Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, η Μόσχα την απειλεί και πάλι, λέγοντας ότι δεν έχει δει τίποτα ακόμη. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι η τιμή του φυσικού αερίου, που εξάγει η Gazprom, θα υπερδιπλασιαστεί φέτος και θα φτάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 304 δολάρια το 2021, και μετά το κόστος θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει μέχρι το τέλος του 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια θα εκτοξευτούν περίπου στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Υπερδιπλασιασμό της τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου προβλέπει η Ρωσία
- Νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου – Ανατιμήσεις στην Ελλάδα αλλά και νέα μέτρα στήριξης
Ο «αγώνας δρόμου» του Βερολίνου για την εξασφάλιση φυσικού αερίου
«Αγώνα δρόμου» για να γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου κάνουν οι Γερμανοί. Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, ακόμα και εάν επιτευχθεί ο στόχος για πληρότητα 95% έως το Νοέμβριο, η ποσότητα αυτή θα επαρκεί μόλις για 2μιση μήνες, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα. Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει πλέον ως εναλλακτική λύση την παράταση της λειτουργίας των τριών τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων, ενώ επιστρέφει και ο άνθρακας.
«Θύμα» της ενεργειακής κρίσης η γερμανική Uniper
Ενδεικτικές του μεγέθους της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης είναι οι τεράστιες απώλειες που καταγράφουν εταιρείες κολοσσοί. Η γερμανική UNIPER που στηρίζεται πλέον από το κράτος, μέτρησε ζημιές άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι καταναλωτές καλούνται τώρα να πληρώσουν εκείνοι το μάρμαρο.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Ήδη χορηγήσαμε 2 τεράστια πακέτα βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η κυβέρνηση θα λάβει γρήγορες αποφάσεις και θα τις παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιο».
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Έκκληση στους Ευρωπαίους να μειώσουν την κατανάλωση
Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να πάρουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, δίνοντας πρώτη το παράδειγμα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προέβη στην εξής ανάρτηση στο Twitter: «Κλείνουμε μία ώρα νωρίτερα τον κλιματισμό για θέρμανση και ψύξη στα περισσότερα κτίρια και εξοικονομούμε έτσι 3% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας».
«Ράλι» πληθωρισμού στη Βρετανία
Η αύξηση της τιμής στα καύσιμα και τα τρόφιμα βρίσκεται πίσω από την εκτίναξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιούλιο έσπασε το φράγμα του 10%, κάτι που έχει συμβεί μόνο 4 φορές τα τελευταία 70 χρόνια.
Όπως προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός ίσως ξεπεράσει το 13%, καθώς τότε θα ισχύσουν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος