Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Στο Καμερούν, την χώρα της Κεντρικής Αφρικής που πριν λίγες δεκαετίες αριθμούσε 3000 ‘Ελληνες, ήταν αφιερωμένη η εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Για την κατάσταση στη χώρα και την εκεί ομογένεια που βαίνει μειούμενη σε πληθυσμό μιλήσαμε με τον Ερρίκο Παναγιώτη Μπαλάνο, πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στη Γιαουντέ.
Το Καμερούν είναι χώρα της Κεντρικής Αφρικής με πληθυσμό 26 εκ. κατοίκους και έκταση 476.00 τετρ. χιλιόμετρα. Πρωτεύουσα είναι η Γιαουντέ και μεγαλύτερη πόλη η Ντουάλα. Το κατά κεφαλή εισόδημα ξεπερνούσε τα 1200 δολάρια τον μήνα το 2017.
Ερρίκος Παναγιώτης Μπαλάνος
Ο κ. Μπαλάνος με καταγωγή από την Δημητσάνα και την Λάρνακα της Κύπρου είναι Έλληνας 2ης γενιάς που εργάζεται στο οικογενειακό γραφείο ταξιδίων από την δεκαετία του 1970.
Η ελληνική κοινότητα αριθμούσε 3000 άτομα στο Καμερούν την δεκαετία του 1980 ενώ σήμερα είναι ίσως λιγότεροι από 50, τόνισε ο ίδιος. Πολλοί έφυγαν την δεκαετία του 1990 γιατί οι οικονομικές συνθήκες στο Καμερούν ήταν δύσκολες.
Οι περισσότεροι ‘Ελληνες στο Καμερούν ασχολούνταν παραδοσιακά με το εμπόριο. Σήμερα, οι εναπομείναντες ομογενείς δραστηριοποιούνται στην αρτοποιία με 6-7 φούρνους στο Γιουντέ και άλλους τόσους στη Ντουάλα, ενώ άλλοι κάνουν εμπόριο καφέ, κακάο και στα οικοδομικά υλικά σημείωσε ο κ. Μπαλάνος.
Οι σχέσεις των Καμερουνέζων με τους ‘Ελληνες είναι παραδοσιακά πολύ καλές γιατί τους συμπεριφέρθηκαν καλά, π.χ. τους απασχολούσαν στις δουλειές τους, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους.
Η πιο παλιά ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη χώρα βρίσκεται στη Γιαουντέ. Όμως, δεν λειτουργεί το σχολείο αφότου το ελληνικό κράτος σταμάτησε να στέλνει δασκάλους. Ελάχιστοι ΄Ελληνες ήλθαν στο Καμερούν κατά την διάρκεια της κρίσης, τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπαλάνος ανέφερε πως η χώρα έχει πολύ γραφειοκρατία και υπάρχουν καθυστερήσεις.
‘Οσον αφορά το παραδοσιακό φαγητό του Καμερούν, αυτό είναι το κοτόπουλο με σάλτσα φυστικιών.
Για να έλθουν στην Ελλάδα, άλλοι πλέον έρχονται μέσω Αντις Αμπέμπα, Αιθιοποία από τον Δεκέμβριο και άλλοι μέσω Βρυξελλών, Παρισίων και άλλων πόλεων.
Αρκετοί Καμερουνέζοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, π.χ. στρατιωτικές σχολές, μιλάνε ελληνικά και επιδιώκουν να έχουν σχέση με ‘Ελληνες, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Ολυμπία Γιαννικοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος