Χαμηλές προσδοκίες για το EWG-Aναμένεται πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ

Τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, EuroWorking Group (EwG), νωρίς το βράδυ στις Βρυξέλλες αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ομως, θα πρέπει να αναμένεται πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο μια πρώτη συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Eυρωπαίος αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η σημερινή συζήτηση για τα εκκρεμή θέματα -κυρίως τα μέτρα για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως προς το ΑΕΠ μετά το 2018- αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την διαμόρφωση μέσα στις επόμενες μέρες ενός διαπραγματευτικού πλαισίου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επιβεβαιώνονται λοιπόν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες περι ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας σε υψηλό επίπεδο για την άρση του αδιεξόδου σε περίπτωση που δεν προκύψει “λευκός” καπνός από το EWG.

Σύμφωνα με εκείνες τις πληροφορίες, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Τόμσεν και άλλοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη τις επόμενες μέρες, ίσως την Παρασκευή, για να βρεθεί κοινός τόπος.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται θετική σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ο κ. Παναγιώτης Νικολαΐδης, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη, θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα στο σημερινό EWG. Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος συνήθως εκπροσωπεί τη χώρα στο EWG, πρόκειται να δώσει ομιλία σε εκδήλωση στο LSE σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτές ερμήνευαν την συγκεκριμένη εξέλιξη ως υποβάθμιση της σημερινής συνεδρίασης των τεχνοκρατών του EWG από την Αθήνα στα πλαίσια της δεδηλωμένης επιδίωξης της τελευταίας για πολιτική λύση σε υψηλό επίπεδο.

Πάντως, η συνάντηση του EWG γίνεται σε έντονο κλίμα στον απόηχο των δηλώσεων από κύριους πρωταγωνιστές των εξελίξεων όπως της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και το άρθρο του κ. Ρέγκλινγκ, γενικού διευθυντή του ESM.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε σε σημερινό άρθρο του στους Financial Times (FT) ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι λόγος συναγερμού. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη του στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τους δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη όπως τα μακροχρόνια δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί.

«Μια ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα δείχνει ότι η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι λόγος συναγερμού. Ο ESM και ο EFSF, τα κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης έχουν ως τώρα διανείμει 174 δισ. ευρώ στη χώρα. Δεν θα δανείζαμε αυτό το ποσό αν πιστεύαμε ότι δεν θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας,» τόνισε.

Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Ρέγκλινγκ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις τόνισε ότι “…η Ευρώπη έχει παράσχει αξιοσημείωτη υποστήριξη στην Ελλάδα και πως έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μακροπρόθεσμα, όμως όπως έχουμε δει στο παρελθόν αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων“.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις οι οποίες όμως, όπως είπε, θα εφαρμοστούν στο “εγγύς μέλλον” και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει.

Χθες, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίσθηκε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απο το Ταμείο με βάση το άρθρο 4, λέγοντας ότι το ΔΝΤ είναι κήρυκας της αλήθειας ενώ ο κ. Σοιμπλε ζήτησε απο την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει σκληρή και ξεπερασμένη την έκθεση του ΔΝΤ προχθές γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ολλανδία δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις:
Σε αναζήτηση χρυσής τομής με τους δανειστές στο EWG (video)
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία συναγερμού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος