Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτά τα μέτρα έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος.
«Το τι θα γίνει σε έναν μήνα, σε 2-3 μήνες ή το 2023, θα το έχουμε ως εικόνα με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε την Δευτέρα, αλλά κάνεις δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Άρα, θα πρέπει να έχουμε πάντα εφόδια και «πολεμοφόδια» για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομία εάν χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναλύοντας την κυβερνητική οικονομική πολιτική ο υπουργός Οικονομικών:
- Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι και ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε με το πλέγμα των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.
- Υπενθύμισε ότι μέσα στη χρονιά, τρεις φορές δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος.
Την πρώτη φορά εξαντλήθηκε για να δοθεί το 60% της επιπλέον επιβάρυνσης στα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τη δεύτερη φορά εξαντλήθηκε στο fuel pass 2 και στην επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες.
Τον Σεπτέμβριο εξαντλήθηκε στα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. - Ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για να βοηθηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Η επιδότηση των 0,15 λεπτών το λίτρο στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα συνεχιστεί για να «βοηθηθεί» και το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Αναφέρθηκε εκ νέου στα μόνιμα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες (με κόστος για τον προϋπολογισμό 1,24 δισ. ευρώ).
- Για τους συνταξιούχους τόνισε ότι θα λάβουν στο τέλος της χρονιάς τα 250 ευρώ.
- Για τους βασικούς δείκτες της οικονομίας είπε ότι πάνε καλά (ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, τουρισμός), όμως από την άλλη πλευρά έχουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό είναι ο υψηλός πληθωρισμός.
Η κυβέρνηση έρχεται να δώσει 13 δισεκ. ευρώ φέτος για μέτρα. Εκ των οποίων τα 10 δισεκ. είναι για την επιδότηση του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η εκτίμησή μας είναι ότι η πίεση θα είναι έντονη φέτος με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού του χρόνου. Πάλι θα είναι υψηλός ο πληθωρισμός του χρόνου, και επίμονος, αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι υψηλός. Έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, κατά το βασικό σενάριο. - Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο βοηθάμε, δίνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη και αυτό έχει αποδειχθεί. Εάν δεν προσέξουμε τα δημοσιονομικά μας, με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό σε όλη την Ευρώπη, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα. Η Ελλάδα για παράδειγμα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, κατέληξε.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος