Καραμεσίνη: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκαν οι μισθοί την περίοδο 2009-2014

Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνετέλεσε στη κατάρρευση των μισθών στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2014, καθιστώντας την Ελλάδα μοναδική εξαίρεση στην ΕΕ, αναφέρει η καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το Εθνος.

Εντέλει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο πραγματικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2016, περισσότερο στην Πορτογαλία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο βαθμός κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας κυμαινόταν ήδη πριν από την κρίση από 12% έως 35%, άρα ο κατώτατος μισθός έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των εργαζομένων από τη φτώχεια.

Σημαντικότατες εξελίξεις σημειώθηκαν πρόσφατα στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη απέκτησε εθνικό κατώτατο μισθό το 2015, ενώ στη δεύτερη αποφασίστηκαν αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού μεταξύ 2016 και 2020,” τονίζει η ίδια.

Μοναδική εξαίρεση στην ΕΕ αποτελεί η Ελλάδα, όπου ο κατώτατος μισθός καταβαραθρώθηκε και δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ ο ειδικός κατώτατος μισθός για τους νέους (429 ευρώ καθαρά) αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους και στην ανάγκη τους για οικονομική ανεξαρτησία.

Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% το 2012, μαζί με την αποκαθήλωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2010, επέτρεψε στον μέσο ονομαστικό μισθό του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας να μειωθεί κατά 28% μεταξύ 2009-2014,” συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος