Αξιολόγηση: Προσπάθεια για συμβιβαστική λύση με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (video)

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και την εξεύρεση μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζονται, ενώ επανέρχεται το σενάριο που θέλει τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης.

Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των εμπλεκομένων μερών αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη, στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γνωστό ως EuroWorking Group (EWG), υπό τον Τόμας Βίζερ αν και οι προσδοκίες για κάποια συμφωνία που θα επιτρέψει στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι χαμηλές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει την θέση της ελληνικής πλευράς μετά την κοινή θέση για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που εμφάνισαν οι θεσμοί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επίσης διαψεύσει ότι συζητά την προνομοθέτηση μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου, για την περίοδο μετά το 2018.

Επίσης, οι θέσεις του ΔΝΤ διαφέρουν αρκετά από τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το συναφές των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε χθες ξεπερασμένη την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αν και ο Πόουλ Τόμσεν του Ταμείου ανέφερε αργότερα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας έχει περιορισθεί.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να έχει η Ελλάδα στο μέλλον είναι λιγότερο φιλόδοξοι απο πριν καθώς οι ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Με τις θέσεις των εμπλεκομένων στην αξιολόγηση να αποκλίνουν και το ενδεχόμενο αδιεξόδου στο θέμα της αξιολόγησης να φαντάζει ορατό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται να έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με υποχωρήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφόρησαν στην Αθήνα την Δευτέρα για πρώτη φορά αλλά δεν επιβεβαιώνονταν απο τις Βρυξέλλες. Ομως, επανήλθαν εκ νέου χθες μαζί με το σενάριο για αποσύνδεση της αξιολόγησης από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να προκρίνει το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και παραπομπή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.

Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε που έχει δηλώσει ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ. Η τελευταία προϋποθέτει αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Στόχος της ανωτέρω πρωτοβουλίας, σύμφωνα με πηγή απο την Αθήνα, είναι συνάντηση των κ.κ. Ρέγκλινγκ του ESM, Μπούτι της Κομισιόν, Βίζερ του EWG, Ντάισελμπλουμ του Eurogroup και του κ. Τσακαλώτου τις επόμενες μέρες και ίσως την Παρασκευή.

Σχετική είδηση: Εντός της ημέρας οριστικοποιείται η ελληνική πρόταση για δημοσιονομικό κενό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος