Handelsblatt: Σχέδια για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης από ESΜ και Γαλλία

«Σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Γαλλία, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο ESΜ και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» διαβεβαιώνει η Handelsblatt.

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Oλάφ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος