Συνέχεια διαπραγμάτευσης με τα μάτια στο κρίσιμο EWG της 28ης Νοεμβρίου

Το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου είναι ο επόμενος σταθμός στο δρόμο για μια συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το EuroWorking Group (EWG) της 28ης Νοεμβρίου που θα προετοιμάσει την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά θέλει όλο το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης, της συμμετοχής του ΔΝΤ και της συμφωνίας για το χρέος να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016.

Η συνεδρίαση του EWG της 28ης Νοεμβρίου είναι επίσης σημαντική γιατί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε το το ΔΣ του ESM να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στα τέλη Νοεμβρίου με σκοπό να ισχύσουν από την αρχή του 2017 όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ESM, Καλίν Ανεβ Γιάντσε, στη γαλλική εφημερίδα L’ Agefi.

Ο κ. Γιάντσε πρόσθεσε ότι ο ESM δεν θα συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του 2017 και εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι επαφές των ελληνικών αρχών με εκείνους των θεσμών αρχίζουν εκ νέου σήμερα εξ’ αποστάσεως με στόχο να έχει επιτευχθεί πρόοδος πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη των επικεφαλής στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Οι τελευταίοι θα ενημερώσουν τους υπουργούς των Οικονομικών για τα προκαταρκτικά ευρήματα από την πρόσφατη αποστολή στην Αθήνα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν επίσης για την τεχνική βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν για την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSS) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2015.

Οι κ.κ. Κοστέλο, Φρούντι, Τζιαμαρόλι και η κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ αναμένεται να αναφερθούν στις διαφορές που υπάρχουν με την ελληνική πλευρά στις εκτιμήσεις για την επάρκεια των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ από 0,5% φέτος.

Σύμφωνα με διαρροές της ελληνικής πλευράς, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να βρεθούν 300-400 εκ. ευρώ για την επαρκή χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2017.

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι 450 εκ. ευρώ μπορεί να βρεθούν από το κονδύλι των 300 εκ. ευρώ για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 για μεγαλύτερο πλεόνασμα απο τον στόχο το 2017 που αφήνει περιθώριο 145 εκ. ευρώ περίπου.

Δεν είναι τα μοναδικά θέματα που εκκρεμούν στο δημοσιονομικό μέτωπο. Ομως, θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι τις 21 Νοεμβρίου το αργότερο που ο προϋπολογισμός του 2017 θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή λόγω συνταγματικής υποχρέωσης.

Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περνά επίσης από την συμφωνία σε μια σειρά άλλων θεμάτων όπως το εργασιακό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις εκτός των άλλων.

Ειδικότερα, στο εργασιακό, κυβέρνηση και θεσμοί εμφανίζονται να διαφωνούν σε μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως ο υποκατώτατος μισθός, ο προσδιορισμός του κατώτερου μισθού και οι συλλογικές συμβάσεις.

Επίσης, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ που θα αποτελέσει οδηγό για τις ομαδικές απολύσεις.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό που το ΔΝΤ θεωρεί πως το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο, ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος ισχυρίσθηκε ότι το θέμα έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές επι τα χείρω.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις ανέφερε πρόσφατα ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, αναφέροντας ότι το έλλειμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος