Χρήστος Σταϊκούρας: Έρχεται νέο «πακέτο στήριξης» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέο πλέγμα οικονομικών παρεμβάσεων προκειμένου να βοηθηθούν «συνεκτικά πολίτες και επιχειρήσεις» προανάγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός το «πακέτο» αυτό έχει στόχο να αντιμετωπίσει τη διπλή κρίση, ενεργειακή και υγειονομική.

Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης επισήμανε πως «δεν έχουμε καλύψει ακόμα το πρόβλημα με τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια», αλλά «η ελληνική Πολιτεία θα βρει τρόπους να βοηθήσει ακόμα περισσότερο». Ανέφερε πως μαζί με το αρμόδιο υπουργείο αναζητούνται μορφές στήριξης και για το Δεκέμβριο αλλά και για το 2022.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται ότι αφήνουν περιθώρια για ορισμένες ενισχύσεις χωρίς όμως να διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει παράταση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούνιο αντί για τον Ιανουάριο, ένα εξάμηνο επιπλέον για τη χρήση των πιστωτικών συμψηφισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της επιδότησης παγίων δαπανών, πίστωση χρόνου τουλάχιστον ενός μήνα για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές ενώ επί τάπητος βρίσκεται και η διαμόρφωση ενός νέου πακέτου επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Για το φυσικό αέριο (μετά και το νέο άλμα τιμών), ο διπλασιασμός της έκπτωσης από το 15% στο 30% μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ και για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου ενώ το «πακέτο» επιδοτήσεων στην ενέργεια θα εκτείνεται έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, με την καθιέρωση όμως εισοδηματικών και άλλων (ίσως κατανάλωσης) κριτηρίων.

Το νέο πλέγμα περιλαμβάνει:

  • Για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα δίνει τη δυνατότητα εξάμηνης παράτασης στην έναρξη αποπληρωμής των ποσών με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Ιούνιο και όχι τον Ιανουάριο.
    Υπενθυμίζεται ότι μετά το «κούρεμα» των ποσών έως και 75% περίπου 700.000 επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν σε ορίζοντα πενταετίας και αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2022, ποσό 3,3 δισ. ευρώ (σε σύνολο περίπου 8 δισ. ευρώ.)
  • Για τις πάγιες δαπάνες αναμένεται να δοθεί άλλο ένα εξάμηνο σε περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις, για να αξιοποιήσουν τα πιστωτικά υπόλοιπα, συμψηφίζοντας φόρους και εισφορές, και τα οποία δεν θα έχουν αξιοποιήσει έως το τέλος του 2021.
  • Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, αναμένονται διευκολύνσεις σε όσους επιχειρούν να ολοκληρώσουν τις τελευταίες εβδομάδες του έτους μεταβιβάσεις ακινήτων αξιοποιώντας τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, πριν αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου.
    Σχεδιάζεται η παροχή δυνατότητας μεταβιβάσεων τουλάχιστον για έναν ακόμα μήνα- μπορεί και περισσότερο- με τις παλιές τιμές για όσους έως το τέλος του έτους υποβάλλουν δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
  • Σημαντικές είναι οι πιθανότητες να προχωρήσει η κυβέρνηση και στην παράταση των προθεσμιών για την ένταξη των πληγέντων από την πανδημία στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ουσιαστικό ενδιαφέρον.
    Από τις 800.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μόλις 30.000 ( σε σύνολο 830.000) έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.
  • Το ύψος των χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και μπορούν να ρυθμιστούν φθάνουν στα 2,6 δισ. ευρώ.   

Πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Δεκεμβρίου τόσο θα εντείνεται η κινητικότητα στη σχετική πλατφόρμα αποδίδοντας το χαμηλό αριθμό αιτήσεων στο γεγονός ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών να καταβληθεί η πρώτη δόση ενώ αν αυτή υποβληθεί στο τέλος του μήνα οι πληρωμές ξεκινούν από το τέλος Ιανουαρίου του 2022.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 72 δόσεις. Συγκεκριμένα, μπορούν να επιλέξουν 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.
Δηλαδή εάν ο φορολογούμενος επιλέξει αποπληρωμή της οφειλής σε 40 δόσεις αυτές θα είναι έντοκες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος