Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Είναι τα ζωάκια συντροφιάς ασφαλή μέσα στην πανδημία του κορονοϊού; Θα μπορούσε να νοσούν χωρίς να έχουν συμπτώματα, άρα να μην το γνωρίζουμε; Φαίνεται ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν μολύνονται άμεσα με τον ιό, λένε οι ειδικοί. Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιωτών Κτηνιάτρων, Αθηνά Τραχήλη, παρουσιάζει στο ert.gr τα έως σήμερα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού από τα ζώα στον άνθρωπο και το αντίστροφο.
Η εμφάνιση του SARS-CoV-2, η ταχεία εξάπλωσή του και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν, ορίζοντας πια μια νέα πανδημία και βάζοντας όλον τον κόσμο σε μια κατάσταση «καραντίνας», έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την επιστημονική κοινότητα. Οι κτηνίατροι -ως ο κατεξοχήν κλάδος που ασχολείται με την υγεία και ευζωία των ζώων, την ασφάλεια τροφίμων και φυσικά, μέσω όλων των παραπάνω, με την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας- καλούνται αυτή τη στιγμή να απαντήσουν στο αν ο ιός μπορεί να μεταφέρεται μέσω των ζώων και των τροφών.
Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, λοιπόν, τα κατοικίδια και τα εκτρεφόμενα ζώα δεν παίζουν ρόλο στη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όσα νοσήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 σε άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους. Παρόλο που φαίνεται ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από ζωική πηγή, πλέον εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η εξάπλωση αυτή θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.
Ο ιός δεν μεταφέρεται μέσω του πεπτικού συστήματος, αλλά του αναπνευστικού. Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων, θα πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής, καθώς και οι κανόνες υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων.
Αν κάτι, όμως, έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι σε όλα τα επίπεδα πρέπει να τηρούμε κανόνες ασφάλειας, οι οποίοι εξασφαλίζουν την πρόληψη και τη μη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν:
-
- Σε σχέση με τα ζώα: Αν ο ιδιοκτήτης ζώου νοσήσει, συνιστάται να αναθέσει σε κάποιο άλλο άτομο να αναλάβει τη φροντίδα του ζώου του. Όπως περιορίζει τις επαφές με τους ανθρώπους, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα ζώα. Εάν ο ασθενής έχει ζώο υπηρεσίας, καλό θα είναι να φορά μάσκα. Επιπλέον, όλοι είναι προτιμότερο να μη χαϊδεύουμε, φιλάμε, αγκαλιάζουμε ζώα και κυρίως να μη μοιραζόμαστε την τροφή. Δεν θα πρέπει να μοιραζόμαστε πιάτα, ποτήρια, κούπες, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες ή σεντόνια με άλλους ανθρώπους ή ζώα στο νοικοκυριό μας. Θα πρέπει να πλένουμε χέρια πριν και μετά την επαφή μας με το κατοικίδιο.
- Σε σχέση με τα τρόφιμα: Όπως συμβαίνει και με άλλους γνωστούς κορονοϊούς, ο ιός αυτός δεν αντέχει σε θερμοκρασίες μαγειρέματος. Η θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά (θερμοκρασία που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή ζεστού φαγητού σε μαζική εστίαση) μπορεί ως εκ τούτου να μειώσει τη μόλυνση ενός τροφίμου κατά 10.000 φορές. Επιπλέον, επειδή ακριβώς ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει το φαγητό προετοιμάζοντάς το ή πιάνοντάς το με βρόμικα χέρια ή μέσω μολυσμένων σταγονιδίων που παράγονται από τον βήχα ή το φτέρνισμα, η καλή υγιεινή, όταν εφαρμόζεται σωστά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποτραπεί η μόλυνση των τροφίμων με τον ιό SARS-CoV-2.
Δείτε το σποτάκι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εξυπηρετώντας ιδιοκτήτες ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών, πάντα με ραντεβού και έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας, ενημερώνοντας το κοινό για όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Επιπλέον, στον επίσημο ιστότοπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου μπορεί κάποιος να διαβάσει μεταφρασμένα τα άρθρα και τις ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών (FECAVA, FVE, ANSES, WHO κ.λπ.) που αφορούν στα ζώα και στα τρόφιμα σε σχέση με τον SARS-CoV-2.
Επιπλέον οδηγίες για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων σε σπίτια με ασθενείς με COVID-19 είναι διαθέσιμες από το CDC
Κρατήστε τα κατοικίδια ασφαλή
Για τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες, είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη προετοιμασία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ετοιμάσει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με φαγητό για το κατοικίδιό σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και τα απαραίτητα φάρμακα. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τα κιτ έκτακτης ανάγκης προετοιμαζόμαστε για συνθήκες εκκένωσης, ωστόσο καλό θα ήταν να ετοιμάσετε και ένα για την περίπτωση της καραντίνας ή αυτοαπομόνωσης, όπου δεν θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι.
Τα σύνολο της ανθρωπότητας είναι αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση. Η ψυχραιμία και η τήρηση των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να την ξεπεράσουμε και να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής μας σοφότεροι και δυνατότεροι.
Διόρθωση: Μπέττυ Σαβούρδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος