Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Στη Βενεζουέλα, την χώρα της Νοτίου Αμερικής με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο και την μεγάλη φτώχεια που διανύει μια ταραγμένη περίοδο ήταν αφιερωμένη η εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Η χώρα δέχθηκε στο παρελθόν πολλούς ‘Ελληνες που ευημέρησαν. Παρά τις δυσκολίες υπάρχουν ακόμη αρκετοί ομογενείς επιχειρηματίες που παραμένουν εκεί λόγω της αγάπης τους για την Βενεζουέλα. Για την χώρα μιλήσαμε με τον Νίκο Μπακόπουλο, επιχειρηματία που έχει βιοτεχνία καλτσών, τον Κωνσταντίνο Χατζή και τον υιό του Ευάγγελο-Αλέξανδρο Χατζή που δραστηριοποιούνται στα ναυτιλιακά και τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο, επιχειρηματία στον κλάδο του εμπορίου.
Η Βενεζουέλα έχει πληθυσμό 32 εκ. άτομα και κατα κεφαλή εισόδημα 2700 δολάρια περίπου. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Η χώρα έχει έκταση 916 χιλ. τετρ. χιλιόμετρα και επίσημη γλώσσα τα ισπανικά. Εξάγει πετρέλαιο, άλλα ορυκτά και πολύτιμα μέταλλα. Η Βενεζουέλα έχει την φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο μαζί με την Σαουδική Αραβία.
Νίκος Μπακόπουλος, βιοτεχνία καλτσών
Στην προσωπική ιστορία του ιδίου, που αφίχθηκε με πλοίο το 1959 στην Βενεζουέλα, και της οικογενείας του αναφέρθηκε ο κ. Μπακόπουλος.
‘Αλλοι πούλαγαν λουλούδια, άλλοι δούλευαν σε οικοδομές και άλλοι έκαναν άλλες δουλειές εκείνη την εποχή τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αγόραζε ρούχα απο άλλο ¨Ελληνα και τα πουλούσε σε καταστήματα.
Η οικογένεια Κωνσταντίνου που έχει το εμπορικό κέντρο Metro Mall στην Αθήνα βοήθησε πολλούς ‘Ελληνες, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι Έλληνες του άνοιξαν κατάστημα και μετά έφτιαξε βιοτεχνία εσωρούχων. Με άλλα μέλη της οικογένειάς του-10 αδέλφια- έφτιαξαν εργοστάσιο γυναικείων εσώρουχων και μετά από μια επιστροφή στην Ελλάδα ξαναγύρισαν στην Βενεζουέλα και έφτιαξαν εργοστάσιο καλτσών που απασχολούσε 130-140 πέρυσι αλλά έχει πέσει στα 30-40 άτομα σήμερα καθώς τα προϊόντα δεν πωλούνται λόγω ανύπαρκτης ζήτησης και απλώς τα αποθεματοποιούν.
Ερωτηθείς σχετικά με τους μισθούς, ο ίδιος ανέφερε πως είναι κοντά στα 7 δολάρια σήμερα συν 3 δολάρια που κοστίζει το κόστος για το φαγητό, δηλαδή 10 δολάρια, τον μήνα έναντι 20-30 δολάρια πριν 10 χρόνια.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα τόνισε ο κ. Μπακόπουλος, προσθέτοντας ότι το δολάριο έχει ανατιμηθεί πολύ και ο κόσμος αγοράζει φαγητό, όχι ρούχα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν πάνω απο 2000 ‘Ελληνες στην Βενεζουέλα. Τον πρώτο καιρό δεν μας έβλεπαν με καλό μάτι οι ντόπιοι, όμως αυτό άλλαξε στην πορεία και έχουμε γίνει φίλοι με τους Βενεζουελάνους, συμπλήρωσε.
‘Εχουμε μια πολύ όμορφη εκκλησία αλλά ο παπάς που ήταν εδώ 33 χρόνια και δίδασκε εθελοντικά μαθήματα ελληνικών φεύγει, κατέληξε.
Ο Κωνσταντίνος Χατζής, πρώην πρόξενος της Ελλάδας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έφθασε στην Βενεζουέλα το 1958 που ήταν τότε πλούσιο κράτος όπως είπε. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση για δουλειές τότε και μας έπαιρναν από το αεροδρόμιο για δουλειά.
Τώρα δεν βρίσκεις εύκολα δουλειά και υπάρχει ανασφάλεια, συμπλήρωσε.
Ο ίδιος δούλεψε ως δύτης και έτσι έφτιαξε εταιρεία επισκευής πλοίων με δύτες ενώ σήμερα έχουν ρυμουλκό που μεταφέρει μηχανήματα στις πλατφόρμες πετρελαίου.
Ο υιός του Ευάγγελος-Αλέξανδρος, που διοικεί σήμερα την εταιρεία, έμαθε να μιλάει ελληνικά, διαβάζοντας από μόνος του όπως τόνισε με τον πατέρα του να λέει χαμογελώντας πως δεν ξέρει πως έμαθε ελληνικά.
Αθανάσιος Παπαδόπουλος, επιχειρηματίας
Για πολύ λίγο χρονικό διάστημα λόγω δυσκολιών στην επικοινωνία μιλήσαμε με τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο, επιχειρηματία στον κλάδο του εμπορίου που η εκπομπή πέτυχε στην Ισπανία.
Ο κ. Παπαδόπουλος έφθασε στο Καράκας πριν 60 χρόνια περίπου μετά από ταξίδι 46 ημερών σε πλοίο.
Παρουσιαστές-παραγωγοί:
Ηχολήπτης: ‘Αγγελος Φιλτισάκος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος