Τι θα ψηφίσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας (άρθρο)

του Θωμά Σίδερη

Στη Γερμανία ζουν σχεδόν 3.000.000 Τούρκοι και περίπου 6.000 πράκτορες της ΜΙΤ, δηλαδή ένας πράκτορας ανά 500 Τούρκους, σύμφωνα με το Κόμμα των Πρασίνων που έφερε το θέμα στη γερμανική βουλή. Ο εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών Έριχ Σμιτ – Έενμποομ είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο: «Καμία άλλη υπηρεσία πληροφοριών δεν είναι τόσο έντονα παρούσα στη χώρα, ούτε καν η CIA».

Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου αναμετρούνται 42 κόμματα. Μεταξύ των 4.828 υποψηφίων υπάρχουν 92 υποψήφιοι τουρκικής καταγωγής. Στις εκλογές θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 720.000 τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι.

Οι γερμανικές εκλογές έπονται μίας περιόδου η οποία χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εντάσεις στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Μόνο τον τελευταίο χρόνο ο πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία έχει μεταβεί 17 φορές στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για να δώσει τις απαραίτητες «εξηγήσεις». Η Άνγκελα Μέρκελ καταρχήν, όπως και ο Μάρτιν Σουλτς, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί αποτελούν τους «φαντασιακούς στόχους/εχθρούς» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πολεμική του Τούρκου προέδρου στην Ευρώπη ή σε κάθε τι ευρωπαϊκό βρίσκει πρόθυμο ακροατήριο στο εσωτερικό της Τουρκίας και αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι το γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Το καθεστώς της Άγκυρας όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να κάνει γνωστές τις προθέσεις του με οδηγίες προς ναυτιλομένους, δηλαδή προς τους γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής. Οι προθέσεις αυτές συμπυκνώνονται σε ένα απλό όσο και απλοϊκό επιχείρημα: «Μην ψηφίζετε τα κόμματα εκείνα που είναι εχθρικά προς την Τουρκία», δηλαδή με άλλα λόγια μην ψηφίζετε τα κόμματα εκείνα που ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Ερντογάν ή που βάζουν στην ατζέντα τους θέματα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ή ελευθερίας του τύπου.

Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μία απέραντη φυλακή για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το περασμένο φθινόπωρο αλλά και σύμφωνα με τις εκθέσεις των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων. Η σύλληψη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ντογάν Ακανλί στην Ισπανία, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, αποτελεί απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Το καθεστώς της Άγκυρας, όπως και στην περίπτωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος (Ιούλιος 2016) χρησιμοποιεί το γνώριμο μέσο του, δηλαδή το σύστημα των ιμάμηδων, προκειμένου να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Η Ντιγιανέτ, η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Τουρκίας, μέσω του άτυπου παραρτήματός της στη Γερμανία φροντίζει να κάνει γνωστές τις βουλές Ερντογάν και καλεί τους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής να απέχουν από τις εκλογές. Χρησιμοποιεί μάλιστα το σύστημα επικοινωνίας «whatsup», στέλνοντας σχετικά μηνύματα στους ψηφοφόρους. Είναι το ίδιο σύστημα, για το οποίο το καθεστώς Ερντογάν έχει στείλει στις τουρκικές φυλακές χιλιάδες πολίτες, κατηγορώντας τους ως υποκινητές του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Το σύστημα «whatsup» δαιμονοποιήθηκε στην Τουρκία με τον Ιούλιο του 2016 και θεωρήθηκε ως το σύστημα εκείνο μέσω του οποίου αντάλλασσαν κωδικοποιημένα μηνύματα οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Με το ίδιο σύστημα, αυτή τη φορά εκτός τουρκικών συνόρων, το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει τη βούληση των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία.

Αλλά αν εξαιρέσεις τα «εχθρικά κόμματα», ήτοι τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές, τους Σοσιλαδημοκράτες, τους Πράσινους ή τους Ελεύθερους Δημοκράτες, τότε τι μένει; Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτικοί για τη Γερμανία» (AfD).
Ειδικά, μετά την απόφαση του κόμματος των Τούρκων της Γερμανίας να αποσυρθούν από τις εκλογές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα UETD (uetd.org), που ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα, σε πρόσφατο άρθρο της (11/092017) καλεί τους ψηφοφόρους να μη στηρίξουν ούτε ακροδεξιά ούτε ακροαριστερά κόμματα και να μείνουν προσηλωμένοι στην αποχή.

Τι θα πράξουν όμως οι υποστηριχτές του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν στη Γερμανία; Ο Καντίρ Μπογιατζί, μέλος μίας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γερμανία, αποτινάσσοντας από πάνω του το στίγμα του γκιουλενιστή, μου λέει ότι όσοι βρίσκονται κοντά στο Κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν θα προσέλθουν κανονικά στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και θα ψηφίσουν το κόμμα που θέλουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος