Η χώρα που βρίσκεις ευκολότερα δουλειά παρά σπίτι (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Η Ισλανδία, η νησιώτικη χώρα του Βόρειου Ατλαντικού με τα εκατοντάδες ηφαίστεια, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και το θέμα της εκπομπής “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στη Φωνή της Ελλάδας. Με πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας, ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, η χώρα έχει προσελκύσει κάπου 200 Έλληνες, κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Για την Ισλανδία μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσίκα, πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων της Ισλανδίας, και τον Αντώνη Σικαλιά που εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού, για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τους λίγους ‘Ελληνες που ζουν εκεί. Με την ανεργία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εξεύρεση εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένης είναι εύκολη υπόθεση. Ομως, η ζωή είναι ακριβή και η εξεύρεση σπιτιού για ενοικίαση είναι δύσκολη υπόθεση. Πάντως, η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή.

Η Ισλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ευρώπη μετά την Βρετανία και βρίσκεται κάπου μεταξύ Σκωτίας, Νορβηγίας και Γροιλανδίας με πληθυσμό 357.000 άτομα περίπου. Το πρώτο κοινοβούλιο (Alþingi) στην Ευρώπη ιδρύθηκε εκεί το 930 μ.Χ.. Η χώρα βρίσκεται ακριβώς στο ρήγμα που χωρίζει την ευρωασιατική τεκτονική πλάκα από εκείνη της Βορείου Αμερικής. Η μέρα διαρκεί 24 ώρες το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα, π.χ. Δεκέμβριο, μόλις 3-4 ώρες.

Η χώρα, η οποία έγινε ευρέως γνωστή την τελευταία δεκαετία γιατί κατόρθωσε να εξέλθει από την οικονομική κρίση με σχετικά περιορισμένες συνέπειες, παραβλέποντας τις συμβουλές διεθνών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, έχει πρωτεύουσα το Ρέικγιαβικ που συγκεντρώνει το 60% του πληθυσμού. Η αλιεία-εξάγει κυρίως μπακαλιάρο- και ο τουρισμός είναι οι δυο βασικότερες πηγές εσόδων ενώ η χώρα έχει άφθονη γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Η φθηνή ενέργεια έχει δώσει ώθηση στα θερμοκήπια και στην “εξόρυξη” ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin.

Η Ισλανδία αναπτύσσεται επίσης στους κλάδους της βιοτεχνολογίας και ΙΤ. Η ισλανδική γλώσσα δεν είναι εύκολη αλλά μπορεί κάποιος να εργασθεί αν ξέρει αγγλικά. Η ισλανδική γλώσσα περιλαμβάνει τα γράμματα δέλτα και θήτα.

Δημήτρης ΤσίκαςΗ χώρα που βρίσκεις ευκολότερα δουλειά παρά σπίτι (audio)

Κάπου 200 Ελληνες, συμπεριλαμβανομένων των εποχιακών υπαλλήλων, είναι στην Ισλανδία αλλά οι μόνιμοι δεν είναι πάνω από 60 και ήλθαν οι περισσότεροι μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με τον κ. Τσίκα.

Πριν από την κρίση υπήρχαν ελάχιστοι ‘Ελληνες,” ανέφερε.

Οσον αφορά τους ξένους στη νησιώτικη χώρα, οι περισσότεροι προέρχονται από την Πολωνία και απο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, π.χ. Λιθουανοί.

Οι πιο πολλοί εργάζονται ως καθώς η επιχειρηματικότητα των ξένων είναι περιορισμένη λόγω γραφειοκρατίας και υψηλού κόστους.

Ο βασικός μισθός για κάποιον που ξεκινά μια δουλειά είναι 1300-1400 ευρώ καθαρά μετά από φόρους αλλά το κόστος ζωής είναι επίσης υψηλό. Για άτομα που είναι καλά καταρτισμένα, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 3000 και 5000 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα. Ενα ευρώ ισούται με 136,6 κορόνες περίπου σήμερα σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρώτος συντελεστής στην κλίμακα φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα είναι 39% και ανεβαίνει, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά για το κόστος ζωής, ο ίδιος δήλωσε πως “υπερβολικά υψηλό…Μια, δυο ελβετικές πόλεις μας περνάνε σε ακρίβεια και μετά έρχεται το Ρευκγιαβίκ.” Μια μπύρα κοστίζει 9-10 ευρώ περίπου όταν βγαίνεις έξω. Το αλκοόλ είναι πανάκριβο και μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από κρατικά μαγαζιά.

…Εδώ, ακόμη κι ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος δεν μπορεί να βγαίνει συχνά (εστιατόριο),” τόνισε ο κ. Τσίκας.

Το ενοίκιο ενός δωματίου με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα, ξεκινάνε από 700-800 ευρώ ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού κοστίζει 1500-2000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τα τετραγωνικά μέτρα.

Οι μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων είναι επίσης απλησίαστες. Αρκετοί ‘Ελληνες που σκέφθηκαν να εισάγουν μεσογειακά προϊόντα που υπάρχει έλλειψη εκεί αλλά εγκατέλειψαν καθώς ανακάλυψαν πως το ενοίκιο και τα άλλα κόστη είναι υψηλότερα από την αξία του κοντέινερ, τόνισε.

Στα θετικά της ζωής στην Ισλανδία πέρα της εργασίας και των υψηλών μισθών, ο ίδιος σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει εγκληματικότητα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ελληνικά εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ο ίδιος ανέφερε πως κάποιοι Σύριοι που είχαν ζήσει στην Αθήνα, άνοιξαν κάτι που αποκαλούν σουβλατζίδικο αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Οσον αφορά του Ισλανδούς, ο κ. Τσίκας ανέφερε πως είναι ανοικτοί άνθρωποι χωρίς δείγματα ρατσισμού. Αντίθετα, τους αρέσουν οι ξένες κουλτούρες και τα έθνικ εστιατόρια ανοίγουν το ένα, πίσω απο το άλλο, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το υγειονομικό σύστημα και την ασφαλιστική κάλυψη, ο ίδιος ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι καινούργια και καθαρά αλλά υπάρχουν λίστες αναμονής και δεν είναι ακριβώς όπως αυτό που άκουγε στην Ελλάδα.

Οι νεοφερμένοι δεν ασφαλίζονται για ένα εξάμηνο και γι’ αυτό τους ζητάνε να έχουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, συμπλήρωσε.

Οσοι έχουν ασφαλιστική κάλυψη, πληρώνουν ένα μικρό ποσό αν χρειασθεί να νοσηλευθούν.

Αντώνης Σικαλιάς

Η χώρα που βρίσκεις ευκολότερα δουλειά παρά σπίτι (audio)
Αντώνης Σικαλιάς

Ο πολυταξιδεμένος κ. Σικαλιάς τόνισε πως η Ισλανδία είναι μια όμορφη χώρα με την έκταση της Ελλάδας και τον πληθυσμό του Περιστερίου.

Το καλό με μας τους ¨Ελληνες, τόνισε ο ίδιος, είναι πως μπορούμε με την ταυτότητα ή το διαβατήριο μας να βγάλουμε ΑΜΚΑ και να εργασθούμε. Ομως, το δύσκολο είναι να βρείς σπίτι και πολλοί μένουν σε ξενοδοχεία, hostels για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε θέλεις ένα μεγάλο προϋπολογισμό για να ξεκινήσεις.

Εκεί είναι το δύσκολο κομμάτι,” πρόσθεσε. “…λόγω καιρού, η ζωή είναι λίγο βαρετή μετά τον πρώτο χρόνο αλλά πάντα βρίσκεις κάτι να κάνεις.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι για λίγες μέρες και λίγες ώρες μέσα στη μέρα είναι κοντά στους 18 βαθμούς και φοράς γυαλιά ηλίου, μεταμεσονύκτια αν δεν υπάρχουν νεφώσεις.

Σε σύγκριση με την Ελλάδα, η διαφορά είναι ότι πληρώνεσαι στην ώρα σου και τις υπερωρίες που κάνεις.

Οσον αφορά τα ωράρια εργασίας, ο ίδιος επειδή δουλεύει στο αεροδρόμιο, εργάζεται δυο ημέρες 12ωρο κατόπιν παίρνει δυο ημέρες ρεπό και τρείς ημέρες 12ωρο (πρόγραμμα 2-2-3).

Αναφορικά με τους τουρίστες στην Ισλανδία, αυτοί προέρχονται από όλο τον κόσμο και κυρίως από τις ΗΠΑ αν και τα τελευταία δυο χρόνια έρχονται πολλοί από την Ασία και ειδικότερα την Κίνα. Οι τουρίστες που πήγαν πέρυσι στην Ισλανδία των 360.000 ατόμων περίπου εκτιμώνται σε 3,5-4 εκατ. άτομα.

Η έκρηξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και τα άτομα που έρχονται για να δουλέψουν στον τομέα έχουν αυξήσει την ζήτηση για σπίτια και η προσφορά δεν μπορεί να ακολουθήσει με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων, τόνισε ο κ. Σικαλιάς.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Ολυμπία Γιαννικοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος