Γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης: Συμφωνίες, διαφωνίες και παρασκήνιο

Θετικά υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να στηριχτούν τα κράτη-μέλη που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Οι όροι διάθεσης των κεφαλαίων προκαλούν ωστόσο διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης.

Το τολμηρό γαλλογερμανικό σχέδιο για παροχή βοήθειας 500 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, φαίνεται να έχει την κατ’ αρχήν αποδοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, που καλείται να δανειστεί τα χρήματα από τις αγορές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για εποικοδομητική πρόταση που αναγνωρίζει τη μείζονα οικονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει την επίδειξη αλληλεγγύης σε μια κρίσιμη στιγμή.

«Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και ευπρόσδεκτες», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Την πρόταση καλωσόρισε ένθερμα και ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι «αν εφαρμοστεί η γαλλογερμανική πρόταση θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Κατά το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει το δρόμο εξόδου από την κρίση.

«Αυτό το νέο ταμείο των 500 δισ. ευρώ θα μας δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα βγει συνολικά από την κρίση και θα γίνει και πάλι πιο δυνατή», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το Παρίσι μιλά για μια πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενότητα.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για τη Γαλλία και τη Γερμανία αλλά και ένα ιστορικό βήμα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Πιστεύω ότι η γαλλογερμανική πρωτοβουλία είναι ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί, σε περιόδους κρίσης, να ξεπεράσει τον εαυτό της και να ενωθεί, να επιδείξει αλληλεγγύη αλλά και να ανακτήσει την κυριαρχία της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ λε Ντριάν.

Το σχέδιο, έφερε αισιοδοξία στις αγορές η οποία κατεγράφη με άνοδο του ευρώ και μείωση της απόδοσης των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

Εάν τελικώς το πακέτο εγκριθεί, η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση τη συμμετοχή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είναι η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ανοιχτή γραμμή απευθείας χρηματοδότησης ενός πολύ μεγάλου μέρους της πραγματικής οικονομίας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της γαλλογερμανικής πρότασης είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε στρατόπεδο. Μέχρι τώρα έλεγε ξεκάθαρα όχι στα ευρωομόλογα που ζητούν οι Νότιοι, όμως πλέον συμφωνεί με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Κομισιόν μπορεί να δανειστεί εκ μέρους των 27 κρατών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μόνο.

Υποχώρηση έκανε και ο Μακρόν που αρχικά ήθελε πακέτο πολύ μεγαλύτερο από τα 500 δισεκατομμύρια. Δείχνουν οι δύο ότι ο γαλλογερμανικός άξονας είναι δυνατός και μπορεί να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διάλυση.

Με την πρόταση των δύο ηγετών συμφωνούν οι ηγέτες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο: ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε ότι είναι καλό σημείο εκκίνησης.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εκτίμησε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο συνιστά μια «εξαιρετική πρόταση» αλλά απαιτείται να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά.

Για να προχωρήσει το σχέδιο όμως χρειάζεται ομοφωνία από τα 27 κράτη. Και ήδη ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς είπε όχι στις επιχορηγήσεις. Επιμένει ότι πρέπει να είναι δάνεια και σημείωνε πως αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες κρατούν επίσης αρνητική στάση.

Δεν σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσουν τελικά αλλά μπορεί να αλλάξουν σημαντικά την πρόταση.

Τη στήριξή τους, αλλά και την κριτική τους, στην γερμανογαλλική πρόταση – στο «σχέδιο Μακρόν» όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ- εκφράζουν πολιτικά κόμματα στην Γερμανία.

Βέβαιος για την έγκριση του σχεδίου και από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD), εξαίροντας το γεγονός ότι οι δύο χώρες, ενώ είχαν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρουσίασαν τελικά κοινές προτάσεις.

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ραλφ Μπρινκχάους σημειώνει μιλώντας στο Spiegel ότι είναι «καλό και σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταθέτουν κοινή πρόταση για ταμείο ανασυγκρότησης». Επιπλέον, ο κ. Μπρινκχάους, ο οποίος ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές των ευρωομολόγων δεν ερμηνεύει την γερμανογαλλική πρόταση ως κοινή ανάληψη ευθύνης: «Αυτή η πρόταση δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί και χωρίς αμοιβαιοποίηση χρεών», αναφέρει και ζητά ταυτόχρονα τα κεφάλαια του ταμείου να διατεθούν σε στοχευμένες διαρθρωτικές βελτιώσεις και βιώσιμη ανάπτυξη και «να μην μοιραστεί χρήμα με το ποτιστήρι».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων του CDU Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επισημαίνει ότι «στην αξιολόγηση της πρότασης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην μπουν από την πίσω πόρτα τα απαράδεκτα ευρωομόλογα».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος