Τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (video)

Στις αρχές της εβδομάδας -το πιθανότερο μεθαύριο- ξεκινά ο νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών για τη 2η αξιολόγηση, με τα εργασιακά και τα πρωτογενή πλεονάσματα να αποτελούν τα “καυτά” ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται τώρα η διαπραγμάτευση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγνωρίζει πως «ίσως να χρειαστούν και κάποιες περαιτέρω συζητήσεις οι οποίες, δεν θα διαταράξουν τον πολιτικό μας σχεδιασμό». Υπογραμμίζει όμως και τη δημόσια επιμονή του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, για την ανάγκη μικρότερων πλεονασμάτων, προσθέτοντας:«Αυτό που μένει, είναι να δούμε στην πράξη το Ταμείο να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών».

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθεί εργασιακές αλλαγές που αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ διεκδικεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, να διατηρηθεί όσο το δυνατόν για λιγότερα χρόνια. Θεωρεί ακόμα, ότι η φετινή υπεραπόδοση των εσόδων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, παρόλα αυτά, συζητά την επέκταση και μετά το ’18 του δημοσιονομικού “κόφτη” για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων, ο οποίος όμως, θα έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύει από τώρα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως ζητά το ΔΝΤ.

Τσακαλώτος: Με έχει απογοητεύσει το ΔΝΤ

«Με έχει απογοητεύσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εφημερίδα «RealNews» και προσθέτει: «Λάμπει δια της απουσίας του στη διαπραγμάτευση. Δεν δίνει καμιά μάχη για να στηρίξει την ανάλυσή του, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι λύση στο πρόγραμμα. Και ούτε πιέζει σοβαρά τους Ευρωπαίους να συγκλίνουν με τη θέση του ότι απαιτείται μεγαλύτερη μείωση του χρέους ή ότι δεν βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα με το 3,5%».

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος καθιστά σαφές ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2019 και το 2020. «Να συμφωνήσουμε ίσως για παράταση του κόφτη, εάν χρειαστεί. Αλλά νέα μέτρα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο υπουργός εκφράζει την άποψη ότι εάν οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στα οφέλη της ανάκαμψης, «τότε η Ευρώπη και η ευρωζώνη θα διαλυθούν», καθώς «οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται κάθε μέρα».

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «οι πιο πολλοί παίκτες δεν θέλουν εκλογές (σ.σ. στην Ελλάδα), ούτε ένα Grexit», καθώς οι συνθήκες λόγω Brexit, προσφυγικού και επικείμενες εκλογές σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συνδράμουν ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα της Ελλάδας. «Εξάλλου, αν βγει μια χώρα από την ευρωζώνη, δεν θα είναι μόνη της, θα ακολουθήσουν πολλές. Μόλις μια χώρα βγει, οι αγορές θα τσακίσουν την επόμενη χώρα», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος