Αμοιβαίος ο θαυμασμός Σουηδών και Ελλήνων


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Η Σουηδία, η οικονομία της, η σχέση της με την Ελλάδα και των Ελλήνων με τους Σουηδούς ήταν το θέμα της εκπομπής “Η παγκόσμια φωνή μας” στη Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με την πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα κ.Charlotte Sammelin, τον κ. Κωνσταντίνο Παπαξάνθη, διευθύνοντα σύμβουλο της ACPOFP Holding AB στην Σουηδία και τον κ. Νικόλαο Βενιζέλο, καθηγητή πειραματικής νευροψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Örebro.Η Σουηδία είναι σήμερα ένας από τους βασικούς προορισμούς Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία και σπουδές τα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να αριθμούν 15.000 σήμερα εκ των οποίων 3.000 γιατροί.

Η Σουηδία έχει μια από τις 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο, είναι εξαγωγική χώρα με κατά κεφαλήν εισόδημα 54.000 δολάρια περίπου. Εχει επίσης χαμηλό ποσοστό ανεργίας, κοντά στο 6%, και χαμηλό χρέος ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζει στον απόηχο της μεγάλης κρίσης που βίωσε στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Περίπου 850.000 Σουηδοί ή το 10% περίπου του πληθυσμού επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα αλλά ο αριθμός τους θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο αν η χειμερινή τουριστική περίοδος επεκτεινόταν στην Ελλάδα.

Η πρέσβης Charlotte Sammelin

Αμοιβαίος ο θαυμασμός Σουηδών και Ελλήνων
Charlotte Sammelin-πρέσβης

H πρέσβης, η οποία έρχεται στην Ελλάδα από την ηλικία των 10 ετών για διακοπές, βρίσκει την ελληνική κουλτούρα, ιστορία και γλώσσα συναρπαστικές.

Υπάρχει ένας αμοιβαίος θαυμασμός μεταξύ των ανθρώπων μας. Οι Σουηδοί βιώνουν ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα όταν επισκέπτονται την Ελλάδα και εκτιμούν τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχαιολογία, τα τρόφιμα και, ναι, φυσικά τον ήλιο και τη θάλασσα. Στην Ελλάδα, ακούω συχνά θετικά σχόλια για τη Σουηδία,” ανέφερε.

Ρωτήσαμε την κ. πρέσβη για τον τουρισμό και αν οι δυο χώρες θα μπορούσαν να συνεργασθούν σε άλλους τομείς.

Το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών αυξήθηκαν πέρυσι, οι μεγαλύτερες σουηδικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα από δεκαετίες και καμία από αυτές τις εταιρείες δεν αποχώρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης ενώ νέες εταιρείες εισήλθαν στην ελληνική αγορά και σήμερα ανέρχονται σε 37 συνολικά παρατήρησε η κ. Sammelin.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο ετών θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την προσέλκυση σουηδικών επενδύσεων αν βελτιωνόταν η υποδομή και απλοποιούνταν οι διοικητικές διαδικασίες σε συνδιασμό με την σταθερότητα και την προβλεψιμότητα, κάτι που η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά.

Τουλάχιστον το 10% των Σουηδών επισκέπτονται την Ελλάδα… Οι Σουηδοί δεν έρχονται μόνο για τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα…Βλέπω ότι υπάρχει περιθώριο να έλθει μεγαλύτερος αριθμός Σουηδών τουριστών στην Ελλάδα και σκεφτόμουν ιδιαίτερα τους Σουηδούς συνταξιούχους καθώς βλέπουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον να έλθουν στην Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες. Θα ήταν καλή ιδέα να επεκταθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος και προσφέρονταν περισσότερες υπηρεσίες. Βλέπουμε έναν παραλληλισμό με την Ισπανία που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες Σουηδούς συνταξιούχους που εγκαταλείπουν τον σουηδικό χειμώνα,” τόνισε η κ.Sammelin.

Υπάρχουν πολλοί τομείς πολιτικής στους οποίους οι κυβερνήσεις μας συνεργάζονται, ιδίως στο πλαίσιο της προώθησης της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πιο πιεστικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο κοινός μας στόχος για τη θέσπιση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, όπου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μοιράζονται το βάρος, τόνισε.

Πρακτικά, συνεργαζόμαστε επίσης με την αποστολή Σουηδών εμπειρογνωμόνων σε θέματα μετανάστευσης στην Ελλάδα,” συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα και η Σουηδία θέλουν να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ οι δυο χώρες θέλουν να τοποθετήσουν ψηλά τα κοινωνικά ζητήματα στην ατζέντα της ΕΕ.

Βλέπω περιθώρια για την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και το κλίμα, την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και την ώθηση για την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ,” συμπλήρωσε.

Η πρέσβης ρωτήθηκε για τους Ελληνες φοιτητές και επιστήμονες, όπως γιατροί, που έχουν πάει στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια και την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Περίπου 2.500 Σουηδοί ζουν στην Ελλάδα και 15.000 ‘Ελληνες στη Σουηδία, τόνισε, προσθέτοντας ότι ανάμεσά τους βρίσει κανείς πετυχημένους επιστήμονες, κοινοβουλευτικούς, επιχειρηματίες και άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, κάνοντας ειδική αναφορά στον συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη που έχει βοηθήσει τους Σουηδούς να κατανοήσουν την μεταπολεμική Ελλάδα και την τραγουδίστρια ‘Ελενα Παπαρίζου, τόνισε.

Το ποσοστό ανεργίας στην Σουηδία είναι κοντά στο 5,5% και πολλοί Έλληνες έχουν έρθει να εργαστούν στη Σουηδία, π.χ. περίπου 3000 γιατροί, αλλά επίσης, πολλές νοσοκόμες και τεχνικοί πληροφορικής (ΙΤ), συμπλήρωσε.

Οσο αφορά τις σπουδές που προτιμούν οι ‘Ελληνες φοιτητές στη Σουηδία, αυτές είναι η ιατρική, το περιβάλλον, η μηχανική και οι νέες τεχνολογίες. Στην Σουηδία προσφέρονται περίπου 1000 πανεπιστημιακά προγράμματα που διδάσκονται στα αγγλικά, τόνισε, καταλήγοντας ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για την μάθηση της σουηδικής γλώσσας στην Αθήνα.

Κωνσταντίνος Παπαξάνθης

Αμοιβαίος ο θαυμασμός Σουηδών και Ελλήνων
Κωνσταντίνος Παπαξάνθης-CEO ACPOFP Holding AB

Ο δεύτερης γενιάς Ελληνοσουηδός κ. Παπαξάνθης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ACPOFP Holding με συμμετοχή σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, απασχολώντας εννέα νεαρά άτομα από την δουλειά των οποίων είναι πολύ ικανοποιημένοι.

Ο ίδιος ανέφερε πως η γλώσσα και η στέγαση στην Στοκχόλμη και στις άλλες μεγαλουπόλεις είναι τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νεοφερμένος από την Ελλάδα αλλά άνθρωποι που έχουν τα προσόντα μπορούν να βρούν δουλειά στη Σουηδία.

Ερωτηθείς πως καταφέρνει η σουηδική οικονομία να τα πηγαίνει τόσο καλά ενω παλιά είχε προβλήματα, ο κ. Παπαξάνθης τόνισε πως η ανάπτυξη προέρχεται απο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν κόσμο και ενθαρρύνονται να προσλάβουν νέους με την παροχή φορολογικών κινήτρων και επιχορηγήσεων ενώ υπάρχει καλή υποδομή απο το κράτος.

Νικόλαος Βενιζέλος

Αμοιβαίος ο θαυμασμός Σουηδών και Ελλήνων
Νικόλαος Βενιζέλος-καθηγητής πειραματικής νευροψυχιατρικής

Ο καθηγητής πειραματικής νευροψυχιατρικής που είναι σχεδόν 50 έτη στη Σουηδία τόνισε ότι μερικά πανεπιστήμια, όπως το δικό μας, προσπαθούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στην εξεύρεση σπιτιού ενώ το κόστος διαβίωσης ανέρχεται σε 750 ευρώ περίπου τον μήνα στο Örebro. Οι φοιτητές απο χώρες της ΕΕ δεν πληρώνουν δίδακτρα.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι που έρχονται από την Ελλάδα, ιδίως νέοι γιατροί. Οι περισσότεροι Ελληνες γιατροί βρίσκονται στη Βόρειο Σουηδία που έχει μεγαλύτερες ανάγκες.

Είναι ευκολότερο να βρεί δουλειά κάποιος Ελληνας στην Σουηδία αν έχει αποφοιτήσει απο σουηδικό πανεπιστήμιο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος που διευθύνει ένα γκρουπ το οποίο μελετά την περίπτωση της μακροζωίας στην Ικαρία.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Γιάννης Παληός

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος