Κρεμλίνο: Σε σοκ η ρωσική οικονομία – Δυτικοί αναλυτές μιλούν για «σχέδιο Καλάσνικοφ»

Η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται σοκ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μιλώντας για «μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός απολύτως πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας». Tην ίδια ώρα η Κίνα χαλαρώνει τους κρατικούς ελέγχους των συναλλαγματικών ισοτιμιών ώστε το γουάν να μπορεί να ελίσσεται στις απότομες διακυμάνσεις με το ρωσικό ρούβλι που ήδη έχει χάσει το 40% της αξίας του, λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει προηγούμενο. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

Από τότε που αντιμετώπισε κυρώσεις για την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014, το Κρεμλίνο έχει προβλέψει την απάντηση στις κυρώσεις, στρατηγική που δυτικοί αναλυτές αποκαλούν «οικονομία Καλάσνικοφ», επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Αν και οι κυρώσεις έχουν παγώσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, τα οικονομικά είναι σε καλή κατάσταση με χαμηλό χρέος. Όταν η κυβέρνηση χρειάζεται να δανειστεί, οι πιστωτές της είναι κυρίως εγχώριες τράπεζες, όχι ξένοι επενδυτές που θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν.

«Η Ρωσία έχει χτίσει μια οικονομία που είναι προσανατολισμένη στις συγκρούσεις», δήλωσε ο Richard Connolly, αναλυτής στο βρετανικό Royal United Services Institute.

Είναι «ένα ανθεκτικό, κατά κάποιο τρόπο πρωτόγονο σύστημα», είπε, βασισμένο στο χαμηλό χρέος, τον κυβερνητικό έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού συστήματος και μια κεντρική τράπεζα ικανή να παρέμβει και να στηρίξει το νόμισμα και τις τράπεζες.

Ενώ το εμπόριο θα πέσει και λιγότερα αγαθά θα είναι διαθέσιμα, το πιο αδύναμο ρούβλι σημαίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση θα κερδίσει περισσότερο από το νόμισμά της για το πετρέλαιο που τιμολογείται σε δολάρια. Με τις ολοένα και υψηλότερες τιμές, ο ιδιος αναλυτής εκτιμά ότι η Ρωσία λαμβάνει 2,7 φορές το ποσό των ρούβλια από το πετρέλαιο σε σύγκριση με το 2019, χρήματα που μπορούν να καλύψουν μισθούς και συντάξεις.

Ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει θεαματικά, γεγονός που θα ανεβάσει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

«Οι Ρώσοι θα είναι πολύ φτωχότεροι , δεν θα έχουν μετρητά για διακοπές στην Τουρκία ή δεν θα στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στη Δύση», δήλωσε ο Tim Ash, αναλυτής στην BlueBay Asset Management που βλέπει  την ανάπτυξη να πέφτει  ως και 10%, ενώ άλλες προβλέψεις περιορίζονται σε μόλις 2%.

Οι ξένες επενδύσεις που συσσωρεύτηκαν εδώ και 30 χρόνια αποχωρούν μαζί με μεγάλες εταιρείες όπως η Volkswagen, η Ikea και η Apple που ήδη έχουν αδρανοποιήσει εργοστάσια ή σταμάτησαν τις πωλήσεις, ενώ και ενεργειακοί κολοσσοί όπως BP, Exxon και Shell παγώνουν συμβόλαια.

«Υπάρχουν πολλές τρύπες που οι Ρώσοι θα το εκμεταλλευτούν και θα συνεχίσουν», είπε ο Κόνολι, υπενθυμίζοντας ότι οι ολιγάρχες εμπόδιζαν ως τώρα  τις νέες επενδύσεις.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2020 ήταν περίπου αυτό που ήταν το 2014, καθώς παραμένει κυρίαρχος ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος