μπορέσετε να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη με άλλους τρόπους.
Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ανούσια μπροστά στο ποστάρισμα και στο σκρολάρισμα αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε μια μικρή «αποτοξίνωση» από τα social media, υπάρχουν τρόποι για να ελαττώσετε τις αρνητικές και να αυξήσετε τις θετικές επιδράσεις τους, ακόμα και κατά τη χρήση τους. Βάλτε όρια.
Δηλαδή μπορείτε:
• να σταματήσετε να ακολουθείτε λογαριασμούς που έχουν αρνητική επίδραση στη διάθεσή σας,
• να διαγράψετε όλα τα αρνητικά μηνύματα και σχόλια από «τρολ» ή σπαμ,
• να διαγράψετε αναρτήσεις που έχετε κρατήσει, οι οποίες σας ωθούν να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.
Τι δείχνουν οι έρευνες σχετικά με την επίδραση των social media στην υγεία μας
Τα συμπεράσματα των περισσότερων μελετών δεν είναι θετικά. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός σας ίσως σας εκλιπαρεί να ελαττώσετε το σκρολάρισμα.
Πρόσφατη έρευνα του Healthline, έδειξε πως το 25% των αναγνωστών του πιστεύει πως τα social media είχαν αρνητική επίδραση στην ψυχική του κατάσταση και το 53% πως, αν μείωνε τη χρήση, θα ωφελούνταν. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 66% των ανθρώπων με ψυχική διαταραχή η οποία εμφανίστηκε ή χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ένα 29% απάντησε πως χρειαζόταν τουλάχιστον λίγες μέρες διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό αυτό «σκαρφαλώνει» στο 46%.
Μελέτη του 2015 κατέδειξε πως τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλά ή πολύ υψηλά ποσοστά κακής ψυχικής υγείας εάν χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρεις ή περισσότερες ώρες τις ημέρες που είχαν σχολείο.
Μελέτη του 2018 εντόπισε άμεση σχέση μεταξύ μειωμένης χρήσης social media και βελτίωση της διάθεσης σε άτομα μοναχικά και άτομα με κατάθλιψη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ExpressVPN σε δείγμα 1.500 Αμερικανών το 2021, το 86% ανέφερε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν άμεσα και με αρνητικό τρόπο την ευτυχία και την αυτοεκτίμησή του. Τα ποσοστά όσων ανέφεραν αρνητικές επιδράσεις στην αγχώδη διαταραχή, τη μοναξιά και την κατάθλιψη, κυμαίνονταν από 79 έως και 83%.
Διαδικτυακή έρευνα του 2022 σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Νορβηγία κατέδειξε πως η χρήση social media για διασκέδαση ή για τη μείωση του αισθήματος μοναξιάς κατά την πανδημία, οδήγησε σε επιδείνωση της κατάστασης της ψυχικής υγείας. Επίσης υπήρχε συσχετισμός μεταξύ αυξημένου ημερήσιου χρόνου στα social media και χειρότερης ψυχικής υγείας συνολικά.
Επιπλέον, μελέτη του 2021 βρήκε πως οι περισσότεροι ανέφεραν θετικές αλλαγές στη διάθεσή τους, μειωμένο άγχος και βελτιωμένο ύπνο κατά τη διάρκεια διαλείμματος από τα social media κι αμέσως μετά.
Συμπέρασμα
Για τους περισσότερους από εμάς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μέρος της ζωής μας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε τονίζοντας τα θετικά τους στοιχεία. Με συνειδητή χρήση, διαλείμματα και κρατώντας την ισορροπία με άλλες δραστηριότητες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν υγιές εργαλείο έκφρασης κι επικοινωνίας.
ΠΗΓΗ:Ηealthline.com
Διαβάστε επίσης: Είμαστε όλοι εθισμένοι; Πώς η υπερβολική απόλαυση οδηγεί σε κατάθλιψη
Η «μεγάλη κλοπή» της ικανότητας να προσέχεις [Μέρος 1ο]
Η «μεγάλη κλοπή» της ικανότητας να προσέχεις [Μέρος 2ο]
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος