Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Η Νότια Κορέα, μια χώρα λίγο μικρότερη σε μέγεθος απο την Ελλάδα, σχεδόν πενταπλάσιο πληθυσμό και περίπου διπλάσιο κατά κεφαλή εισόδημα ήταν το θέμα τη εκπομπής “Η παγκόσμια Φωνή μας” στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τον πρεσβευτή της Ν. Κορέας στην Ελλάδα, κ.M. Soo-suk LIM, τον Διοσύνη Σουρβάνο, πληρεξούσιο υπουργό A΄, Διεύθυνση Κίνας, Βόρειας & Νότιας Κορέας & Μογγολίας, τον Νίκο Κορδώνια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα και τον Ανδρέα Βαρσακόπουλο που είναι celebrity εκεί.
Το οικονομικό θαύμα της Νότιας Κορέας χρειάσθηκε λίγες μόλις δεκαετίες για να γίνει πραγματικότητα και σήμερα η βιομηχανική αυτή χώρα έχει να επιδείξει μερικές απο τις πιο γνωστές εταιρείες διεθνώς όπως η Samsung, η LG και η Hyundai. Μάλιστα, η Ν. Κορέα μπήκε στη ναυπήγηση των πλοίων μέσω της Hyundai Heavy Industries (ΗΗΙ) βοηθούμενη από τον Ελληνα εφοπλιστή, ο Γιώργος Λιβανός στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο κ. Λιβανός ήταν ο μοναδικός που εμπιστεύθηκε τον ιδρυτή της ΗΗΙ, κ.Chung, δίνοντάς του μια παραγγελία για δύο πλοία αξίας 31 εκατ. δολαρίων περίπου το καθένα εκείνη την περίοδο χωρίς την οποία ο τελευταίος δεν θα εξασφάλιζε δάνειο απο την τράπεζα Barclays για να φτιάξει ένα ναυπηγείο για μεγάλα πλοία από το μηδέν. Η Barclays έδωσε το δάνειο στον κ. Chung υπό τον όρο ότι θα έπρεπε να εξασφαλίσει μια μεγάλη παραγγελία. Τα εγκαίνια του ναυπηγείου και η βάπτιση των δυο πλοίων έγιναν ταυτόχρονα το καλοκαίρι του 1974, παρουσία του τότε προέδρου της Νοτίου Κορέας κ. Park.
Η Νότια Κορέα, η οποία διαχωρίσθηκε απο την Βόρεια Κορέα το 1953, έχει κατά κεφαλή εισόδημα 30.000 δολάρια περίπου, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων με βάση τα στοιχεία του 2017 και πληθυσμό 51,5 εκατομμύρια. Η έκτασή της είναι 100.284 τετρ. χιλιόμετρα έναντι 132.000 τετρ. χιλιομέτρων της Ελλάδας.
Διονύσης Σουρβάνος
Ερωτηθείς γιατί η οικονομία της Ν. Κορέα είναι ισχυρή, ο διπλωμάτης που έχει διατελέσει χρόνια πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ν. Κορέα απάντησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Νοτιοκορεάτες έχουν σεβασμό στην ιεραρχία και οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών, που είναι κυρίως οικογενειακές, έχουν ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην μακροοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Επίσης, οι εργαζόμενοι είναι επιμελείς, συνεπείς και πειθαρχημένοι. “Είναι δουλευταράδες καθότι εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από πολλά άλλα κράτη και παίρνουν λίγες άδειες. Οι άδειες είναι μια η δυο εβδομάδες για τους περισσότερους εξ’αυτών,” τόνισε.
Η ασιατική κρίση του 1997-98 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη πορεία της Νοτίου Κορέας καθώς κατάλαβε πως έπρεπε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η οικονομία της ανταγωνιστική, συμπλήρωσε ο κ. Σουρβάνος, προσθέτοντας ότι κατάλαβε πως πρέπει να είναι εξαγωγική χώρα προκειμένου να εξισορροπήσει την έλλειψη φυσικών πόρων που θα έπρεπε να εισάγει.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη ναυπηγική βιομηχανία της Ν. Κορέας που ξεχωρίζει για την ποιότητα των πλοίων και ειδικότερα στην περίπτωση της ιστορικής συνεργασίας της HHI με τον εφοπλιστή του Γιώργο Λιβανό.
Ερωτηθείς για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ν. Κορέα, ο κ. Σουρβάνος αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος των νοικοκυριών στο εσωτερικό και στη γείτονα Κίνα ως οικονομικό ανταγωνιστή της.
Ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας
H N. Κορέα θεωρεί την Ελλάδα αδελφή χώρα και αυτός είναι ο λόγος που πάνω απο 50.000 Νοτιοκορεάτες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, τόνισε ο πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμονες για τους 10.000 περίπου ¨Ελληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και πολέμησαν για την ελευθερία, την δημοκρατία και την ανεξαρτησία τους.
Η Ελλάδα και η Ν. Κορέα είναι στρατηγικοί εταίροι στην ναυτιλία και την ναυπηγική. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Ελληνες εφοπλιστές είχαν δώσει πάνω από 80 παραγγελίες για νέα πλοία σε νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία.
Η εκπαίδευση, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η καινοτομία για παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι τα μυστικά της επιτυχίας της Νοτίου Κορέα σύμφωνα με τον πρεσβευτή. Η χώρα έχει ακολουθήσει επιθετική εξαγωγική πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.
Η επιτυχία μεγάλων εταιρειών, όπως η Samsung, LG και η Huyndai, να αντιμετωπίσουν τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό βασίζεται στην αναβάθμιση της τεχνολογίας από έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα στην ανάπτυξη και έρευνα (R&D) και την 4η βιομηχανική επανάσταση, την ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη).
Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι έχει μόνο 6 μήνες στην Ελλάδα αλλά βλέπει πως οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και περιβάλλονται απο θάλασσα. Ο ίδιος λατρεύει την ελληνική κουζίνα, την πολιτιστική κληρονομιά της και το κλίμα της.
Ανδρέας Βαρσακόπουλος
Οι Κορεάτες έχουν διαφορετική ιστορία απο εμάς και γι’αυτό ανέπτυξαν εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε ο κ. Βαρσακόπουλος που πήγε στη χώρα ως καθηγητής αγγλικών το 2013 και κατόρθωσε να γίνει διάσημος, εμφανιζόμενος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.
Για τους Νοτιοκορεάτες δεν είναι σύνηθες να βλέπουν ξένους, ιδίως Ευρωπαίους, στη χώρα τους και τους κοιτάζουν με “θετική περιέργεια”. Ιδιαίτερα, τους Ελληνες καθώς μαθαίνουν απο μικροί για την αρχαία ιστορία, τον πολιτισμό μας και πόσο έχει επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο.
Η επικοινωνία είναι το πιο δύσκολο πράγμα για κάποιον που ζει στη Ν. Κορέα γιατί τα αγγλικά των ντόπιων δεν είναι τόσο καλά όσο των Ευρωπαίων. Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθει κάποιος την γλώσσα για να κάνει φίλους και να μάθει την κουλτούρα, ανέφερε ο ίδιος.
Η κορεάτικη γλώσσα είναι μηχανική και είναι πιο εύκολη από την ελληνική αλλά υπάρχουν δυσκολίες που σχετίζονται κυρίως με τους τέσσερις βαθμούς ευγένειας στον πληθυντικό, π.χ. πρέπει να χρησιμοποιήσεις διαφορετικές κλίσεις αν θέλεις να μιλήσεις στο αφεντικό σου ή σε μεγαλύτερό σου τόνισε ο κ. Βαρσακόπουλος.
Νίκος Κορδώνιας
Στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα για κάποιον που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στην Ν. Κορέα με την γλώσσα να είναι μεγάλο εμπόδιο αλλά ξεπερνιώνται με τον καιρό τονίζει ο κ. Κορδώνιας που είναι στη χώρα από το 2004 και έχει εστιατόριο ( Niko’s kitchen), προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι εκεί εργάζονται πολύ.
Οι Νοτιοκορεάτες μαθαίνουν για την Ελλάδα, ξεκινώντας με την ελληνική μυθολογία στο σχολείο και επισκεπτόμενοι την χώρα ενώ κάποιοι μαθαίνουν να μιλάνε ελληνικά ενω τους αρέσουν τα ελληνικά φαγητά όπως ο μουσακάς, πρόσθεσε.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Ολυμπία Γιαννακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος