Europol: Πανευρωπαϊκό χτύπημα ενάντια στην εμπορία ναρκωτικών και όπλων

Στρασβούργο, Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Τουλάχιστον 330 άτομα συνελήφθησαν στο διάστημα μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων 27 κρατών, εκ των οποίων 17 κράτη μέλη της ΕΕ ανάμεσα τους και η Ελλάδα και 10 χώρες εκτός ΕΕ, υπο την καθοδήγηση της Europol. Κατασχέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες όπλων και ναρκωτικών.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από τη Eurojust, τον Frontex, την INTERPOL και άλλους διεθνείς οργανισμούς πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν ανταλλάσσοντας πληροφορίες και πραγματοποιώντας επιχειρησιακές δράσεις σε εθνικό επίπεδο.  Στόχος των επιχειρήσεων ήταν η πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων αλλά και η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 Οι κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 11.000 αστυνομικοί, οδήγησαν στις 330 συλλήψεις που σχετίζονται με διαφορετικά εγκλήματα, όπως την διακίνηση ναρκωτικών, την διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης, απάτη με έγγραφα και διακίνηση πυροβόλων όπλων. Οι δραστηριότητες που ερευνήθηκαν οδήγησαν επίσης στον εντοπισμό ενός αριθμού αδικημάτων που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης και συναφών εγκλημάτων και νομικών παραβιάσεων, όπως η απάτη στις θεωρήσεις. Μετά τις συντονισμένες ενέργειες, οι αρχές επιβολής του νόμου ξεκίνησαν 37 νέες έρευνες.

Συνολικά ελέγχθηκαν 33. 418 άτομα και 22.605 οχήματα, έγιναν αναζητήσεις σε 724 τοποθεσίες και κατασχέθηκαν 154 πυροβόλα όπλα, μεταξύ των οποίων 65 πιστόλια, 86 τουφέκια και 3 αεροβόλα, 57 χειροβομβίδες και εκρηκτικά, 2125 κομμάτια πυρομαχικών, 719 κιλά κάνναβης και 920 φυτά μαριχουάνας.

Τα Δυτικά Βαλκάνια κόμβος εμπορίας όπλων

 Όπως τονίζει η Europol σε σημερινή της ανακοίνωση, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί βασικό κόμβο για τη διακίνηση πυροβόλων όπλων στην ΕΕ. Πολυεθνικές εγκληματικές ομάδες προμηθεύονται τα όπλα κυρίως από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου υπάρχουν ευρέως διαθέσιμοι ανθρώπινοι πόροι με εξειδίκευση στα πυροβόλα όπλα.

Στη συνέχεια, τα πυροβόλα όπλα διακινούνται στην ΕΕ, κυρίως στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες. Το παράνομο εμπόριο όπλων συνδέεται στενά με τη διακίνηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα με το εμπόριο κοκαΐνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εγκληματικά δίκτυα ανταλλάσσουν όπλα με ναρκωτικά. Χρησιμοποιούν επίσης τα όπλα για να κερδίσουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο στις επικερδείς αγορές ναρκωτικών.

Οι διακινητές όπλων προσφέρουν μεγάλες ποσότητες και ευρύ φάσμα πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων παλαιών και νέων στρατιωτικών όπλων. Ορισμένα από τα πυροβόλα όπλα είναι εισαγόμενα από την Τουρκία. Τα όπλα συχνά διακινούνται λαθραία ως μέρος αποστολών πολλαπλών εμπορευμάτων ή κρύβονται σε οχήματα. Οι τιμές τους στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σήμερα σε άνοδο, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνότερες από ό, τι στη Δυτική Ευρώπη.

 Κέντρο συντονισμού

 Η Europol υποστήριξε τις αστυνομικές επιχειρήσεις και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δημιούργησε επιχειρησιακό κέντρο για να επιτρέψει την ταχεία ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων και να παρέχει ζωντανή αναλυτική υποστήριξη σε υπαλλήλους στο πεδίο των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια μάλιστα ανέπτυξε δύο εμπειρογνώμονες στο Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να διευκολύνει την ανταλλαγή επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συμμετεχουσών αρχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος