Συνεχίζονται οι επαφές με τους θεσμούς-Παραμένουν οι αποστάσεις (video)

Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και των τελευταίων μεταξύ τους συνεχίζονται χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προκύψει μια προσυμφωνία που θα ενθάρρυνε την κ. Λαγκάρντ να ζητήσει την Δευτέρα από το ΔΣ του ΔΝΤ την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά της όσο οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν ξεκαθαρίζουν τις δικές τους θέσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι πρότεινε σε προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη με τους θεσμούς την μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ και την ένταξη των συντάξεων στο δημοσιονομικό “κόφτη” από το 2019.

Επιπλέον, η Αθήνα επιμένει σε συνολική λύση που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόση των 6,1 δισ. ευρώ, δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και κάποια διαβεβαίωση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το συντομότερο δυνατόν.

Η στάση του Βερολίνου και γενικότερα των Ευρωπαίων δανειστών δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων αν και εμφανίζεται να συζητά την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα λίγα χρόνια μετά το 2018.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΔΝΤ να επιμένει σε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να ψηφισθούν προκαταβολικά για να διασφαλισθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 καθώς οι ευρωπαίοι δανειστές δεν δέχονται να προχωρήσουν σε γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι σε επαφή με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να βρίσκεται στο Βερολίνο γι’ αυτό τον σκοπό.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι αν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν εξασφαλίσει στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας κάποια πολιτική παρέμβαση από την καγκελάριο κ. Μέρκελ για να αρθεί το αδιέξοδο, το ΔΣ του ΔΝΤ είναι πιθανό να μην λάβει καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να συντηρείται η αβεβαιότητα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει τις πιθανότητες να αποφασίσει το EuroWorking Group (EWG) στις 9 Φεβρουαρίου την επιδιωκόμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα συζητήσει την Δευτέρα δυο εκθέσεις για την Ελλάδα.

Μια έκθεση έχει συνταχθεί στα πλαίσια του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου και αναφέρεται στη πορεία της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Η δεύτερη έκθεση αφορά την επισκόπηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο θέλουν την έκθεση να βγάζει το ελληνικό χρέος μη διαχειρίσιμο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει νέα μέτρα, λέει ο Β. Κικίλιας

«Ο κ. Τσίπρας έχει, ήδη, αποδεχτεί και έχει, ήδη, συμφωνήσει για τα μέτρα τα οποία απορρέουν από την υπογραφή του, αυτή που έβαλε διά του κ. Τσακαλώτου στο τελευταίο Eurogroup και μιλάει για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά το 2018», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως στην κυβέρνηση «κρίνουν και αποφασίζουν απλά να δραματοποιήσουν μία κατάσταση και να την πάνε λίγο παρακάτω, για να μπορέσουν να καταπιούν το χάπι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και να το περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, στα κρυφά, στην ελληνική κοινωνία». Όπως είπε, στην κυβέρνηση «ξέρουν μόνο να υπερφορολογούν τους πάντες και να βάζουν από το παράθυρο εγκάθετους, κομματικούς υπαλλήλους ή προθύμους», ενώ προσέθεσε πως η ΝΔ έχει μια άλλη πρόταση και φιλοδοξεί να αλλάξει την πορεία της οικονομίας λέγοντας την αλήθεια.
Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε μάλιστα και την επιστολή Τσακαλώτου και ζήτησε “να τελειώσουν τα ψέματα με το ποιοι παρακαλάνε τους ακραίους κύκλους των δανειστών και ποιοι με τις δηλώσεις τους και την αναξιοπιστία τους, ρίχνουν νερό στο μύλο τους. Είναι εμφανές. Το παραμύθι δεν έχει δράκο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μειώσει μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για 2 χρόνια και τη φορολογία στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους. Μάλιστα τόνισε πως ο ελληνικός λαός έχει να διαλέξει μεταξύ της υπερφορολόγησης, της δυστυχίας, της μιζέριας και της ελπίδας με νέες δουλειές και θέσεις εργασίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επανέφερε και το αίτημα για εκλογές λέγοντας πως «τώρα πρέπει να φύγουν. Κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα. Δεν το ζητάει ο Κικίλιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό δεν τολμάνε να βγουν έξω να πάνε στην ελληνική περιφέρεια».

Πηγή: ert.gr, ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος