Διαβουλεύσεις με το βλέμμα στο EWG – Σκληρές απαντήσεις προς ΔΝΤ που όμως επιμένει (video)

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-δανειστών ένα 24ωρο πριν από το Euroworking Group. Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί λύση μη βιώσιμη κοινωνικά διαμηνύει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας δίνουν από κοινού σκληρή απάντηση στο ΔΝΤ. Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε ινστιτούτο, χαρακτήρισε ως απολύτως απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Με Ευρώπη και ΔΝΤ να μην δείχνουν έως τώρα να θέλουν να ρίξουν νερό στο κρασί τους, η Αθήνα ετοιμάζεται για την συνεδρίαση του euroworking group. Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης συνεδρίασης εστιάζεται στην παρουσίαση των θέσεων της ελληνικής πλευράς αλλα κυρίως στη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της απόψεις για τις θέσεις και για το ρόλο των διάφορων θεσμών και μίλησε για “συμπεριφορές αλαζονικές, υποτιμητικές, νεοαποικιακές”.

Ακολουθώντας κονή γραμμή, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας δίνουν τη δική τους σκληρή απάντηση στο ΔΝΤ. Σε αρκετά σημεία μάλιστα, στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών χρησιμοποιείται η έκφραση «παραπλανητικά στοιχεία»: Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι:
* πολλά από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει δεν συμβαδίζουν με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.
* η λανθασμένη εκτίμηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, οδηγεί σε λάθος υπολογισμούς για την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
* δεν ελήφθη υπόψιν η υπεραπόδοση η οποία καταγράφηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
* το Ταμείο συγκρίνει ανόμοια πράγματα οταν αναφέρεται στις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των Eλλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι “η έκθεση υποτιμά την πρόοδο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι αχρείαστα απαισιόδοξη στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, όπως και στις μελλοντικές δημοσιονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση”.

Λίγες ώρες αφότου εξέφρασε την εκπληξη του για την έκθεση του Ταμείου χαρακτηριζοντας την ξεπερασμένη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο διεμήνυσε ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα η Ολλανδία δεν θα διατηρησει τη συμμετοχή της σε αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στα Παραπολιτικά FM: Γνωρίζω βεβαίως ότι οι δανειστές δεν είναι τα καλυτέρα παιδιά, γνωρίζω ότι είναι υπερβολικοί στις απαιτήσεις τους αλλά ας μην θεωρήσουμε αυτό που ζούμε μπροστά μας ότι ήταν κάτι μοιραίο και αναπόφευκτο. Έχει δυστυχώς συντελέσει σε αυτό και η στάση κυρίως με τις παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στους FINANCIAL TIMES: «Ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπική, αλλά ρεαλιστική προθεσμία για να φθάσουμε σε πολιτική συμφωνία»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος με τους Ευρωπαίους στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους: «Οι επιπτώσεις ενός υψηλότερου πλεονάσματος θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα ληφθούν. Αν είναι μέρος ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, τότε αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».

Ο τόπος χρειάζεται εθνική συνεννόηση και γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης. Τσίπρας και Καμμένος θα ψηφίσουν όλα τα επαχθή μέτρα των δανειστών για να παραμείνουν στην εξουσία αναφέρει η Χρυσή Αυγή.
Ανεξάρτητα απ’ τις διαφορές ΔΝΤ – ΕΕ γύρω απ’ το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι δύο ζητούν κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων σχολίασε το ΚΚΕ .
Όποια μέτρα συμφωνηθούν με τους δανειστές πρέπει να περάσουν στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον με 180 βουλευτές υποστηριζει η Ένωση Κεντρώων.

Η Λαγκάρντ επιμένει

Στο θεμα της Ελλαδας αναφέρθηκε πριν απο λίγο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε ως απολύτως απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό. ΤΟ ΔΝΤ εμμένει στη σκληρή γραμμή, στον απόηχο της έκθεσης-φωτιά για τη χώρα μας, και ένα 24ωρο πριν από το αυριανό EWG.

Τις θυσίες του ελληνικού λαού αναγνώρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας που είπε ότι “η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών”, ενώ για το ασφαλιστικό σύστημα είπε πως “απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι”. Αναγνώρισε ότι “κάποιες μεταρρυθμίσεις εχούν γίνει, άλλες όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας και είναι απολύτως αναγκαίες”

«Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε, που όμως αποτυπώνουν με ειλικρίνεια για το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τι πρόοδος έχει συντελεστεί», είπε η επικεφαλής του Ταμείου η οποία σε σχέση με τα στοιχεία της Eurostat είπε με νόημα ότι “δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ
Ρεπορτάζ; Ραλλού Αλεξοπούλου

Σχετική είδηση: Αξιολόγηση: Προσπάθεια για συμβιβαστική λύση με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (video)
Ντάισελμπλουμ: Η Ολλανδία δεν στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος