Σε αναζήτηση σύγκλισης με τους θεσμούς στο Brussels Group – Κρίσιμη η Πέμπτη (video)

Στην αναζήτηση κοινού τόπου στα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης, δηλαδή τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, φορολογικά θέματα και τα ενεργειακά, που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου ξεκίνησαν επαφές χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονταν ότι η πρόταση για την διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες-αποκαλούμενο Brussels Group 2 μετά το αντίστοιχο την Ανοιξη του 2015- ήταν ελληνική και έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς.

Οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να πετύχουν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τον συμβιβασμό που δεν κατάφεραν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα χωρίς όμως κανένας να μπορεί να προδιαγράψει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι κ. Μπούτι, Τόμσεν, Κερέ και Ρέγκλινγκ ηγούνται των θεσμών. Ο κ. Κοστέλο της Κομισιόν, η κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο κ. Ντρούντι της ΕΚΤ και ο κ. Τζιαμαρόλι του ESM λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις.

Ενδιάμεσα κάποιοι απο τους επικεφαλής των θεσμών είναι πιθανό να απουσιάζουν απο τις Βρυξέλλες οπότε η πλέον σημαντική συνάντηση εκτιμάται ότι θα γίνει την Πέμπτη και αναμένεται να είναι μαραθώνια.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το βράδυ της Πέμπτης θα διαφανεί κατά πάσα πιθανότητα αν υπάρχουν περιθώρια για τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Στο καλό σενάριο, τα κλιμάκια των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Εκτός απο την τεχνική συμφωνία (SLA), η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει επίσης να υπάρξει σύγκλιση με το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα MEFP ώστε όλα να είναι έτοιμα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον που θα λάβει χώραν μεταξύ 21 και 23 Απριλίου.

Αν όλα πάνε καλά, οι συναντήσεις που θα γίνουν σε υψηλό επίπεδο μεταξύ υπουργών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα θα στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με έμφαση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την δυνητική συμμετοχή του ΔΝτ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προς το παρόν, στο τραπέζι του Brussels Group 2 θα βρεθεί το πακέτο των μέτρων λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές για την περίοδο 2019-2020.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι οι πιστωτές, προεξάρχοντος του Ταμείου, επιμένουν για την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2020 ώστε να μειωθεί το συνταξιοδοτικό κόστος.

Επίσης, θα πρέπει να συμφωνηθεί το μέγεθος της μείωσης του αφορολόγητου για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ και τα αντίμετρα με τους δανειστές να επιμένουν στην μείωση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα.

Στα εργασιακά, οι διαφορές είναι αρκετές και αφορούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Στα ενεργειακά, η κύρια διαφορά αφορά την μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ με πώληση μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής ισχύος της επιχείρησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διεξάγεται σήμερα, Τρίτη, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, γνωστή ως Ecofin.

Σχετική είδηση: Κυβ.πηγές: Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος