Ξεκινούν οι επαφές των υπουργών με τους θεσμούς στις 3 μ.μ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν τις επαφές στις 3 μ.μ. την Τρίτη με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος.

Οι επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ, βρίσκονται ήδη από χθες στην Αθήνα, προκειμένου συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις τόνισε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Συνήθως, στη πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς γίνεται μια ανακεφαλαιοποίηση των ανοικτών θεμάτων και συμφωνείται η ατζέντα των επαφών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συναντήσεων αλλά δεν θα είναι τα μόνα. Η στελέχωση του ΔΣ του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η αγορά ενέργειας, τα “κόκκινα δάνεια” αναμένεται να συζητηθούν επίσης.

Οσον αφορά τα εργασιακά αναμένεται να συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα που συνδέονται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις εκτός των άλλων.

Στα δημοσιονομικά, το βάρος αναμένεται να πέσει στα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού του 2018. Για τον προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει ήδη συμφωνία όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συζητηθεί ο νέος δημοσιονομικός μηχανισμός-κόφτης που μπορεί να μπει σε εφαρμογή για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 αναμένεται να συζητηθεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Σε χθεσινό άρθρο τους, οι κ.κ. Τόμσεν και Ομπσφελντ του ΔΝΤ δήλωσαν ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη θα είναι αμφίβολη ακόμη κι αν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ αν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση με μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ανάμεσα στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ περιλαμβάνονται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000-6.000 ευρώ και παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με διαφορετικές πηγές.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ελλάδα θέλει να βάλλει τέλος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, επιτυγχάνοντας ένα «έντιμο συμβιβασμό«.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη και στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Σχετική είδηση: Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος