Το πρόβλημα της αναντιστοιχίας της ζήτησης και της προσφοράς δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα της υγείας και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τονίζει ο ΣΕΒ σε ανάλυσή του. Σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει η παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων και ο ιατρικός τουρισμός .
Στόχος της στρατηγικής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας μεταξύ των γνώσεων και δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και αυτών που προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα, τονίζει.
Η εν λόγω αναντιστοιχία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα μέσω της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει συμπληρωματικές πολιτικές, παρά μέσω της εφαρμογής μεμονωμένων και αποσπασματικών πολιτικών. Κατά τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής δεξιοτήτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το στοιχείο της χρονικής υστέρησης, ενώ η επιτυχία της προϋποθέτει τη συνεργασία επιχειρήσεων και πολιτείας.
Η μελέτη τονίζει επίσης:
Ο τομέας προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, είναι ένα σημαντικό κλαδικό σύστημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει τους κλάδους παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υγείας από ΝΠΙΔ (ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης κλπ). Πρόκειται για έναν τομέα, με έντονη επενδυτική δραστηριότητα και σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση, στο προϊόν και στις εξαγωγές της οικονομίας.
Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντικές, λαμβάνοντας υπόψη, κυρίως, τις δυνατότητες παραγωγής φαρμάκων, την επικείμενη λήξη πατεντών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, την επέκταση της παραγωγής σε φυτικά φάρμακα και καλλυντικά και την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης γεννόσημων φαρμάκων.
Ο τομέας της υγείας είναι έντασης γνώσης και ως εκ τούτου τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον κλάδο. Οι δαπάνες για R&D στη βιομηχανία φαρμάκων είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των κλάδων της μεταποίησης (Δ2) ενώ παράλληλα, το 63,90% των απασχολούμενων στη βιομηχανία φαρμάκων είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή κάτοχοι Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών Τίτλων Σπουδών, όταν στο σύνολο της μεταποίησης και της οικονομίας τα μερίδια αυτά είναι 22,7% και 35,0% αντίστοιχα.
Παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων και εξατομικευμένη προσέγγιση ασθενών
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί στροφή προς την παραγωγή διαφοροποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, στο πλαίσιο μιας εξατομικευμένης προσέγγισης των ασθενών, τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί. Οι θεραπείες εξελίσσονται σε συνδυαστικές, με βάση την εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών και η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στα δεδομένα και στην πρακτική εφαρμογή τους (real world evidence and data generation).
Ιατρικός τουρισμός
Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο της οικονομίας, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάδειξη νέων προορισμών, στην αύξηση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης και στην επέκταση του συνεδριακού τουρισμού. Η πιθανή επέκταση των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών νοσοκομείων προς τον ιατρικό τουρισμό αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση του συνόλου, σχεδόν, των ειδικοτήτων του κλάδου. Ειδικότερα όμως, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει σε άριστο επίπεδο τουλάχιστον την αγγλική γλώσσα, καθώς είναι απαραίτητη η επικοινωνία τους με τους ασθενείς, αλλά και με φορείς στις χώρες καταγωγής τους (ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ). Επιπλέον, το προσωπικό διατροφικής μέριμνας θα πρέπει να γνωρίζει τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών, όπως αυτές προκύπτουν από θρησκευτικούς, πολιτισμικούς και άλλους παράγοντες των χωρών καταγωγής τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος